- Dołączył: 2012-02-09
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 82
19 sierpnia 2012, 19:56
Hej
Jutro mam zamiar zrobić pizzę. I waham się pomiędzy mąką pełnoziarnistą a pszenną.
Kiedyś robiłam z pełnoziarnistej i nie wyrosło zbytnio i tak się zastanawiam czy to, ze maką jest pełnoziarnista wpływa jakość na rośnięcie ciasta? czy zwykła pszenna szybciej łapie zaczyn i wyrasta bardziej?
19 sierpnia 2012, 20:04
Ja robiłam pizzę dosłownie kilka razy, ale wypróbowałam już chyba wszystkie możliwości: biała mąka rośnie ładnie, pełnoziarnista prawie w ogóle nie rośnie, natomiast pełnoziarnista ze szklanką białej wyrosła równie ładnie jak sama biała.
19 sierpnia 2012, 20:29
Dokładnie, najlepszym wyjściem będzie mieszanka.
20 sierpnia 2012, 13:28
ja wymieszalam 500 i 200 - pszenne ale nic nie wyrasta za chiny, i kolejny raz mam zakalca. nawet zaczyn nie chcial rosnac, ale partner jest ucieszony z tej pizzy bardziej jak tej z knajpki gdzie jest puszysta
- Dołączył: 2012-08-08
- Miasto:
- Liczba postów: 1634
20 sierpnia 2012, 19:10
A ja z kolei zawsze miałam na odwrót - na zwykłej pszennej mące zawsze był zakalec, który potem zamieniał się w kamień. Można było potem odsmażyć taką pizzę na patelni ;) ale i tak łamałam sobie na niej zęby :P
Raz zrobiłam na pełnoziarnistej - pizza wyszła jak ta lala :)
Edytowany przez soll. 20 sierpnia 2012, 19:10
20 sierpnia 2012, 19:33
patrzylam na rozne przepisy i choinka wie. nawet zrobilam pizze jak kiedys - z ziemniakami. kiedys wyszla mi puszysta, taka jak brzegi z pizzeri. a teraz zakalec, druga pizza zakalec, i kolejna zakalec
ale zjadlo sie, smaczna byla.