Temat: pizza

Hej

Jutro mam zamiar zrobić pizzę. I waham się pomiędzy mąką pełnoziarnistą a pszenną.
Kiedyś robiłam z pełnoziarnistej i nie wyrosło zbytnio i tak się zastanawiam czy to, ze maką jest pełnoziarnista wpływa jakość na rośnięcie ciasta? czy zwykła pszenna szybciej łapie zaczyn i wyrasta bardziej?
Najlepiej pomieszać
Ja robiłam pizzę dosłownie kilka razy, ale wypróbowałam już chyba wszystkie możliwości: biała mąka rośnie ładnie, pełnoziarnista prawie w ogóle nie rośnie, natomiast pełnoziarnista ze szklanką białej wyrosła równie ładnie jak sama biała. 

.MissPiggy. napisał(a):

Najlepiej pomieszać



Dokładnie, najlepszym wyjściem będzie mieszanka.
ja wymieszalam 500 i 200 - pszenne ale nic nie wyrasta za chiny, i kolejny raz mam zakalca. nawet zaczyn nie chcial rosnac, ale partner jest ucieszony z tej pizzy bardziej jak tej z knajpki gdzie jest puszysta
A ja z kolei zawsze miałam na odwrót - na zwykłej pszennej mące zawsze był zakalec, który potem zamieniał się w kamień. Można było potem odsmażyć taką pizzę na patelni ;) ale i tak łamałam sobie na niej zęby :P
Raz zrobiłam na pełnoziarnistej - pizza wyszła jak ta lala :)
patrzylam na rozne przepisy i choinka wie. nawet zrobilam pizze jak kiedys - z ziemniakami. kiedys wyszla mi puszysta, taka jak brzegi z pizzeri. a teraz zakalec, druga pizza zakalec, i kolejna zakalec

ale zjadlo sie, smaczna byla.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.