Temat: koncentrat pomidorowy?

Cześć dziewczyny:) nie wiedziałam za bardzo jak nazwać temat, mam tez nadzieję, że w dobrym dziale piszę:P 
mam do Was pytanie, czy któras może "konserwuje" jakoś pomidory? zna jakis dobry i sprawdzony przepis, jak zrobic koncentrat bądź dobry sos do spaghetti? Chodzi o to,że u mnie na działce pomidory gniją z braku pomysłu na nie, a może dało by się je jakoś zachowac na zimę:)? 
z góry dziękuję za pomoc:)!
poszukaj może czegoś w internecie. Bankowo jest mnóstwo przepisów na zrobienie sosów i koncentratów. Ja osobiście pojęcia nie mam ;p
wiem, że sa różne przepisy w necie, ale ja miałam nadzieję,że ktos ma sprawdzony przez siebie. Ja zawsze jak robiłam cos z neta, pierwszy raz, to sie psuło, jesieni nie dotrzymało, co dopiero do zimy;) 
moj ojciec robił kiedys przepyszny ketchup i zamykal w sloiczki na zimie. Ale nie wiem jak. Probuj.

minutka3 napisał(a):

moj ojciec robił kiedys przepyszny ketchup i zamykal w sloiczki na zimie. Ale nie wiem jak. Probuj.


też miałam taki przepis na pyszny ketchup, wiem że się pasteryzowało na pewno
Moja mam zawsze mieliła pomidory przez zwykłą maszynkę do mięsa i tylko soliła.Potem do słoików, zapasteryzowała i potem była pyszna zupa pomidorowa.
Pasek wagi
Podsmażasz cebulke z czosnkiem i tarte warzywa (marchew,seler,pietrucha), wrzucasz pomidory najlepiej obrane juz ze skórki,
dusisz,
dodajesz przyprawy-sol,pieprz , chilli i np zioła prowansalskie/bazylie/oregano. jA DAJE TEZ OCET
przecierasz albo blendujesz i do słoików.
pasteryzujesz
w zależności od przypraw i tego ile wyparuje wody może być ketchupem albo sosem :)
napewno wypróbuję:) dzięki nigdy.nie.idealna!:)

bomboladaa napisał(a):

napewno wypróbuję:) dzięki nigdy.nie.idealna!:)

nie ma za co :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.