15 sierpnia 2012, 22:22
Cześć dziewczyny:) nie wiedziałam za bardzo jak nazwać temat, mam tez nadzieję, że w dobrym dziale piszę:P
mam do Was pytanie, czy któras może "konserwuje" jakoś pomidory? zna jakis dobry i sprawdzony przepis, jak zrobic koncentrat bądź dobry sos do spaghetti? Chodzi o to,że u mnie na działce pomidory gniją z braku pomysłu na nie, a może dało by się je jakoś zachowac na zimę:)?
z góry dziękuję za pomoc:)!
- Dołączył: 2012-07-31
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 976
15 sierpnia 2012, 22:35
poszukaj może czegoś w internecie. Bankowo jest mnóstwo przepisów na zrobienie sosów i koncentratów. Ja osobiście pojęcia nie mam ;p
15 sierpnia 2012, 22:44
wiem, że sa różne przepisy w necie, ale ja miałam nadzieję,że ktos ma sprawdzony przez siebie. Ja zawsze jak robiłam cos z neta, pierwszy raz, to sie psuło, jesieni nie dotrzymało, co dopiero do zimy;)
- Dołączył: 2012-02-06
- Miasto: Chełm
- Liczba postów: 9990
15 sierpnia 2012, 23:37
moj ojciec robił kiedys przepyszny ketchup i zamykal w sloiczki na zimie. Ale nie wiem jak. Probuj.
- Dołączył: 2012-08-16
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 20
16 sierpnia 2012, 12:19
minutka3 napisał(a):
moj ojciec robił kiedys przepyszny ketchup i zamykal w sloiczki na zimie. Ale nie wiem jak. Probuj.
też miałam taki przepis na pyszny ketchup, wiem że się pasteryzowało na pewno
- Dołączył: 2007-06-19
- Miasto: Chicago
- Liczba postów: 8484
16 sierpnia 2012, 15:58
Moja mam zawsze mieliła pomidory przez zwykłą maszynkę do mięsa i tylko soliła.Potem do słoików, zapasteryzowała i potem była pyszna zupa pomidorowa.
- Dołączył: 2012-02-21
- Miasto:
- Liczba postów: 272
16 sierpnia 2012, 19:38
Podsmażasz cebulke z czosnkiem i tarte warzywa (marchew,seler,pietrucha), wrzucasz pomidory najlepiej obrane juz ze skórki,
dusisz,
dodajesz przyprawy-sol,pieprz , chilli i np zioła prowansalskie/bazylie/oregano. jA DAJE TEZ OCET
przecierasz albo blendujesz i do słoików.
pasteryzujesz
- Dołączył: 2012-02-21
- Miasto:
- Liczba postów: 272
16 sierpnia 2012, 19:40
w zależności od przypraw i tego ile wyparuje wody może być ketchupem albo sosem :)
17 sierpnia 2012, 17:26
napewno wypróbuję:) dzięki nigdy.nie.idealna!:)