Temat: pieczone udka z kurczaka

Jak maksymalnie dietetycznie zrobić pieczone udka z kurczaka? (I ile coś takiego może mieć kalorii?)

włożyć udka do piekarnika i upiec?
bez tłuszczu i nie jeść skóry
no właśnie "bez tłuszczu" - podobno jak się nie da oleju / oliwy / czy innego tłuszczu to przywrą do naczynia żaroodpornego / folii... Prawda to??

prawana napisał(a):

no właśnie "bez tłuszczu" - podobno jak się nie da oleju / oliwy / czy innego tłuszczu to przywrą do naczynia żaroodpornego / folii... Prawda to??


nie wiem jak jest konkretnie z udkami, ale zapiekając pierś z kurczaka ani odrobiną oleju jej nie smaruję, po prostu kładę właśnie na folie i do piekarnika, nic nie przywiera :)
dzięki :) Czyli mogę śmiało poprostu na folię i do piekarnika? :) Do tego jakieś warzywka sobie zrobię :) Uwielbiam pieczonego kurczaka ale do tej pory jadałam go tylko u chłopaka i on stwierdził, że jak nie dodam oleju to przywrze. A co z wodą? Czy naczynie jakoś nią podlać??
EDIT: A orientuje się może któraś z Was ile takie pieczone udko ZE SKÓRĄ (bo uwielbiam) BEZ TŁUSZCZU (tzn. żadnego zewnętrznego tłuszczu bo przecież każde danie ma już w sobie tłuszcz - sam kurczak też) może mieć kcal?? Taka średnia sztuka udka??

prawana napisał(a):

no właśnie "bez tłuszczu" - podobno jak się nie da oleju / oliwy / czy innego tłuszczu to przywrą do naczynia żaroodpornego / folii... Prawda to??

zrób na papierze, ja często dusze też na teflonie,
albo w folii
Pasek wagi
ale ile takie upieczone udko ze skórą bez tłuszczu zewnątrz może mieć kcal średnio??
ja zazwyczaj pieke w rekawie takim do pieczenia i bez skory. 
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.