7 sierpnia 2012, 23:40
Jak maksymalnie dietetycznie zrobić pieczone udka z kurczaka? (I ile coś takiego może mieć kalorii?)
- Dołączył: 2012-04-22
- Miasto: Sydney
- Liczba postów: 1130
7 sierpnia 2012, 23:43
włożyć udka do piekarnika i upiec?
- Dołączył: 2012-05-16
- Miasto: Sopot
- Liczba postów: 843
7 sierpnia 2012, 23:44
bez tłuszczu i nie jeść skóry
7 sierpnia 2012, 23:46
no właśnie "bez tłuszczu" - podobno jak się nie da oleju / oliwy / czy innego tłuszczu to przywrą do naczynia żaroodpornego / folii... Prawda to??
- Dołączył: 2012-01-19
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1599
7 sierpnia 2012, 23:57
prawana napisał(a):
no właśnie "bez tłuszczu" - podobno jak się nie da oleju / oliwy / czy innego tłuszczu to przywrą do naczynia żaroodpornego / folii... Prawda to??
nie wiem jak jest konkretnie z udkami, ale zapiekając pierś z kurczaka ani odrobiną oleju jej nie smaruję, po prostu kładę właśnie na folie i do piekarnika, nic nie przywiera :)
8 sierpnia 2012, 00:01
dzięki :) Czyli mogę śmiało poprostu na folię i do piekarnika? :) Do tego jakieś warzywka sobie zrobię :) Uwielbiam pieczonego kurczaka ale do tej pory jadałam go tylko u chłopaka i on stwierdził, że jak nie dodam oleju to przywrze. A co z wodą? Czy naczynie jakoś nią podlać??
EDIT: A orientuje się może któraś z Was ile takie pieczone udko ZE SKÓRĄ (bo uwielbiam) BEZ TŁUSZCZU (tzn. żadnego zewnętrznego tłuszczu bo przecież każde danie ma już w sobie tłuszcz - sam kurczak też) może mieć kcal?? Taka średnia sztuka udka??
Edytowany przez prawana 8 sierpnia 2012, 00:05
- Dołączył: 2011-01-31
- Miasto: Manhattan
- Liczba postów: 2736
8 sierpnia 2012, 00:07
prawana napisał(a):
no właśnie "bez tłuszczu" - podobno jak się nie da oleju / oliwy / czy innego tłuszczu to przywrą do naczynia żaroodpornego / folii... Prawda to??
zrób na papierze, ja często dusze też na teflonie,
albo w folii
8 sierpnia 2012, 00:10
ale ile takie upieczone udko ze skórą bez tłuszczu zewnątrz może mieć kcal średnio??
- Dołączył: 2006-06-21
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 469
8 sierpnia 2012, 01:02
ja zazwyczaj pieke w rekawie takim do pieczenia i bez skory.