- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
3 sierpnia 2012, 20:38
3 sierpnia 2012, 20:40
Edytowany przez 9magda6 3 sierpnia 2012, 20:44
3 sierpnia 2012, 21:02
4 sierpnia 2012, 08:23
Składniki na blaty:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder, następnie żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem. Powoli połączyć z masą jajeczną, wymieszać delikatnie.
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, wlać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić wzdłuż dwa razy.
Składniki na poncz:
Zrobić poncz: zimną, przegotowaną wodę wymieszać z rumem, odstawić.
Czekoladę przeznaczoną na krem rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać ochłodzoną białą czekoladę, dalej ubijać.
Na
tortownicy ułożyć pierwszy blat, nasączyć ponczem. Na blacie
rozsmarować 1/3 kremu. (tort można również posmarować warstwą dżemu (pod kremem) Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem,
posmarować kolejną 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć
ponczem, udekorować kremem boki i wierzch tortu. Schłodzić. Dowolnie
udekorować. Tort można przygotować dzień wcześniej.
Edytowany przez JustFit399 4 sierpnia 2012, 08:24