Temat: Przepis na tort

Cześć
10-go sierpnia mój narzeczony obchodzi urodziny. Z tej okazji chciałabym upiec mu tort. Poprzednio zamawiałam tort w cukierni ale stwierdziłam, że się po 1 nie opłaca, a po 2 mogę coś zrobić od siebie, a nie na łatwiznę lecieć. Jest tylko taki problem, że nigdy nie piekłam tortu wcześniej a nie chce szukać przepisów w internecie, bo z nimi różnie bywa.
Mogłybyście mi polecić swoje sprawdzone i najlepiej proste przepisy na tort śmietankowy?

Z góry dziękuję.
Pasek wagi
my najczęściej robimy na śmietanie i do tego brzoskwinki :)
czyli jakiś swój sprawdzony biszkopt plus śmietana ubita na 2 cukrach waniliowych i trochę cukru można dodać żelatyny żeby krem był sztywniejszy i pod śmietanę dawać brzoskwinie, żadna filozofia a nam smakuje :)

mojewypieki.blox.pl
Pasek wagi
a co do stronek ja bym poleciła kotlet.tv :)

Tort makowy z kremem z białej czekolady

Składniki na blaty:

  • 5 jajek
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 12 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 20 dag maku (suchego, nie trzeba mielić)

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder, następnie żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem. Powoli połączyć z masą jajeczną, wymieszać delikatnie.

Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, wlać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić wzdłuż dwa razy.

Składniki na poncz:

  • pół szklanki wody
  • 3 łyżki rumu
Składniki na masę z białej czekolady:
  • 30 dag białej czekolady
  • 400 ml śmietany kremówki

Zrobić poncz: zimną, przegotowaną wodę wymieszać z rumem, odstawić.

Czekoladę przeznaczoną na krem rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać ochłodzoną białą czekoladę, dalej ubijać.

Na tortownicy ułożyć pierwszy blat, nasączyć ponczem. Na blacie rozsmarować 1/3 kremu. (tort można również posmarować warstwą dżemu (pod kremem) Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, posmarować kolejną 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć ponczem, udekorować kremem boki i wierzch tortu. Schłodzić. Dowolnie udekorować. Tort można przygotować dzień wcześniej.

polecam tort tęczowy ze strony kotlet.tv albo kwestiasmaku.pl

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.