Temat: Patison - przepisy

Dziewczyny i chłopaki,

kupiłam właśnie na targu patisony, pamiętam, że w dzieciństwie bardzo je lubiłam. Do tego skusiła mnie cena ;) Czy znacie jakieś dobre, zdrowe przepisy na to warzywo? Bo jedyna wersja jaką znam, to obtoczenie go w jajku i bułce tartej, ale to mało dietetyczne.

Będę wdzięczna za wszystkie pomysły :)
Z patisonem można zrobić wszystko to, co z cukinią  - można go więc faszerować, zrobić leczo... a ja ostatnio smażyłam obtoczonego w mące z przyprawami.
Taki ala bigos też pyszny ale chyba nie zbyt dietetyczny :-)
czemu  nie? duszony z pomidorem i np chudą drobiową kiełbasą może byc ok:) ja tak robie..tylko zamiast tłuszczu,odrobina wody..nawet  nie traci na smaku :)
patisony!
jak są jeszcze takie malutkie, to lubię ugotowane po prostu polane masełkiem czosnkowym
albo z bułeczka jak fasolkę

większe pokrojone tez tak można, jak najbardziej, ale już mi oka tak nie cieszą
właśnie kupiłam takie malutkie i chyba jednak ugotuję je tylko i zjem z odrobiną masła. A jutro chyba pójdę po więcej i zrobię leczo :) Dzięki dziewczyny!

Oczywiście, gdyby ktoś miał jeszcze przepisy, to proszę o więcej :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.