3 sierpnia 2012, 14:29
Dziewczyny i chłopaki,
kupiłam właśnie na targu patisony, pamiętam, że w dzieciństwie bardzo je lubiłam. Do tego skusiła mnie cena ;) Czy znacie jakieś dobre, zdrowe przepisy na to warzywo? Bo jedyna wersja jaką znam, to obtoczenie go w jajku i bułce tartej, ale to mało dietetyczne.
Będę wdzięczna za wszystkie pomysły :)
3 sierpnia 2012, 14:31
Z patisonem można zrobić wszystko to, co z cukinią - można go więc faszerować, zrobić leczo... a ja ostatnio smażyłam obtoczonego w mące z przyprawami.
3 sierpnia 2012, 14:32
Taki ala bigos też pyszny ale chyba nie zbyt dietetyczny :-)
- Dołączył: 2012-08-02
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 218
3 sierpnia 2012, 14:36
czemu nie? duszony z pomidorem i np chudą drobiową kiełbasą może byc ok:) ja tak robie..tylko zamiast tłuszczu,odrobina wody..nawet nie traci na smaku :)
3 sierpnia 2012, 14:45
patisony!
jak są jeszcze takie malutkie, to lubię ugotowane po prostu polane masełkiem czosnkowym
albo z bułeczka jak fasolkę
większe pokrojone tez tak można, jak najbardziej, ale już mi oka tak nie cieszą
3 sierpnia 2012, 15:00
właśnie kupiłam takie malutkie i chyba jednak ugotuję je tylko i zjem z odrobiną masła. A jutro chyba pójdę po więcej i zrobię leczo :) Dzięki dziewczyny!
Oczywiście, gdyby ktoś miał jeszcze przepisy, to proszę o więcej :)