Temat: Nasze przepisy wegetariańskie i wegańskie :)

Zainspirowana podobnym wątkiem na naszym forum chciałabym zachęcic wszystkich wegetarian i wegan (i nie tylko) do podzielenia się fajnymi przepisami. Jest kilka takich wątków na forum, ale wymarły one śmiercią naturalną. Może w tym wątku uda nam się systematycznie dodawac przepisy na smaczne bezmięsne potrawy.

SPIS TREŚCI:


Tarta ze szpinakiem - 1
Kalafior w bułce tartej - 1
Smakowa sałatka "Goście na zakręcie" - 1
Kasza gryczana z warzywami i wędzonym tofu - 1
Placki owsiane - 2
Placki z cukinii - 2
Kotlety z czerwonej fasoli - 2
Curry z soczewicą - 2
Kapusta z pieczarkami i ciecierzycą - 2
Omlety Ecopsycholki - 2
Maca z dynią i pieczarkami - 3
Boskie szpinakhetti - 3
Kulki serowo-szpinakowe - 3
Spaghetti z pesto pietruszkowym - 3
Pasztet z selera - 3
Pasta z czerwonej fasoli - 3
Majonez bezjajkowy - 4
Majonez sojowy - 4
Ruloniki szpinakowo-pieczarkowe - 4
Zielona sałatka - 5
Sałatka z ananasa i czosnku wg Lawry :) - 5
Zupa cebulowa - 5
Zupa-krem z tego co ma Lawra pod ręką :) - 5
Sałatka z zupek chińskich - 6
Bambusotto - 6
Papryka faszerowana - 6
Pasta chrzanowa - 6
Naleśniki z płatków owsianych - 7
Zupa-krem z soczewicy - 8
Pasta z żółtego sera - 9
Humus - 11
Sałatka brokułowa - 11
Naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowo-koperkowym - 11
Zajebiaszcza zupa z soczewicy - 11
Szanowny kalafior w zielonym sosie szpinakowym - 12
Kalafior w pomidorowej odsłonie - 12
Gryczana z serem feta - 13
Bigosik wegetariański - 13
Portabello zapiekane z serem - 14
Tortilla z kotletami sojowymi - 14
Mini-pizze - 14
Granola - 15
Lekko niebieska pasta z sera pleśniowego za przeproszeniem smakowa - 15
Warzywka na grilla - 15
Ziemniaczki z grilla - 15
Masło czosnkowe - 15
Przepisy twinsy - 15
Langosz - 15
Razowe naleśniki z jagodami - 16
Zapiekane owoce tropikalne - 16
Razowe gnocchi z pesto - 16
Placki bananowe - 16
Ziemniaki z pastą z cieciorki - 16
Ryż z warzywami i jajkiem - 16
Pita z warzywami i humusem - 17
Ziemniaki zapiekane z wędzonym serem - 17
Placki ziemniaczane z grzybami i twarogiem - 17
Placuchy - 17
Sałatka na gorąco - 17
Kulki czekoladowo-ryżowe - 17
Bigos jak prawdziwy - 18
Zupa z soczewicy z kokosem - 19
Kisiel domowy - 20
Pizza - 20
Panna cota - 20
Leniwe - 20
Kasza jaglana ze szpinakiem-  20
Czerwona sałatka - 21
Kotlety selerowe - 21
Muffinki - 21
Hreczniaki - 21
Warzywne placuszki - 21
Czipsy z krążków cebulowych - 22
Krokiety ziemniaczane z serem pleśniowym camembert - 22
Placki z brokułów - 22
Ananas w cieście - 22
Paluszki cebulowe - 23
Zupa kminkowa - 23
Gulasz sojowy Orico - 23
Kotlety selerowe - 23 te same co na stronie 21 :P
Zielony omlecik - 24
Zapiekanka z kaszy gryczanej i sera - 24
Sałatka kalafiorowa - 24
Amerykany - 24
Sałatka z kalafiora ze szczypiorkiem - 24
Pizza z bobem mojej radosnej twórczości - 24
Sałatka pyrkowa - 25
Sałatka brokułowa wg mojej koncepcji - 25
Zapiekanka z kaszy jaglanej, brokułów i tofu - 25
Bób smażony z miętą - 26
Bób duszony z warzywami - 26
Kotlety z jajek - 26
Kotleciki z cukinii - 27
Sałatka z kapusty pekińskiej i ziemniaków - własna inwencja twórcza - 27
Koktajl kawowo-bananowy - 27
Chińszczyzna - 27
Kotleciki z soczewicy - 27
Sałatka z surowego kalafiora = oszukany kuskus - 27
Sałatka z kapusty pekińskiej i pora - 28
Różyczki szpinakowe - 28
Ulubione przepisy falivrin69 - 29
Sałatka jajeczno-ziemniaczana - 29
Zupa kapuściana - 29
Suflety ze śliwek - 29
Sałatka AuxCoquillettes - 30
Sałatka makaronowa - 30
Sajgonki wegetariańskie w papierze ryżowym na parze - 30
Ryż z pomidorami - 30
Ryż, warzywa i sałatka - 30
Tofucznica - 30
Kasza gryczana z warzywami - 31
Ciecierzyca z morelami - 31
Zupa z soczewicy pani chce56 - 31
Makaron ryżowy z warzywami - 31
Frittata ze szpinakiem - 31
Gorące warzywa z tofu - 32
Placuszki serowe z sosem borówkowym - 32
Pasztet sojowy - 32
Sałatka brokułowa - 32
Kalafior z cebulą - 32
Ratatouille - 32
Leczo z cukinii i marchewki - 32
Frytki z selera - 32
Sałatka z selera naciowego i awokado - 32
Sałatka z pora i ziemniaków - 33
Sałatka z pora i ryżu - 33
Rokpol w zalewie - 33
Kasza jaglana wg magdalenki91 - 33
Sałatka z tofu - 33
Zapiekane serniki - 33
Sałatka z kiełkami - 33
Zapiekanka z makaronu żytniego - 33
Placuszki z cukini z miętą - 33
Pizza ziemniaczana - 34
Danie nibychińskie - 34
Lasagne z serkiem homo i jabłkami - 34
Ryż, brokuły i pomidor w wykonaniu Kamaelki - 34
Imbirowe tofu w sosie różanym - 34
Sernik pieczony w kąpieli wodnej - 35
Pasztet z soczewicy - 35
Krem z pomidorów i papryki - 35
Pieczone placki ziemniaczane -36
Placki z cukinii i szpinaku - 36
Pieczone pierożki z boczniakami - 36
Baklażan nieźle nafaszerowany czerwoną fasolą z ryżem - 37
Kotlety z soczewicy - 37
Pieczarki faszerowane jajecznicą - 37
GEMMER - napój imbirowy na sposób południowoafrykański - 37
Tofurnik - sernik z tofu - 38
Racuszki z jabłkami i otrębami - 38
Frytki z batatów - 39
Kotleciki z pieczarek i sera żółtego - 39
Kotlety z pieczarek - 39
Smażone kuleczki ryżowe i sos pomidorowy z soczewicą - 39
Kotleciki z soczewicy z sosem pieczarkowym - 39
Sos z soczewicy z pieprzem ziołowym - 39
Samosy (po indyjsku, włosku, polsku, angielsku) - 40
Pasztet soczewicowo-pieczarkowy - 40
Smażony makaron z czerwoną cebulką, kiełkami sojowymi i imbirem - 40
Sałatka z kiełkami sojowymi - 40
Pikantny ryż z tofu, zielonym groszkiem i pieczarkami - 40
Curry z soczewicy i cukinii - 40
Sałatka ziemniaczana z kiełkami sojowymi - 40
Sałatka ziemniaczana z niebieskim serem - 40
Szpinak z makaronem - 41
Szpinak z ryżem - 41
Szpinak, ryż i fasola - 41
Lazania ze szpinakiem - 41
Szpinak z ciecierzycą - 41
Zapiekanka ze szpinaku - 41
Ryż zapiekany z pomidorami i fetą - 42
Żółta sałatka - 43
a'la pizza na spodzie tortilli - 43
Kulebiak - staropolski pieróg z farszem z kapusty i grzybów - 43
Sos beszamelowy - 44
Sałatka z selera naciowego - 44
Lody owocowe - 44
Zapiekanka warzywna - 44
Ciasteczka owsiane - 44
Brokuły w sosie pomidorowym - 44
Domowy chleb razowy - 44
Krem z pomidorów - 45
Tagiatelle z pomidorami - 45
Zupa kalafiorowa - 45
Placuszki cukiniowe z płatkami owsianymi - 45
Ratatuja - 45
Rurki z rukolą i serem feta - 45
Ciasto cytrynowe - 45
Taco z "mięsnym" farszem na ostro z salsą - 45
Penne pesto z brokułami i cukinią i orzechami nerkowca - 45
Spaghetti z cukinii - 45
Zapiekanka z łazanek i kapusty - 46
Pyszna surowa zupa dyniowa - 46
Krem z nerkowca - 46
Serowa zapiekanka z bakłażanem w pomidorach - 46
Zapiekanka z bakłażanem - 46
Bakłażan zapiekany z pomidorami - 46
Wakacyjne ratatouille - 46
Curry z bakłażanem - 46
Bakłażan w sosie słodko-kwaśnym - 46
Sernik z bakłażanem - 46





 









"WEGE CYTATY" - str. 8

WWW:
- wege blog: http://syracuse.blox.pl/html
- http://www.primavika.pl/
- http://vitalia.pl/forum22,72924,0_Pizza_dietetyczna_-_wlasny_przepis_-_polecam.html
- strona z przepisami na sałatki: http://www.salatkowo.pl/
- tabele kalorii: http://www.ile-kalorii.pl/index.html
- http://wegetarianka.blox.pl/html
- http://zwegowani.pl/ 
-http://smakocie.blogspot.com/
-www.puszka.pl
-www.szpinak.prv.pl

JABŁECZNIK

Składniki


  • CIASTO:

  • 1 całe jajko+2 żółtka

  • 3 szklanki mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • margaryna (ja dałam masło roślinne) - opakowanie 200g

  • 3/4 szklanki cukru (ja następnym razem dam troszeczkę mniej, bo słodkie ciasto wyszło)


  • NADZIENIE:
  • 1,5-2 kg jabłek (dla mnie najlepsze są kwaśne jabłka)

  • cukier (ja dałam trzcinowy - ok. 2 łyżki i łyżeczkę cukru waniliowego)
  • cynamon


Etapy przygotowania

Mąkę wsypać do michy, dodać starte na grubych oczkach masło, dokładnie wymieszać. Dodać jajka, cukier i proszek do pieczenia, zagnieść. 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki, resztę do lodówki na ok. 1 godz. W tym czasie można zrobić mus. Jabłka obrałam, wydrążyłam gniazda nasienne i starłam na grubych oczkach. Podsmażałam kilkanaście minut, pod koniec dodając cukier i cynamon (ważne dla mnie było, żeby "wiórki" jabłek się nie rozgotowały i nie rozpadły). Z lodówki wyjęłam 2/3 ciacha, wyłożyłam na blaszce (wymiary blachy to ok. 24x40 cm), na ciasto dałam mus jabłkowy. Ciasto z zamrażarki starłam na grubych oczkach i wysypałam na mus. Piekarnik nagrzałam do 180C i piekłam niecałą godzinę (aż góra się ładnie zarumieniła).
Szybko, łatwo i przyjemnie :)
Najgorsze było obieranie i tarcie nieszczęsnych jabłek, ale cóż trudno..

Smacznego!
Takiej kukurydzy zapiekanej sprzeciwiam się po stokroć. Dla mnie właśnie najprzyjemniejsze w jedzeniu kukurydzy jest to bolesne z początku (przez gorąc) wgryzanie się w kolbę, a tutaj nie do końca wiadomo jak to jeść. Zostanę przy kolbie gotowanej w wodzie.

A no i mały offtop - przechodzę na 3tygodniową dietę (znaczy porządne ograniczenie spożycia), bo mi się 3 czy 4kg przytyło. A że za 3 tygodnie szykuje mi się wieczór panieński to postaram się ogarnąć do tego czasu.
I znalazłam wczoraj w Mohito motywację: cudną sukienkę, w której dobrze wyglądać będę mogła dopiero za co najmniej 3 kg mniej

Podziękował za przepis jabłecznikowy - na pewno w tym tygodniu przetestuję, mimo, że od wtorku jestem na diecie ;) No ale mały kawałeczek mi nie zaszkodzi a i Szanowny będzie uradowany ;)

Noo najlepsze kolby są te z wody - bez dwóch zdań :)

Co do przytycia, bo widzisz, sam rower nie odchudza niestety. Natomiast rower + MŻ jak najbardziej. I dlatego ja się też w końcu ogarnęłam bo co schudłam to mi wróciło. Niestety w moim przypadku odchudzanie to walka z wiatrakami ;)

Farsz do cukinii zrobiłam - jeja ale pyszny :) Nadaje się nawet jako osobne danie. Oczywiście jest go za dużo i teraz się zastanawiam czy nie dokupić na jutro 2 papryk i ich tym zapchać i zapiec ;) Do tego może sałatka z pomidorków :)

Pychotka!
Jutro na bank będzie cukinia faszerowana na obiad.

Ja wiem, że rower nie odchudza, zwłaszcza jak się je za troje :D Ale całe szczęście jestem typkiem, który szybko się ogarnia a nie czeka aż przytyje 20 kg i dopiero bierze się za siebie. Potrzebuję pozbyć się 3-4 kg i będę znów szczęśliwa ze swoim ciałem.

A tymczasem spadam nad wodę, jednak nie rowerem.
Serwus

A to przyjemności ;)

Ja śmigam na rower, najpierw na chwilkę do pracy a potem w las i do domku na faszerowane cukinie :)

Paaa :)

Cukinię faszerowaną uwielbiam :) Ale z kaszą gryczana jeszcze nie jadłam.

Moja mama robi farsz z tego, co tam ze środka wybierze, razem z pestkami i ze wszystkim, do tego dodaje czosnek, przypawy,, dusi to, potem dodaje jajko, starty ser żółty i bułke tartą i posypuje serem do zapieczenia i tez wychodzi palce lizać :)

A ja wczoraj miałam kryzysowego patisona - nawet jajka mi się skończyły, a on siedział na krzaczku i się tak ładnie we mnie wpatrywał.... I tak kusił "Wiesz,  ze chcesz mnie zjeść, no dalej" :P 

Patison na sposób bardzo prosty

Młody patison
2-3 łyżki mąki 
pół łyżeczki papryki ostrej
trochę soli
łyżka oleju do smażenia

Patisona pokroić poziomo w plastry (tak, żeby kwiatki wyszły na środku :P). Mąkę i przyprawy wymieszać, obtaczać w tej mieszance plastry patisona, smażyć na dowolnym tluszczu do lekkiego zrumienienia.

Pyszności, papryka dodaje fajnego smaczku, a wcale nie wychodzi ostre.


Oooo patison moja słabość !!! Uwielbiam go ze względu na fajną nazwę, wygląd, smak i możliwość przyrządzania go na różne sposoby :)

Moje cukinie siedzą już w piecu, a mi burczy w brzuchu !!!

A ja wróciłam.
Trochę wyrównałam opaleniznę nad wodą, wykąpałam i wyśmiałam się za wsze czasy.
W garze woda się przygotowuje na kukurydzę a w brzuchu burczy.
Nad wodą wtryniałam jabłka i ogórki gruntowe świeże :)
Narobiłyście mi smaka i musiałam zrobić:

Cukinia faszerowana na sposób mojej mamy

Cebulę podsmażyć. Poddusić ją z marchewką, dużą ilością czosnku, papryką i według uznania, innymi warzywami.
Cukinię wydrążyć łyżką. Wydrążony miąższ wrzucić do reszty warzyw, dusić do całkowitego rozmiękczenia. Przyprawić dobrze i dosyć pikantnie, odparować większość wody. Do gorących warzyw dodać jajko (jeśli farszu jest dużo, może być więcej niż jedno), bułkę tartą do uzyskania w miarę stałej konsystencji i starty żółty ser.

Wydrążoną cukinię faszerować, posypać żółtym serem i piec 20-30 minut, w zależności od wielkości. Najlepsza na gorąco ;)

I jak widać na zdjęciu, w ten sam sposób można przyrządzić patisona.

Ostatnio wyszukałam taki przepis na flaczki  :) Smakują bosko. Danie szybkie, proste, a jakie smaczne.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.