Temat: Nasze przepisy wegetariańskie i wegańskie :)

Zainspirowana podobnym wątkiem na naszym forum chciałabym zachęcic wszystkich wegetarian i wegan (i nie tylko) do podzielenia się fajnymi przepisami. Jest kilka takich wątków na forum, ale wymarły one śmiercią naturalną. Może w tym wątku uda nam się systematycznie dodawac przepisy na smaczne bezmięsne potrawy.

SPIS TREŚCI:


Tarta ze szpinakiem - 1
Kalafior w bułce tartej - 1
Smakowa sałatka "Goście na zakręcie" - 1
Kasza gryczana z warzywami i wędzonym tofu - 1
Placki owsiane - 2
Placki z cukinii - 2
Kotlety z czerwonej fasoli - 2
Curry z soczewicą - 2
Kapusta z pieczarkami i ciecierzycą - 2
Omlety Ecopsycholki - 2
Maca z dynią i pieczarkami - 3
Boskie szpinakhetti - 3
Kulki serowo-szpinakowe - 3
Spaghetti z pesto pietruszkowym - 3
Pasztet z selera - 3
Pasta z czerwonej fasoli - 3
Majonez bezjajkowy - 4
Majonez sojowy - 4
Ruloniki szpinakowo-pieczarkowe - 4
Zielona sałatka - 5
Sałatka z ananasa i czosnku wg Lawry :) - 5
Zupa cebulowa - 5
Zupa-krem z tego co ma Lawra pod ręką :) - 5
Sałatka z zupek chińskich - 6
Bambusotto - 6
Papryka faszerowana - 6
Pasta chrzanowa - 6
Naleśniki z płatków owsianych - 7
Zupa-krem z soczewicy - 8
Pasta z żółtego sera - 9
Humus - 11
Sałatka brokułowa - 11
Naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowo-koperkowym - 11
Zajebiaszcza zupa z soczewicy - 11
Szanowny kalafior w zielonym sosie szpinakowym - 12
Kalafior w pomidorowej odsłonie - 12
Gryczana z serem feta - 13
Bigosik wegetariański - 13
Portabello zapiekane z serem - 14
Tortilla z kotletami sojowymi - 14
Mini-pizze - 14
Granola - 15
Lekko niebieska pasta z sera pleśniowego za przeproszeniem smakowa - 15
Warzywka na grilla - 15
Ziemniaczki z grilla - 15
Masło czosnkowe - 15
Przepisy twinsy - 15
Langosz - 15
Razowe naleśniki z jagodami - 16
Zapiekane owoce tropikalne - 16
Razowe gnocchi z pesto - 16
Placki bananowe - 16
Ziemniaki z pastą z cieciorki - 16
Ryż z warzywami i jajkiem - 16
Pita z warzywami i humusem - 17
Ziemniaki zapiekane z wędzonym serem - 17
Placki ziemniaczane z grzybami i twarogiem - 17
Placuchy - 17
Sałatka na gorąco - 17
Kulki czekoladowo-ryżowe - 17
Bigos jak prawdziwy - 18
Zupa z soczewicy z kokosem - 19
Kisiel domowy - 20
Pizza - 20
Panna cota - 20
Leniwe - 20
Kasza jaglana ze szpinakiem-  20
Czerwona sałatka - 21
Kotlety selerowe - 21
Muffinki - 21
Hreczniaki - 21
Warzywne placuszki - 21
Czipsy z krążków cebulowych - 22
Krokiety ziemniaczane z serem pleśniowym camembert - 22
Placki z brokułów - 22
Ananas w cieście - 22
Paluszki cebulowe - 23
Zupa kminkowa - 23
Gulasz sojowy Orico - 23
Kotlety selerowe - 23 te same co na stronie 21 :P
Zielony omlecik - 24
Zapiekanka z kaszy gryczanej i sera - 24
Sałatka kalafiorowa - 24
Amerykany - 24
Sałatka z kalafiora ze szczypiorkiem - 24
Pizza z bobem mojej radosnej twórczości - 24
Sałatka pyrkowa - 25
Sałatka brokułowa wg mojej koncepcji - 25
Zapiekanka z kaszy jaglanej, brokułów i tofu - 25
Bób smażony z miętą - 26
Bób duszony z warzywami - 26
Kotlety z jajek - 26
Kotleciki z cukinii - 27
Sałatka z kapusty pekińskiej i ziemniaków - własna inwencja twórcza - 27
Koktajl kawowo-bananowy - 27
Chińszczyzna - 27
Kotleciki z soczewicy - 27
Sałatka z surowego kalafiora = oszukany kuskus - 27
Sałatka z kapusty pekińskiej i pora - 28
Różyczki szpinakowe - 28
Ulubione przepisy falivrin69 - 29
Sałatka jajeczno-ziemniaczana - 29
Zupa kapuściana - 29
Suflety ze śliwek - 29
Sałatka AuxCoquillettes - 30
Sałatka makaronowa - 30
Sajgonki wegetariańskie w papierze ryżowym na parze - 30
Ryż z pomidorami - 30
Ryż, warzywa i sałatka - 30
Tofucznica - 30
Kasza gryczana z warzywami - 31
Ciecierzyca z morelami - 31
Zupa z soczewicy pani chce56 - 31
Makaron ryżowy z warzywami - 31
Frittata ze szpinakiem - 31
Gorące warzywa z tofu - 32
Placuszki serowe z sosem borówkowym - 32
Pasztet sojowy - 32
Sałatka brokułowa - 32
Kalafior z cebulą - 32
Ratatouille - 32
Leczo z cukinii i marchewki - 32
Frytki z selera - 32
Sałatka z selera naciowego i awokado - 32
Sałatka z pora i ziemniaków - 33
Sałatka z pora i ryżu - 33
Rokpol w zalewie - 33
Kasza jaglana wg magdalenki91 - 33
Sałatka z tofu - 33
Zapiekane serniki - 33
Sałatka z kiełkami - 33
Zapiekanka z makaronu żytniego - 33
Placuszki z cukini z miętą - 33
Pizza ziemniaczana - 34
Danie nibychińskie - 34
Lasagne z serkiem homo i jabłkami - 34
Ryż, brokuły i pomidor w wykonaniu Kamaelki - 34
Imbirowe tofu w sosie różanym - 34
Sernik pieczony w kąpieli wodnej - 35
Pasztet z soczewicy - 35
Krem z pomidorów i papryki - 35
Pieczone placki ziemniaczane -36
Placki z cukinii i szpinaku - 36
Pieczone pierożki z boczniakami - 36
Baklażan nieźle nafaszerowany czerwoną fasolą z ryżem - 37
Kotlety z soczewicy - 37
Pieczarki faszerowane jajecznicą - 37
GEMMER - napój imbirowy na sposób południowoafrykański - 37
Tofurnik - sernik z tofu - 38
Racuszki z jabłkami i otrębami - 38
Frytki z batatów - 39
Kotleciki z pieczarek i sera żółtego - 39
Kotlety z pieczarek - 39
Smażone kuleczki ryżowe i sos pomidorowy z soczewicą - 39
Kotleciki z soczewicy z sosem pieczarkowym - 39
Sos z soczewicy z pieprzem ziołowym - 39
Samosy (po indyjsku, włosku, polsku, angielsku) - 40
Pasztet soczewicowo-pieczarkowy - 40
Smażony makaron z czerwoną cebulką, kiełkami sojowymi i imbirem - 40
Sałatka z kiełkami sojowymi - 40
Pikantny ryż z tofu, zielonym groszkiem i pieczarkami - 40
Curry z soczewicy i cukinii - 40
Sałatka ziemniaczana z kiełkami sojowymi - 40
Sałatka ziemniaczana z niebieskim serem - 40
Szpinak z makaronem - 41
Szpinak z ryżem - 41
Szpinak, ryż i fasola - 41
Lazania ze szpinakiem - 41
Szpinak z ciecierzycą - 41
Zapiekanka ze szpinaku - 41
Ryż zapiekany z pomidorami i fetą - 42
Żółta sałatka - 43
a'la pizza na spodzie tortilli - 43
Kulebiak - staropolski pieróg z farszem z kapusty i grzybów - 43
Sos beszamelowy - 44
Sałatka z selera naciowego - 44
Lody owocowe - 44
Zapiekanka warzywna - 44
Ciasteczka owsiane - 44
Brokuły w sosie pomidorowym - 44
Domowy chleb razowy - 44
Krem z pomidorów - 45
Tagiatelle z pomidorami - 45
Zupa kalafiorowa - 45
Placuszki cukiniowe z płatkami owsianymi - 45
Ratatuja - 45
Rurki z rukolą i serem feta - 45
Ciasto cytrynowe - 45
Taco z "mięsnym" farszem na ostro z salsą - 45
Penne pesto z brokułami i cukinią i orzechami nerkowca - 45
Spaghetti z cukinii - 45
Zapiekanka z łazanek i kapusty - 46
Pyszna surowa zupa dyniowa - 46
Krem z nerkowca - 46
Serowa zapiekanka z bakłażanem w pomidorach - 46
Zapiekanka z bakłażanem - 46
Bakłażan zapiekany z pomidorami - 46
Wakacyjne ratatouille - 46
Curry z bakłażanem - 46
Bakłażan w sosie słodko-kwaśnym - 46
Sernik z bakłażanem - 46





 









"WEGE CYTATY" - str. 8

WWW:
- wege blog: http://syracuse.blox.pl/html
- http://www.primavika.pl/
- http://vitalia.pl/forum22,72924,0_Pizza_dietetyczna_-_wlasny_przepis_-_polecam.html
- strona z przepisami na sałatki: http://www.salatkowo.pl/
- tabele kalorii: http://www.ile-kalorii.pl/index.html
- http://wegetarianka.blox.pl/html
- http://zwegowani.pl/ 
-http://smakocie.blogspot.com/
-www.puszka.pl
-www.szpinak.prv.pl

a dziś serwuję coś takiego

Pieczarki faszerowane jajecznicą


Składniki:

- 10 dużych pieczarek,
- 1 mała cebula,
- 1 jajko,
- sól, pieprz,
- posiekany cienki szczypiorek – do dekoracji.


Wykonanie:

Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki i odcinamy trzonki. Siekamy drobno cebulę i trzonki, a następnie wrzucamy na  patelnię. Zarówno kapelusze, jak i trzonki przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy cebula się już zeszkli, wbijamy na patelnię jajko i przygotowujemy jak jajecznicę. Gotowym farszem nadziewamy kapelusze. Całość przyzdabiamy posiekanym szczypiorkiem.
Kapelusze wraz z farszem wstawiamy do piekarnika i pieczemy jakieś 15-20 minut:)

Można na wierzchu położyć plaster żółtego sera lub łyżeczkę serka wiejskiego:)




Ten przepis pieczarowy też przetestuję, ale nadzieję je tofucznicą a nie jajecznicą :)
kurcze ale mi smaka na te pieczarki narobiłyście....
ja ostatnio faszerowałam szpinakiem..... ale z tofucznicą też spróbuję
Pasek wagi
GEMMER - napój imbirowy na sposób południowoafrykański
-sok z 4 limonek
-250ml soku z świeżo wyciśniętych pomarańczy
-1 l wody
-16 cm imbiru, obranego i utartego
-100g cukru (np.trzcinowy)
-4 goździki
-4 kapsułki kardamonu

Zagotować wodę wraz z wszystkimi pozostałymi składnikami.
Przelać do innego naczynia i wystudzić. Przykryć i wstawić do lodówki na
przynajmniej dwie godziny, ale chętnie dłużej. Dokładnie przecedzić i podawać.

Można z powodzeniem zmienić proporcje, dodać mniej wody, więcej soku.
Można zastosować sok z owoców mango, w połączeniu z owocami cytrusowymi.
Jak zwykle wariacji na temat może być niezliczona ilość - granice wyznacza tylko nasza fantazja,
lub jej brak;) Ważne jest jednak, żeby nie zmniejszać ilości imbiru, ponieważ to właśnie on stanowi o całości.



TOFURNIK - sernik z tofu

Ciasto:
-2 szklanki mąki
-1/2 szklanki kakao
-3/4 szklanki miałkiego cukru trzcinowego
-1 łyżka proszku do pieczenia
-1 opakowanie cukru waniliowego
-2 łyżki mleka kokosowego
-12 łyżek zimnego mleka sojowego


Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Włożyć je do lodówki na minimum 0,5 godziny

Masa z tofu:
-500 g naturalnego tofu
-1/3 szkl. cukru pudru trzcinowego
-1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
-1aromat waniliowy
-sok z 1 cytryny
-1/2 szkl. mleka roślinnego
-1/3 szkl. oleju
-2 budynie waniliowe


Tofu położyć na talerzu, postawić na nim drugi talerz i obciążyć je jakimiś
ciężkimi książkami.Po kilkunastu minutach, kiedy zbędna woda wyjdzie,
tofu pokruszyć w misce, dodać cukier, aromat i sok z cytryny .
Zmiksować na gładką masę, stopniowo dodając mleko i olej.
Na sam koniec wsypać budynie i wymieszać.


Z lodówki wyciągamy ciasto. Mniej więcej 2/3 części trzemy na tarce o
grubych oczkach na dno foremki. Następnie wylewamy na ciasto masę z tofu.
Pozostałe ciasto trzemy, tak aby możliwie najbardziej równomiernie przykryła masę "serową" .
Piekarnik nagrzewamy do 160 st.C i pieczemy ok. 60-70 minut.



RACUSZKI Z JABŁKAMI I OTRĘBAMI
Składniki (na około 16 placuszków)
- 1 szklanka zsiadłego mleka, kefiru lub jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki otrąb owsianych
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże jabłko
- cukier waniliowy
- szczypta soli


Jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę.
Dodać mleko (kefir lub jogurt), wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia
i otręby wymieszać z pozostałymi składnikami. Na koniec dodać obrane i
pokrojone w niedużą kostkę jabłko. Na patelni rozgrzać olej i smażyć nieduże placuszki na złoty kolor.


hej, mam kłopot, nie mogę nigdzie dostać soi!
chodzi mi w puszkach bo o świeżej też mogę pomarzyć.
no i co zrobić? gdzie ją dostać?

Auchan?
nie mam
djabeuu - ja kupowałam w realu i widziałam też w almie.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.