Temat: Nasze przepisy wegetariańskie i wegańskie :)

Zainspirowana podobnym wątkiem na naszym forum chciałabym zachęcic wszystkich wegetarian i wegan (i nie tylko) do podzielenia się fajnymi przepisami. Jest kilka takich wątków na forum, ale wymarły one śmiercią naturalną. Może w tym wątku uda nam się systematycznie dodawac przepisy na smaczne bezmięsne potrawy.

SPIS TREŚCI:


Tarta ze szpinakiem - 1
Kalafior w bułce tartej - 1
Smakowa sałatka "Goście na zakręcie" - 1
Kasza gryczana z warzywami i wędzonym tofu - 1
Placki owsiane - 2
Placki z cukinii - 2
Kotlety z czerwonej fasoli - 2
Curry z soczewicą - 2
Kapusta z pieczarkami i ciecierzycą - 2
Omlety Ecopsycholki - 2
Maca z dynią i pieczarkami - 3
Boskie szpinakhetti - 3
Kulki serowo-szpinakowe - 3
Spaghetti z pesto pietruszkowym - 3
Pasztet z selera - 3
Pasta z czerwonej fasoli - 3
Majonez bezjajkowy - 4
Majonez sojowy - 4
Ruloniki szpinakowo-pieczarkowe - 4
Zielona sałatka - 5
Sałatka z ananasa i czosnku wg Lawry :) - 5
Zupa cebulowa - 5
Zupa-krem z tego co ma Lawra pod ręką :) - 5
Sałatka z zupek chińskich - 6
Bambusotto - 6
Papryka faszerowana - 6
Pasta chrzanowa - 6
Naleśniki z płatków owsianych - 7
Zupa-krem z soczewicy - 8
Pasta z żółtego sera - 9
Humus - 11
Sałatka brokułowa - 11
Naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowo-koperkowym - 11
Zajebiaszcza zupa z soczewicy - 11
Szanowny kalafior w zielonym sosie szpinakowym - 12
Kalafior w pomidorowej odsłonie - 12
Gryczana z serem feta - 13
Bigosik wegetariański - 13
Portabello zapiekane z serem - 14
Tortilla z kotletami sojowymi - 14
Mini-pizze - 14
Granola - 15
Lekko niebieska pasta z sera pleśniowego za przeproszeniem smakowa - 15
Warzywka na grilla - 15
Ziemniaczki z grilla - 15
Masło czosnkowe - 15
Przepisy twinsy - 15
Langosz - 15
Razowe naleśniki z jagodami - 16
Zapiekane owoce tropikalne - 16
Razowe gnocchi z pesto - 16
Placki bananowe - 16
Ziemniaki z pastą z cieciorki - 16
Ryż z warzywami i jajkiem - 16
Pita z warzywami i humusem - 17
Ziemniaki zapiekane z wędzonym serem - 17
Placki ziemniaczane z grzybami i twarogiem - 17
Placuchy - 17
Sałatka na gorąco - 17
Kulki czekoladowo-ryżowe - 17
Bigos jak prawdziwy - 18
Zupa z soczewicy z kokosem - 19
Kisiel domowy - 20
Pizza - 20
Panna cota - 20
Leniwe - 20
Kasza jaglana ze szpinakiem-  20
Czerwona sałatka - 21
Kotlety selerowe - 21
Muffinki - 21
Hreczniaki - 21
Warzywne placuszki - 21
Czipsy z krążków cebulowych - 22
Krokiety ziemniaczane z serem pleśniowym camembert - 22
Placki z brokułów - 22
Ananas w cieście - 22
Paluszki cebulowe - 23
Zupa kminkowa - 23
Gulasz sojowy Orico - 23
Kotlety selerowe - 23 te same co na stronie 21 :P
Zielony omlecik - 24
Zapiekanka z kaszy gryczanej i sera - 24
Sałatka kalafiorowa - 24
Amerykany - 24
Sałatka z kalafiora ze szczypiorkiem - 24
Pizza z bobem mojej radosnej twórczości - 24
Sałatka pyrkowa - 25
Sałatka brokułowa wg mojej koncepcji - 25
Zapiekanka z kaszy jaglanej, brokułów i tofu - 25
Bób smażony z miętą - 26
Bób duszony z warzywami - 26
Kotlety z jajek - 26
Kotleciki z cukinii - 27
Sałatka z kapusty pekińskiej i ziemniaków - własna inwencja twórcza - 27
Koktajl kawowo-bananowy - 27
Chińszczyzna - 27
Kotleciki z soczewicy - 27
Sałatka z surowego kalafiora = oszukany kuskus - 27
Sałatka z kapusty pekińskiej i pora - 28
Różyczki szpinakowe - 28
Ulubione przepisy falivrin69 - 29
Sałatka jajeczno-ziemniaczana - 29
Zupa kapuściana - 29
Suflety ze śliwek - 29
Sałatka AuxCoquillettes - 30
Sałatka makaronowa - 30
Sajgonki wegetariańskie w papierze ryżowym na parze - 30
Ryż z pomidorami - 30
Ryż, warzywa i sałatka - 30
Tofucznica - 30
Kasza gryczana z warzywami - 31
Ciecierzyca z morelami - 31
Zupa z soczewicy pani chce56 - 31
Makaron ryżowy z warzywami - 31
Frittata ze szpinakiem - 31
Gorące warzywa z tofu - 32
Placuszki serowe z sosem borówkowym - 32
Pasztet sojowy - 32
Sałatka brokułowa - 32
Kalafior z cebulą - 32
Ratatouille - 32
Leczo z cukinii i marchewki - 32
Frytki z selera - 32
Sałatka z selera naciowego i awokado - 32
Sałatka z pora i ziemniaków - 33
Sałatka z pora i ryżu - 33
Rokpol w zalewie - 33
Kasza jaglana wg magdalenki91 - 33
Sałatka z tofu - 33
Zapiekane serniki - 33
Sałatka z kiełkami - 33
Zapiekanka z makaronu żytniego - 33
Placuszki z cukini z miętą - 33
Pizza ziemniaczana - 34
Danie nibychińskie - 34
Lasagne z serkiem homo i jabłkami - 34
Ryż, brokuły i pomidor w wykonaniu Kamaelki - 34
Imbirowe tofu w sosie różanym - 34
Sernik pieczony w kąpieli wodnej - 35
Pasztet z soczewicy - 35
Krem z pomidorów i papryki - 35
Pieczone placki ziemniaczane -36
Placki z cukinii i szpinaku - 36
Pieczone pierożki z boczniakami - 36
Baklażan nieźle nafaszerowany czerwoną fasolą z ryżem - 37
Kotlety z soczewicy - 37
Pieczarki faszerowane jajecznicą - 37
GEMMER - napój imbirowy na sposób południowoafrykański - 37
Tofurnik - sernik z tofu - 38
Racuszki z jabłkami i otrębami - 38
Frytki z batatów - 39
Kotleciki z pieczarek i sera żółtego - 39
Kotlety z pieczarek - 39
Smażone kuleczki ryżowe i sos pomidorowy z soczewicą - 39
Kotleciki z soczewicy z sosem pieczarkowym - 39
Sos z soczewicy z pieprzem ziołowym - 39
Samosy (po indyjsku, włosku, polsku, angielsku) - 40
Pasztet soczewicowo-pieczarkowy - 40
Smażony makaron z czerwoną cebulką, kiełkami sojowymi i imbirem - 40
Sałatka z kiełkami sojowymi - 40
Pikantny ryż z tofu, zielonym groszkiem i pieczarkami - 40
Curry z soczewicy i cukinii - 40
Sałatka ziemniaczana z kiełkami sojowymi - 40
Sałatka ziemniaczana z niebieskim serem - 40
Szpinak z makaronem - 41
Szpinak z ryżem - 41
Szpinak, ryż i fasola - 41
Lazania ze szpinakiem - 41
Szpinak z ciecierzycą - 41
Zapiekanka ze szpinaku - 41
Ryż zapiekany z pomidorami i fetą - 42
Żółta sałatka - 43
a'la pizza na spodzie tortilli - 43
Kulebiak - staropolski pieróg z farszem z kapusty i grzybów - 43
Sos beszamelowy - 44
Sałatka z selera naciowego - 44
Lody owocowe - 44
Zapiekanka warzywna - 44
Ciasteczka owsiane - 44
Brokuły w sosie pomidorowym - 44
Domowy chleb razowy - 44
Krem z pomidorów - 45
Tagiatelle z pomidorami - 45
Zupa kalafiorowa - 45
Placuszki cukiniowe z płatkami owsianymi - 45
Ratatuja - 45
Rurki z rukolą i serem feta - 45
Ciasto cytrynowe - 45
Taco z "mięsnym" farszem na ostro z salsą - 45
Penne pesto z brokułami i cukinią i orzechami nerkowca - 45
Spaghetti z cukinii - 45
Zapiekanka z łazanek i kapusty - 46
Pyszna surowa zupa dyniowa - 46
Krem z nerkowca - 46
Serowa zapiekanka z bakłażanem w pomidorach - 46
Zapiekanka z bakłażanem - 46
Bakłażan zapiekany z pomidorami - 46
Wakacyjne ratatouille - 46
Curry z bakłażanem - 46
Bakłażan w sosie słodko-kwaśnym - 46
Sernik z bakłażanem - 46





 









"WEGE CYTATY" - str. 8

WWW:
- wege blog: http://syracuse.blox.pl/html
- http://www.primavika.pl/
- http://vitalia.pl/forum22,72924,0_Pizza_dietetyczna_-_wlasny_przepis_-_polecam.html
- strona z przepisami na sałatki: http://www.salatkowo.pl/
- tabele kalorii: http://www.ile-kalorii.pl/index.html
- http://wegetarianka.blox.pl/html
- http://zwegowani.pl/ 
-http://smakocie.blogspot.com/
-www.puszka.pl
-www.szpinak.prv.pl

ten na zdjęciu jest akurat z liścmi szpinaku, swietnie wygląda, nieee???
Ja uwielbiam macę przekładaną dynią z rodzynkami:))
Dynię(zieloną) dusimy na patelni, później "rozgniatamy" dosypujemy rodzynek. Przekładamy tą masą mace:) Bardzo proste (najgorsze to tylko tą dynię pokroić)  i nisko kaloryczne:) Najlepiej smakuje jak trochę odleży- dopóki maca nie nasiąknie i nie zrobi się troszkę miększa. Polecam, pychota. Przepis od koleżanki:)) Niestety nigdy tego nie fotografowałam:)) ilość warstw przekładanych dowolna. Smacznego:))
Rewelacja, UWIELBIAM SZPINAK :)
BOSKIE SZPINAKETTI

(przepis na 3 - 4 porcje)

-opakowanie (500g) szpinaku mrożonego
-serek topiony (smak dowolny) - niekoniecznie
-kostka fety
-5-6 ząbków czosnku
-mała śmietana ( 18%) - ja daję jogurt naturalny małe opakowanie
-łyżka oleju (lub mniej)
-sól, pieprz, zielsko prowansalskie, gałka muszkatołowa do smaku. jak się wrzuca fetę to sól można sobie już darowac
-makaron wstażki (tyle żeby starczyło na 3-4 porcje)

PRZYRZĄDZANIE:

Wlać olej na patelnie. Roznieść dobrze czosnek i wrzucić na olej. Lekko podsmarzyć i wrzucić szpinak (może być zamrożony). Podgrzewać, mieszając aż szpinak się całkiem rozpuści i odparuje woda. Wrzucić serek topiony, wymieszać dokładnie, aby nie było grudek, wrzucic fetę i wymerdac dokładnie  . Doprawić solą i pieprzem, zielskiem i gałką. Gdy danie jest gorące dodać śmietanę lub jogurt i podgrzewać, ale nie zagotować.

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu - najlepiej al dente. Polać zielonym sosem i wcinać:)

Uwielbiam ten przepis :)
Źródło: http://szpinak.prv.pl/ + modyfikacja własna

KULKI SEROWO - SZPINAKOWE

- 1 kg szpinaku (mrożonego 500g)
- 30g mąki pszennej
- 500g twarogu
- 1 jajko
- 200g tartego żółtego sera
- 125g masła lub nieco mniej
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- szczypiorek, natka pietruszki, czosnek - alternatywnie


SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Twaróg odcisnąć, utrzeć lub zmielic w maszynce. Świeży szpinak przebrać, odciąć ogonki, listki starannie wypłukać. Wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować bez przykrycia 5 min. Odcedzić i odcisnąć, drobno posiekać lub zemleć. Mrożony szpinak przygotowac wg przepisu na opakowaniu. Połączyć szpinak z twarogiem w jednolitą masę. Dodać mąkę, połowę tartego żółtego sera, jajko, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. (Można dodac 2 łyżki posiekanego szczypiorku, natki pietruszki, czosnek, co kto lubi). Wstawić do lodówki na 1godz. Formować kulki wielkości orzecha, obtaczać w mące i wrzucać na wrzącą wodę. Gotować 2-3 min, aż wypłyną na wierzch. Odcedzić i osączyć. Ułożyć na żaroodpornym półmisku, posypać resztą żółtego sera i grudkami masła. Ustawić wysoko w gorącym piekarniku i zapiekać 5 min...
(kulek można nie zapiekać, tylko podawać po ugotowaniu polane roztopionym masłem i posypane żółtym serem.)

Fajna alternatywa do standardowych koreczków na imprezkę :)

Źródło: http://szpinak.prv.pl/ + modyfikacja własna

taaaaaaaaaaaaa, ale ile to musi mieć kalorii ;)))))))))

 

spagetti z pesto pietruszkowym

peczek zielonej pietruszki wcześniej trochę rozdrobniona wrzucam do blendera dodaję 2 ząbki czosnku, orzechy włoskie albo inne, zalewam olejem z pierwszego zimnego tłoczenia i miksuje na gładka masę, jak blender nie chce chodzic to trzeba wlac więcej oleju, czasmi naprawdę dużo (mi wychodzi połowa butelki), jak juz będzie gładka masa to wrzucam parmezan( ale niekoniecznie) i dalej miksuję...

 

 

dodaję tabasco, bo lubię pikantne rzeczy, mieszam z makaronem spagetti i jest zaje...................... smaczne!!!!

 

ps. diamandka, a te kulki jak robiłas to nie rozpadły się podczas gotowania????

pasztet z selera!!!!!!!!

 

w poniedziałek sobie taki zrobię ;)))

Pyszny pasztet,warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie.Doskonały dodatek do chleba,ale też jako drugie danie obiadowe z ulubioną surówką.

 

Składniki:1 duży seler,0,5 kg pieczarek,2 duże cebule,pół szkl. bulionu wegetariańskiego,,2 jajka,pół szkl bułki tartej,sól pieprz ziołowy,majeranek,można dodać rozgnieciony czosnek 1 ząbek

Wykonanie:seler umyć,obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,pieczarki umyć i też zetrzeć na tarce,podlać bulionem i udusić pod przykryciem /ok.30 min/

cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce oleju

wymieszać składniki dodać 2 żółtka ,bułkę tartą ,przyprawy/do smaku/

z białek ubić pianę i wymieszać z masą.Jeśli masa będzie za rzadka dodać jeszcze bułkę tartą.Wysmarować foremkę olejem i obsypać otrębami piec w nagrzanym piekarniku 45 min /180 st./

Smacznego!

aaaaaaaaaaa, a propo jeszcze tego pesto z pietruszki, wychodzi duzo, więc rozlewam do słoiczków i trzymam w lodówce, czasami smaruje tym omlet z jajek albo chleb pełnoziarnisty zamiast masła, dodaję nawet do sałatek, ale wtedy bez parmezanu, dodaję do warzyw na pwtelni smazownych ;))))
Te kulki się nie rozpadają, ale jakby się rozpadały to można dodac drugie jajeczko.

Kurczę, ecopsycholka, fajniutkie przepisy.

Ja robię jutro czerwoną ostrą pastę do smarowania chlebka :) Wrzucę przepis jak przetestuję :)
PASTA Z CZERWONEJ FASOLI:

-1 puszka czerwonej fasoli
-1 łyżeczka soku z cytryny
-1 łyżeczka sosu-sojowego
-kilka kropli tabasco (ja dałam 3 krople sosu z trupią czachą )
-1 łyżka przecieru pomidorowego
-sól, świeżo zmielony pieprz czarny, papryka - do smaku

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Jesli pasta jest za gęsta dolewamy na oko bulionu warzywnego. Schładzamy w lodówce i mamy gotową pastę do kanapek.
Przetestowałam z: chlebem razowym, Wasą i waflem ryżowym - pasuje do każdego, najlepiej z ogórkiem kiszonym. Ogólnie w smaku bez rewelacji ale fajna odmiana od pasztetu sojowego

Źródło: "1000 klasycznych potraw wegetariańskich"

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.