Temat: Nasze przepisy wegetariańskie i wegańskie :)

Zainspirowana podobnym wątkiem na naszym forum chciałabym zachęcic wszystkich wegetarian i wegan (i nie tylko) do podzielenia się fajnymi przepisami. Jest kilka takich wątków na forum, ale wymarły one śmiercią naturalną. Może w tym wątku uda nam się systematycznie dodawac przepisy na smaczne bezmięsne potrawy.

SPIS TREŚCI:


Tarta ze szpinakiem - 1
Kalafior w bułce tartej - 1
Smakowa sałatka "Goście na zakręcie" - 1
Kasza gryczana z warzywami i wędzonym tofu - 1
Placki owsiane - 2
Placki z cukinii - 2
Kotlety z czerwonej fasoli - 2
Curry z soczewicą - 2
Kapusta z pieczarkami i ciecierzycą - 2
Omlety Ecopsycholki - 2
Maca z dynią i pieczarkami - 3
Boskie szpinakhetti - 3
Kulki serowo-szpinakowe - 3
Spaghetti z pesto pietruszkowym - 3
Pasztet z selera - 3
Pasta z czerwonej fasoli - 3
Majonez bezjajkowy - 4
Majonez sojowy - 4
Ruloniki szpinakowo-pieczarkowe - 4
Zielona sałatka - 5
Sałatka z ananasa i czosnku wg Lawry :) - 5
Zupa cebulowa - 5
Zupa-krem z tego co ma Lawra pod ręką :) - 5
Sałatka z zupek chińskich - 6
Bambusotto - 6
Papryka faszerowana - 6
Pasta chrzanowa - 6
Naleśniki z płatków owsianych - 7
Zupa-krem z soczewicy - 8
Pasta z żółtego sera - 9
Humus - 11
Sałatka brokułowa - 11
Naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowo-koperkowym - 11
Zajebiaszcza zupa z soczewicy - 11
Szanowny kalafior w zielonym sosie szpinakowym - 12
Kalafior w pomidorowej odsłonie - 12
Gryczana z serem feta - 13
Bigosik wegetariański - 13
Portabello zapiekane z serem - 14
Tortilla z kotletami sojowymi - 14
Mini-pizze - 14
Granola - 15
Lekko niebieska pasta z sera pleśniowego za przeproszeniem smakowa - 15
Warzywka na grilla - 15
Ziemniaczki z grilla - 15
Masło czosnkowe - 15
Przepisy twinsy - 15
Langosz - 15
Razowe naleśniki z jagodami - 16
Zapiekane owoce tropikalne - 16
Razowe gnocchi z pesto - 16
Placki bananowe - 16
Ziemniaki z pastą z cieciorki - 16
Ryż z warzywami i jajkiem - 16
Pita z warzywami i humusem - 17
Ziemniaki zapiekane z wędzonym serem - 17
Placki ziemniaczane z grzybami i twarogiem - 17
Placuchy - 17
Sałatka na gorąco - 17
Kulki czekoladowo-ryżowe - 17
Bigos jak prawdziwy - 18
Zupa z soczewicy z kokosem - 19
Kisiel domowy - 20
Pizza - 20
Panna cota - 20
Leniwe - 20
Kasza jaglana ze szpinakiem-  20
Czerwona sałatka - 21
Kotlety selerowe - 21
Muffinki - 21
Hreczniaki - 21
Warzywne placuszki - 21
Czipsy z krążków cebulowych - 22
Krokiety ziemniaczane z serem pleśniowym camembert - 22
Placki z brokułów - 22
Ananas w cieście - 22
Paluszki cebulowe - 23
Zupa kminkowa - 23
Gulasz sojowy Orico - 23
Kotlety selerowe - 23 te same co na stronie 21 :P
Zielony omlecik - 24
Zapiekanka z kaszy gryczanej i sera - 24
Sałatka kalafiorowa - 24
Amerykany - 24
Sałatka z kalafiora ze szczypiorkiem - 24
Pizza z bobem mojej radosnej twórczości - 24
Sałatka pyrkowa - 25
Sałatka brokułowa wg mojej koncepcji - 25
Zapiekanka z kaszy jaglanej, brokułów i tofu - 25
Bób smażony z miętą - 26
Bób duszony z warzywami - 26
Kotlety z jajek - 26
Kotleciki z cukinii - 27
Sałatka z kapusty pekińskiej i ziemniaków - własna inwencja twórcza - 27
Koktajl kawowo-bananowy - 27
Chińszczyzna - 27
Kotleciki z soczewicy - 27
Sałatka z surowego kalafiora = oszukany kuskus - 27
Sałatka z kapusty pekińskiej i pora - 28
Różyczki szpinakowe - 28
Ulubione przepisy falivrin69 - 29
Sałatka jajeczno-ziemniaczana - 29
Zupa kapuściana - 29
Suflety ze śliwek - 29
Sałatka AuxCoquillettes - 30
Sałatka makaronowa - 30
Sajgonki wegetariańskie w papierze ryżowym na parze - 30
Ryż z pomidorami - 30
Ryż, warzywa i sałatka - 30
Tofucznica - 30
Kasza gryczana z warzywami - 31
Ciecierzyca z morelami - 31
Zupa z soczewicy pani chce56 - 31
Makaron ryżowy z warzywami - 31
Frittata ze szpinakiem - 31
Gorące warzywa z tofu - 32
Placuszki serowe z sosem borówkowym - 32
Pasztet sojowy - 32
Sałatka brokułowa - 32
Kalafior z cebulą - 32
Ratatouille - 32
Leczo z cukinii i marchewki - 32
Frytki z selera - 32
Sałatka z selera naciowego i awokado - 32
Sałatka z pora i ziemniaków - 33
Sałatka z pora i ryżu - 33
Rokpol w zalewie - 33
Kasza jaglana wg magdalenki91 - 33
Sałatka z tofu - 33
Zapiekane serniki - 33
Sałatka z kiełkami - 33
Zapiekanka z makaronu żytniego - 33
Placuszki z cukini z miętą - 33
Pizza ziemniaczana - 34
Danie nibychińskie - 34
Lasagne z serkiem homo i jabłkami - 34
Ryż, brokuły i pomidor w wykonaniu Kamaelki - 34
Imbirowe tofu w sosie różanym - 34
Sernik pieczony w kąpieli wodnej - 35
Pasztet z soczewicy - 35
Krem z pomidorów i papryki - 35
Pieczone placki ziemniaczane -36
Placki z cukinii i szpinaku - 36
Pieczone pierożki z boczniakami - 36
Baklażan nieźle nafaszerowany czerwoną fasolą z ryżem - 37
Kotlety z soczewicy - 37
Pieczarki faszerowane jajecznicą - 37
GEMMER - napój imbirowy na sposób południowoafrykański - 37
Tofurnik - sernik z tofu - 38
Racuszki z jabłkami i otrębami - 38
Frytki z batatów - 39
Kotleciki z pieczarek i sera żółtego - 39
Kotlety z pieczarek - 39
Smażone kuleczki ryżowe i sos pomidorowy z soczewicą - 39
Kotleciki z soczewicy z sosem pieczarkowym - 39
Sos z soczewicy z pieprzem ziołowym - 39
Samosy (po indyjsku, włosku, polsku, angielsku) - 40
Pasztet soczewicowo-pieczarkowy - 40
Smażony makaron z czerwoną cebulką, kiełkami sojowymi i imbirem - 40
Sałatka z kiełkami sojowymi - 40
Pikantny ryż z tofu, zielonym groszkiem i pieczarkami - 40
Curry z soczewicy i cukinii - 40
Sałatka ziemniaczana z kiełkami sojowymi - 40
Sałatka ziemniaczana z niebieskim serem - 40
Szpinak z makaronem - 41
Szpinak z ryżem - 41
Szpinak, ryż i fasola - 41
Lazania ze szpinakiem - 41
Szpinak z ciecierzycą - 41
Zapiekanka ze szpinaku - 41
Ryż zapiekany z pomidorami i fetą - 42
Żółta sałatka - 43
a'la pizza na spodzie tortilli - 43
Kulebiak - staropolski pieróg z farszem z kapusty i grzybów - 43
Sos beszamelowy - 44
Sałatka z selera naciowego - 44
Lody owocowe - 44
Zapiekanka warzywna - 44
Ciasteczka owsiane - 44
Brokuły w sosie pomidorowym - 44
Domowy chleb razowy - 44
Krem z pomidorów - 45
Tagiatelle z pomidorami - 45
Zupa kalafiorowa - 45
Placuszki cukiniowe z płatkami owsianymi - 45
Ratatuja - 45
Rurki z rukolą i serem feta - 45
Ciasto cytrynowe - 45
Taco z "mięsnym" farszem na ostro z salsą - 45
Penne pesto z brokułami i cukinią i orzechami nerkowca - 45
Spaghetti z cukinii - 45
Zapiekanka z łazanek i kapusty - 46
Pyszna surowa zupa dyniowa - 46
Krem z nerkowca - 46
Serowa zapiekanka z bakłażanem w pomidorach - 46
Zapiekanka z bakłażanem - 46
Bakłażan zapiekany z pomidorami - 46
Wakacyjne ratatouille - 46
Curry z bakłażanem - 46
Bakłażan w sosie słodko-kwaśnym - 46
Sernik z bakłażanem - 46





 









"WEGE CYTATY" - str. 8

WWW:
- wege blog: http://syracuse.blox.pl/html
- http://www.primavika.pl/
- http://vitalia.pl/forum22,72924,0_Pizza_dietetyczna_-_wlasny_przepis_-_polecam.html
- strona z przepisami na sałatki: http://www.salatkowo.pl/
- tabele kalorii: http://www.ile-kalorii.pl/index.html
- http://wegetarianka.blox.pl/html
- http://zwegowani.pl/ 
-http://smakocie.blogspot.com/
-www.puszka.pl
-www.szpinak.prv.pl

No proszę, ja wrzuciłam podobny przepis ale bez mleka kokosowego - no kto by pomyślał, że to będzie pasowało . A tak się składa, że mam puszkę takiego mleczka w domku

Lawra - AlproSoja ma dobre produkty, ale u nas drogieeeeeee. Lepiej sama zrób sobie w domku :D
Musze tego poszukac Moze w Makro bedzie..
Na pewno jest w Carefurze :D
Taaa.. ;) Przejde sie i zobacze, bo mam niedaleko szkoly to cudo.
Dziewczyny mam pytanie jako do tych znających się najlepiej na zieleninie :P
Chciałabym powyciągać trochę węglowodanów z warzyw strączkowych, generalnie będą to jednak posiłki mięso+warzywa, ale może znacie jakieś ciekawe sposoby przyrządzenia fasoli itp., żeby to było zjadliwe? :) Bo fanką tego jedzenia nie jestem, ale jak trzeba to się postaram ;) Dzięki za pomoc.
KISIEL DOMOWY
drukuj
wpis_na_blogu
kisiel-01


Składniki:

1/2 szklanki jagód
około 1 i 1/2 szklanki wiśni, wydrylowanych
3 szklanki zimnej wody
około 3 łyżeczek cukru - do smaku
3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej










Przygotowanie:

Do rondelka włożyć jagody i wiśnie bez pestek, zalać 2 i 1/2 szklanką wody, dodać cukier i zagotować. Gotować przez około 2 minuty. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w pozostałej 1/2 szklance zimnej wody i dodać do zagotowanych, wrzących owców. Zagotować i odstawić z ognia do wystudzenia. Czytaj więcej w
BLOGU.


kisiel-03 

Postanowienie noworoczne: 5 kg mniej
Pasek wagi

ninasimone

Zdjęcie użytkownika ninasimone

Dołączył: 2008-08-31 17:22:01

Miasto: Radomsko

Listów: 4758

Napisz wiadomość

Listy użytkownika

Grupa wsparcia

Dzisiaj, 13:52

(List #107)

drukuj

Składniki na 2 - 3 cienkie pizze:

Ciasto:
250 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy z oliwek

Wierzch:
1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym lub 1/2 szklanki keczupu
1 łyżka oliwy z oliwek
suszone oregano
dodatki: szynka, mozzarella, pieczarki, tuńczyk, oliwki, świeże pomidory, starty parmezan

Wykonanie:
  • Drożdże rozpuszczam w 60 ml ciepłej wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawiam na 1/2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Mąkę przesiewam do miski, mieszam z solą. Robię wgłębienie, wlewam drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiam przez 10-15 minut. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 2 godziny do wyrośnięcia.
  • Zagotowuję pomidory wraz z oliwą, doprawiam solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem, gotuję na wolnym ogniu przez 10 minut.
  • Surowe pieczarki, pomidora, szynkę i mozzarellę kroję na kawałki. Ser parmezan ścieram na tarce, oliwki przekrawam na połówki.
  • Wyrośnięte ciasto dzielę na 3 części, obsypuję mąką, kolejno rozwałkowuję na cienkie placki podsypując dodatkową mąkę. Kładę je na posmarowanych oliwą blachach, odstawiam na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do maksymalnej temperatury, minimum 250℃.
  • Pizze smaruję sosem pomidorowym, posypuję oregano, układam resztę składników, za wyjątkiem parmezanu.
  • Piekę w wysokiej temperaturze przez 10-12 minut. Posypuję tartym parmezanem zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Najlepszy przepis na pizzę na cieście drożdżowym. Włoska pizza z szynką, oliwkami i serem

MOŻNA POKOMBINOWAĆ I BĘDZIE MNIEJ KALORYCZNIE-FAJNY PRZEPIS NA SPÓD

Postanowienie noworoczne: 5 kg mniej
Pasek wagi

ninasimone

Zdjęcie użytkownika ninasimone

Dołączył: 2008-08-31 17:22:01

Miasto: Radomsko

Listów: 4758

Napisz wiadomość

Listy użytkownika

Grupa wsparcia

Dzisiaj, 13:57

(List #108)

PRODUKTY PODANE PONIŻEJ ZASTĘPUJEMY DIETETYCZNYMI CZYLI:JOGURTEM , CHUDYM MLEKIEM I SŁODZIKIEM, MOŻNA OBEJŚĆ SIĘ BEZ ALKOHOLU
4 porcje:

250 ml śmietanki kremówki
250 ml pełnego mleka
100 g cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1 łyżka rumu (opcjonalnie)
1 łyżka słodkiego białego wina (opcjonalnie)
1 laska wanilii (lub cukier waniliowy)


Żelatynę zalewam zimną wodą, moczę 10 minut. Podgrzewam mleko, odstawiam z ognia, rozpuszczam w nim żelatynę. W drugim naczyniu mocno podgrzewam śmietankę z cukrem pudrem i przekrojoną wzdłuż wanilią. Wyjmuję wanilię a śmietankę wlewam do mleka z żelatyną. Dodaję rum, wino i przelewam do 4 foremek. Odstawiam do ostygnięcia, następnie wkładam do lodówki na conajmniej 4 godziny.


Przed podaniem foremnki można wstawić na sekundę do gorącej wody, co ułatwi wyłożenie deseru na talerzyk.
Deser podaje się najczęściej z pokrojonymi truskawkami i sosem truskawkowym. Na zdjęciach - z syropem klonowym.
Deser włoski ze śmietanki i żelatyny, zdjęcie i przepis, sprawdzony przepis na panna cotta

Deser włoski z mleka, śmietanki i żelatyny, z musem truskawkowym

Panna cotta z ciepłym sosem truskawkowym z całymi owocami truskawek. Ciepły sos powoduje rozpuszczenie się nieco deseru, co widać na zdjęciach.

Postanowienie noworoczne: 5 kg mniej
Pasek wagi

ninasimone

Zdjęcie użytkownika ninasimone

Dołączył: 2008-08-31 17:22:01

Miasto: Radomsko

Listów: 4758

Napisz wiadomość

Listy użytkownika

Grupa wsparcia

Dzisiaj, 14:07

(List #109)

drukuj

  • 200 g sera białego twarogowego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki + dodatkowo do podsypania stolnicy
  • szczypta soli
Ser biały przecieram przez sito lub dokładnie rozgniatam praską do pure, mieszam z żółtkiem, mąką, solą i ubitą pianą z białka. Zagniatam miękkie i lepiące się nieco ciasto, wykładam na stolnicę podsypaną mąką, formuję wałek, i odcinam równe kawałki ciasta. Wrzucam do gotującej się i lekko osolonej wody. Gotuję chwilę, aż do wypłynięcia na wierzch.
Podaję z roztopionym masłem i zrumienioną bułką tartą.

Tak też lubię: Odcinane radełkiem leniwe, ze słonym masłem i tartym parmezanem:
Kluski leniwe, polskie kluski, sprawdzony przepis na leniwe
Z dekoracją z czerwonego pieprzu:
MOŻNA PODAWAĆ Z JOGURTEM I TRUSKAWKAMI  SMACZNEGO
Ninasimone - masakra - jak patrzę na te przepisy to mam ochotę na dwie rzeczy: primo - udusić Cię gołymi rękoma, secundo - rzucić się na te pyszności
nAPRAWDĘ można trochę pokombinować a wyjdą mało kaloryczne pyszności
Kasza jaglana ze szpinakiem:


UWAGA - proporcje jak dla konia

SKŁADNIKI:

-opakowanie kaszy jaglanej 400 g
-szpinak mrożony w liściach Bonduelle 450g
-kotlety sojowe Sante
-czosnek
-przyprawy wszelkiej maści
-cebula
-marokańska oliwa z oliwek

WYKONANIE:

1. Cebulę posiekac drobno i zeszklic na oliwie. Dodac szpinak. Dusic pod przykryciem do miękkości. Przyprawic do smaku. Ja dodałam: sól, świeżo zmielony pieprz czarny, pieprz czosnkowy, paprykę ostrą, zielsko prowansalskie, oregano, gałkę muszkatołową mieloną, imbir mielony i magiczny składnik GARAM MASALA (firmy Kotany - Uczta Maharadży) - przyprawa jest po prostu bosko-egzotyczna

2. Kotlety sojowe (sztuk 10) wrzucic do wrzątku z wegetą. Gotowac ok. 5 min. Wyciągnąc, odcedzic, ostudzic, pokroic w kosteczkę i wrzucic do szpinaku.

3. Kaszę wrzucic do garnka zalac ok 6 szklankami wody. Dodac 2 łyżeczki soli. Gotowac na wolnym ogniu aż do całkowitego wchłonięcia wody (jak jest za mało to podlac), często mieszac, aby kasza się nie przypaliła.

1, 2 i 3 połączyc w jednym dużym garze, dodac 3 przeciśnięte przez wyciskarkę ząbki czosnku (można więcej), wymieszac wszystko dokładnie. Ewentualnie jeszcze doprawic. I zajadac z trzęsącymi się uszami

SMACZNEGO  ŻYCZĘ :):):)

Źródło: własna radosna twórczośc

mniam chciałabym byc tym koniem

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.