KUCHNIA light (przepisy z najnowszego Shape)
ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z WĘDZONYM SEREM
porcje 8,czas 80 min,
1) Obierz 8 średnich ziemniaków(ok. 0,75kg),pokrój w cienkie plasterki i włóż je na 5 min do lekko posolonego wrzątku z 3-5 liśćmi laurowymi,po czym liśćie odłóż,a ziemniaki osusz na papierowym ręczniku .
2) Zgnieć 3-5 ząbków czosnku,zetrzyj grubo 100g półtłustego wędzonego żółtego sera(np.gołki zakopiańskiej Mlekovity).
3) Wymieszaj 250 ml śmietany sojowej 17 % tł. z 4 jajami,czosnkiem,połową startego sera,solą,pieprzem i gałką muszkatołową.
4) Rozgrzej piekarnik do 200 st.
5) Posmaruj żaroodporne naczynie łyżeczką oleju,kładż na przemian warstwy ziemniaków i śmietany,posyp resztą sera,pieprzem i gałką muszkatołową,piecz 45-50 min, po czym podawaj z dekoracją z liści laurowych
KALORIE: 205 kcal / porcja; 9 g białka, 10g tłuszczu,22g węgl.,2g błonnika
PLACKI ZIEMNIACZANE Z GRZYBAMI I TWAROGIEM
porcje 5 , czas 75 min
1) Obierz 1 kg dużych ziemniaków sałatkowych i zetrzyj na grubej tarce w zimnej wodzie, po czym opłucz na sicie ze skrobii i odciśnij w papierowy ręcznik .
2) posiekaj 2 szalotki lub małą cwbulę,połącz z ziemniakami i 4 żółtkami jaja,dopraw solą i pieprzem .
3)Oczyść i posiekaj 150g pieczarek i połącz z ziemniakami wraz z 2-3 łyżkami mąki pszennej, podziel masę na 10 części
4) Rozgrzej piekarnik do 200 st. wraz z grubą blachą,gorącą posmaruj grubo olejem rzepakowym i nałóż na nią 10 placków,piecz ok. 10-15 min, obracając w tym czasie placki, gdy zaczną się od spodu przypiekać .
5) Zmiksuj 200g półtłustego twarogu z 1/2 łyżeczki soli,dodaj do masy pęczek posiekanego szczypiorku i kładż po łyżce na każdym placku,podawaj po 2 placki na porcję
KALORIE 300 / porcja; 15g białka,10g tłuszczu,40g węgl.,3g błonnika