Temat: Przepis na sos?

Kochane moje mam straszną ochotę na kasze gryczaną z sosem :) Czy macie jakiś przepis na małokaloryczny sos z piersią z kurczaka?:)
Pasek wagi
jogurt naturalny + czosnek + jakiekolwiek inne przyprawy, ja używam np fit up do sałatek;d
a ja wymyśliłam ostatnio: 3 pomidory i kilka sliwek zesmazyc na patelni zeby odparowała woda dodać kilka kropel soku z cytryny, papryczkę ostrą i cukier (ew. slodzik=2 tabl) bardzo dobre było;)
Kurczaka posmażyć, potem dodać i zeszklić cebulę, dodać pokrojone na plastry pieczarki i wszystko razem smażyć, potem podlać wodą i chwilę podusić, zabielić jogurtem naturalnym i gotowe :D pychota :D
Ja zawsze jem pierś z kurczaka z sosem czosnkowym na jogurcie naturalnym, z koperkiem i innymi przyprawami jak oregano, bazylia. Pycha :) A pierś gotuje, kroje w kawałeczki, i smaże na wodzie z przyprawami. Ma taką skórkę chrupką jakby była smażona na margarynie. Polewam sosem i zajadam :D
Smażenie na wodzie brzmi trochę jak z kuchni molekularnej:)
Pasek wagi
hehe trochę :D Ale mi się udaję. Niestety tylko na małych kawałkach piersi z kurczaka. Duży kotlet nie przejdzie. Przynajmniej jeszcze nie znalazłam patelni, która by to zniosła. A powiem Wam, że jak widzę wizualnie, że kurczak ma skórkę smażoną to od razu inny smak w buzi. Mimo, że to tak naprawde gotowana pierś. Można ewentualnie dodać jakąs oliwe dietetyczną ale na tym się nie znam.
Nie lubię kaszy gryczanej ale moja mama, która zawsze uważała, że kaszę trzeba jeść, bo jest zdrowa robiła ją z wołowiną i sosem mięsnym z papryką, pieczarkami, cebulą, bazylią, zielem angielskim i liściem laurowym. Mięsny ma pewnie sporo kcal to sądzę, że niezły też będzie z pieczarkami, chilli, pomidorami, oregano i pieprzem.
Nie śmiejcie się ze smażenia na wodzie, bo ja też smażę na wodzie i całkiem nieźle to wychodzi. Trochę jak gotowanie tyle, że daję mało wody żeby to nie pływało i całe witaminy nie znajdowały się w wodzie zamiast w mięsie

BobaFat dobrze, że też tak robisz bo już myślałam, że jest ze mną coś nie tak 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.