26 lipca 2012, 22:15
jak uratować przesolone leczo??
- Dołączył: 2010-12-01
- Miasto: Legionowo
- Liczba postów: 4421
26 lipca 2012, 22:16
wrzuć ze dwie kromki chleba
i pogotuj
wchłoną sól
możesz rozcieńczyć wodą też plus pomidory
- Dołączył: 2012-06-21
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 1205
26 lipca 2012, 22:19
dodaj wody i/lub pomidorów i przygotuj się na dwa razy większą porcję niż planowałaś;)
- Dołączył: 2006-06-09
- Miasto: Sosnowiec
- Liczba postów: 2796
26 lipca 2012, 22:19
Z chlebem nie znałam........bałabym się że się rozleci.....znam za to wersję z ziemniakiem, wrzucasz surowego ziemniaka gotujesz chwilę, ziemniak powinien wciągnąć sól....
- Dołączył: 2009-03-17
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 1679
26 lipca 2012, 22:20
słyszałam, ze przesoloną zupę można uratować przez wrzucenie ziemniaków do niej, wchłaniają sól. Może w leczo też zadziałA. Dodaj też więcej pomidorów i innych warzyw.
26 lipca 2012, 22:23
spróbuje z tym ziemniakiem wystarczy 1?gotować z nim czy tylko wrzucić?
- Dołączył: 2012-02-17
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 359
26 lipca 2012, 22:25
musisz chwilę pogotować, żeby miał jak wciągnąć tą sól :)
- Dołączył: 2012-04-21
- Miasto: Kyoto
- Liczba postów: 1812
26 lipca 2012, 22:54
ja kiedyś strasznie przesoliłam salatkę, a nie chcialam dorabiać, bo wiedziałam, że zmarnowalaby się. wrzuciłam więc warzywa na sitko i wypłukałam, po czym przyparawiłam od nowa :-). możesz tak sprówbować, tylko ten sos do leczo musilabyś robić od nowa.