Temat: Ryba

Hej wszystkim kupilam wlasnie lososia Alaska tego jasnego i pytanie jest jak ja przyprawic na grilla? Zeby byla dobra? Ogolnie nie przepadam za rybami dlatego przyprawiam je lub kupuje gotowe... Macie pomysly?
Ja zawsze robię rybę w ziołach.Obsypuje bazylią,oregano,tymiankiem, kropie cytryną i gotowe.Ale myślę że łosoś jest na tyle sam w sobie dobry i ma specyficzny smak, że będzie smaczny i bez tego.
Zawiń ja w folie aluminiową z masłem, przyprawa do ryb i 2 plasterkami cytryny.
hej:) w sklepach sa specjalne przyprawy do ryb:))
a poza tym moge polecic Tobie przygotowanie 'zalewy' z chrzanu i przypraw w której ta rybka sobie troche polezy i potem na grilla:

zmieszaj chrzan w ilosci takiej jaka lubisz zeby bylo ostre, dodaj kilka kropel oliwy z oliwek i np szczypte vegety czy innego kucharka..przygotuj tyle zeby cala ryba sie w tym 'utopiła' i po 20min wrzuc na patelnie do smazenia beztlusczowego lub na tacke i na grill..dobrze by bylo, zeby jak najwiecej 'zalewy' zostalo na rybie jak juz bedziesz ja smazyc:) smacznego!

edit: napisałam 'zalewa' a w zasadzie chodzilo mi o mase którą natrzesz rybe i na niej zostawisz:)
ja nie polecam tych przypraw do ryb :)

ohmagdaleno napisał(a):

hej:) w sklepach sa specjalne przyprawy do ryb:))a poza tym moge polecic Tobie przygotowanie 'zalewy' z chrzanu i przypraw w której ta rybka sobie troche polezy i potem na grilla:zmieszaj chrzan w ilosci takiej jaka lubisz zeby bylo ostre, dodaj kilka kropel oliwy z oliwek i np szczypte vegety czy innego kucharka..przygotuj tyle zeby cala ryba sie w tym 'utopiła' i po 20min wrzuc na patelnie do smazenia beztlusczowego lub na tacke i na grill..dobrze by bylo, zeby jak najwiecej 'zalewy' zostalo na rybie jak juz bedziesz ja smazyc:) smacznego!

genialne !  dziekuje

marrons napisał(a):

ja nie polecam tych przypraw do ryb :)

a dlaczego nie ???
Ja uzywam do lososia pieprzu cytrynowego i nic wiecej. Zadnej soli i innych ziol.
Pasek wagi
ja lubie koperek do lososia i obowiazkowo cytryna lub pieprz cytrynowy. 
skrop limonką lub cytryną, żeby białko sie lepiej ścięło. ja zawsze przyprawiam tak:
-sól,bazylia, czosnek, pieprz
-sól, koperek (tak,tylko)
łosoś ma naprawdę szlachetny, delikatny smak, który sam się obroni i nie potrzebuje wzmacniaczy. nie wiem, jak niektórzy moga go jeść z panierką, brr...

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.