Temat: Domowy chleb z piekarnika

Ostatnio mnie natchnęło. Chciałabym sama piec chleb. Piekł z was ktoś może już? Jaki jest wg was zdrowy ciemny chleb? Tak czy siak trzeba dodać mąkę pszenną i razową. 

Kuszą mnie 2 przepisy:

Macie jakieś fajne przepisy? Z tego co mi wiadomo najlepszy jest żytni razowy bo "Jest wypiekany głównie z mąki nieoczyszczonej. Przed zmieleniem z ziarna nie usuwa się zewnętrznej warstwy nasiennej, która zawiera cenne składniki odżywcze. Dzięki temu pieczywo razowe ma sporo polifenoli, lignanów oraz kwasu fitynowego. Mogą one obniżać poziom cholesterolu, dlatego zaleca się je osobom otyłym, cierpiącym na zaparcia, choroby serca i układu krążenia. Nie jest jednak wskazane jedzenie wyłącznie chleba razowego. Zawarte w nim fityniany mogą bowiem utrudniać trawienie i przyswajanie z posiłków białek, a także miedzi, żelaza, magnezu, molibdenu oraz chromu."

Z góry dzięki za odpowiedzi 
ja pieke chlebek co jakis czas, tylko  na zakwasie, który zawsze odkładam i trzymam w lodówce
ale te przepisy bardzo fajne, upiekłabym 1 na twoim miejscu
jesli sie zdecydujesz daj znac czy smakuje tak samo dobrze jak wyglada

ja tak samo, robię chleb mieszany (1kg mąki żytniej, 1 kg mąki pszennej) również na zakwasie. jest przepyszny :)
Ja tez piekę chleb od czasu do czasu, natomiast mój facet piecze raz na tydzień wielki chleb na zakwasie, potem dzieli na porcje i mrozimy. Od kliku lat nie kupuję chleba chociaż rzadko skuszę się na sztuczną bułkę dla równowagi ;)

Polecam pieczenie chleba, można się fajnie bawić i testować różne pomysły, dodawać różne dodatki itd.
moja mama piecze na zakwasie bez drożdży z samej razowej dodając różne ziarna, ale wtedy wychodzi dość twardy. jak się doda trochę pszennej jest miększy.
Ja na zakwasie nie piekę, ale mam speszyl maszynę do której wrzucam składniki wg przepisu i się piecze (pycha, zdrowe i długo nie wysycha! - na parę dni spokojnie)
Zapraszam na moja stronkę   www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com 
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.