Temat: Jaglanka?

Jak się robi jaglankę na mleku/na słodko. Widzę, że gości w wielu fotomenu i chciałabym spróbować. Podacie swoje przepisy?
gotujesz kasze jaglaną na mleku , lub wodzie a potem zalewasz mlekiem , jak na słodko to dodajesz cukier czy miód i już 
Tylko nie zapomnij wcześniej jaglanki wypłukać.
Pasek wagi
mam bardzo proste danie z kaszy, które uwielbiam
potrzebne są:
kasza jaglana
biały ser chudy, jogurt naturalny
jabłka - jeśli chce się samodzielnie robić mus to dodatkowo woda; cukier(do smaku), cynamon (do smaku), można trochę mąki ziemniaczanej i soku z cytryny;; ewentualnie po prostu gotowy mus jabłkowy

1.najpierw wypłukuję kaszę, potem ją gotuję

2. mus jabłkowy (proporcje na 4 jabłka)
jabłka pokroić na cząstki, dolać ok. 1/8 szkl. wody - dusić przykryte ok. 15 min. nie mieszając. Dodać cukier i cynamon,lekko wymieszać. Do masy dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, łyżkę soku z cytryny i dusić jeszcze ok. 2 minuty. Masa powinna być gęsta.

3. biały ser (kostka) wymieszać z ok. 2-3 łyżkami jogurtu naturalnego(używam ze standardową ilością tłuszczu - nie 0%)

wykładam do salaterki ok.ugotowane 1/3 kaszy
na to jabłka
potem warstwa sera
i pozostałą ilość kaszy

oczywiście proporcje i ilości przygotowanego sera, kaszy, jabłek zależą od naszego apetytu 



dzięki!

Muszę wypróbować:)

3 łyżki kaszy, pół szklanki mleka, trochę ponad połowa szklanki wody, 2 tabletki słodziku, bądź innego słodzidla (rozdrobnione), gotuje aż do napęcznienia kaszy, dodaje dodatki i danie gotowe:P
kaszę odmierz np. szklanka kaszy (wyjdzie sporo)
opłucz (najlepiej na sicie)
wrzuć do 2 i 1/2 szklanki gorącego mleka (może być np. 2 szklanki wody i 1/2 mleka - kombinacja dowolna) wyjdzie kasza bardziej rozgotowana nie sypka- sypka to 2 szklanki płynu
jak się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum
gotuj 15- 20 min pod przykryciem
odpowiednią ilość kaszy do zjedzenia zalej dowolną ilością mleka (o dowolnej temp.) albo jogurtu, może być rzadka lub gęsta zależy ile dodasz mleka. Do rzadkiej dodaj cukru/słodzika do gęstej, co ci podpowie fantazja: miodu, dżemu, różnych ziaren czy płatków.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.