Temat: Cannelloni-sos

Jutro mam zrobic zamiar z miesem mielonym.znacie jakis psrawdzony przepis na sos pomidorowy
starte pomidory
mięso wrzucić na rozgrzaną patelnię, 
doprawić lekko solą i pieprzem
jak mięso będzie przyrumienione wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć aż zmięknie
dodać kilka zgniecionych ząbków czosnku (według uznania), lekko podsmażyć - tylko nie za długo gdyż czosnek zrobi się gorzki
dodać puszkę pomidorów (mogą być świeże bez skórki), gotować do momentu aż pomidory rozlecą się
doprawić do smaku odrobiną keczupu i cukru, pieprzem, solą i bazylią (mogą być też inne ulubione przyprawy), 
na koniec dodać sporo natki pietruszki
trochę jeszcze pogotować i gotowe
gotowe danie posypać natką pietruszki

Pasek wagi
ja robię z sosem czosnkowym :) tylko wtedy wiadomo mięso trzeba odpowiednio doprawić
sos:
seler naciowy pokroić ok 4 gałązek z dymką i podsmażyć. dodać pomidory z puszki lub zwykłe bez skórki sól i gotować gotować gotować. dodać przyprawy bazylię co kto lubi  i gotowe.
To jest taki prawdziwy sos włoski np do spageti rodem z Bolonii . 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.