- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
19 lipca 2012, 14:53
19 lipca 2012, 15:09
moja teściowa ostatnio zapakowała fasolkę do słoików, nie próbowałam jeszcze wiec nie wiem jak smakuje, ale da się:)
ja robię zapiekankę z makaronem i fasolką w sosie pomidorowym, jakieś 20-25 min. do piekarnika i gotowe, oczywiście fasolka i makaron muszą być wcześniej ugotowane
a z cukinii moja koleżanka robi dżem ale kompletnie nie wiem jak, z cukinii możesz zrobić placki albo nafaszerować ją, albo z poddusić i zjeść z makaronem
19 lipca 2012, 15:22
19 lipca 2012, 16:02
22 lipca 2012, 16:48
Ja robię cukinię marynowaną do słoików. Właśnie się przymierzam.
Cukinię umyć i obrać, jak młodziutka to niekoniecznie. Pokroić w paski, albo kostkę. Można usunąć pestki, ale jak cukinie młode to pestek nie mają i można całość marynować.
Do każdego słoika (ja pakuję w litrowe) włożyć: 4 ziarnka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 duże ząbki czosnku, koperek, łyżeczka gorczycy.
Zalewa: 1 szklanka cukru, szklanka octu, 4 szklanki wody, łyżka soli. Zagotować. Ma być wyraziście: słodko-kwaśno.
Napełnione słoiki zalać gorącą zalewą. Zakręcić słoiki i pasteryzować 20-25 minut.
Wg tego samego przepisu zrobiłam w tym roku fasolkę szparagową (pokrojona w kawalki 3-5 cm) oraz czosnek. Jestem bardzo ciekawa jak wyjdzie, bo cukinia była pyszna.
Edytowany przez JussySS 22 lipca 2012, 16:49
22 lipca 2012, 16:52