Temat: cukinia i fasolka szparagowa w słoiki

Mam w domku duuzo ww. rzeczy + 3 pomidory zostały... zrobilam juz zupę krem z cukini i dalej nie mam pomysłu... jak z tych składników wykombinować coś co można zapasteryzować? oczywiście bez tony cukru i oleju... ;) dziś wieczorem bede tworzyć;) niestety z braku papryki dziś lecza nie zrobię... macie jakies pomysły?? dziękuję za odpowiedzi! 

moja teściowa ostatnio zapakowała fasolkę do słoików, nie próbowałam jeszcze wiec nie wiem jak smakuje, ale da się:)

ja robię zapiekankę z makaronem i fasolką w sosie pomidorowym, jakieś 20-25 min. do piekarnika i gotowe, oczywiście fasolka i makaron muszą być wcześniej ugotowane

a z cukinii moja koleżanka robi dżem ale kompletnie nie wiem jak, z cukinii możesz zrobić placki albo nafaszerować ją, albo z poddusić i zjeść z makaronem

Jak masz ochotę trochę pojeść to do fasolki możesz podsmażyć bułkę tartą z koperkiem i zmieszać z fasolką ! PYCHOTA !
A cukinie możesz pokroić w plastry, obtoczyć w mące , jajku i usmażyć . Do chleba świetne :) 
A co do konserwowania to nie znam się :) 
tylko chodziło mi zrobić "przetwory" na zimę;) ciekawe jakbym usmazyła placki z cukini i je zapasteryzowała czy mogłyby spokojnie polezec w spiżarni parę miesięcy...<czy musi byc zalewa lub jakis tłuszcz> 

Ja robię cukinię marynowaną do słoików. Właśnie się przymierzam.

Cukinię umyć i obrać, jak młodziutka to niekoniecznie. Pokroić w paski, albo kostkę. Można usunąć pestki, ale jak cukinie młode to pestek nie mają i można całość marynować.

Do każdego słoika (ja pakuję w litrowe) włożyć: 4 ziarnka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 duże ząbki czosnku, koperek, łyżeczka gorczycy.

Zalewa: 1 szklanka cukru, szklanka octu, 4 szklanki wody, łyżka soli. Zagotować. Ma być wyraziście: słodko-kwaśno.

 Napełnione słoiki zalać gorącą zalewą. Zakręcić słoiki i pasteryzować 20-25 minut.

 

Wg tego samego przepisu zrobiłam w tym roku fasolkę szparagową (pokrojona w kawalki 3-5 cm) oraz czosnek. Jestem bardzo ciekawa jak wyjdzie, bo cukinia była pyszna.

 

Samą fasolkę szparagową można wkładać w słoiki w zalewie solnej (bodajże łyżka soli na listr wody). Taka fasolka z zalewy solnej nadaje się jako dodatek do zupy jarzynowej czy np. odsmażana na patelni z masłem i bułką tartą. Ale przyznam, że nie robiłam jeszcze i nie wiem czy to tak super smakuje. Fasolką szparagową gotowaną zajadam się latem, zimą czasem mrożonki po prostu kupuję.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.