11 lipca 2012, 10:52
Szukam pomysłów na warzywa do obiadu... Jakieś sprawdzone przez Was surówki, sałatki. Żeby było smacznie i zdrowo
![]()
Im więcej pomysłów tym lepiej!
- Dołączył: 2012-01-13
- Miasto:
- Liczba postów: 886
11 lipca 2012, 10:54
ja uwielbiam surowke: ogorki kiszone pokrojone w plasterki, starta marchewka, cebula i wszystko to polane oliwa z oliwek. Albo salata lodowa z jogurtem nat. i siemie lnianym. Prawdziwe pysznosci*.*
11 lipca 2012, 10:57
surówka do ziemniaków, która robi moja mama baaardzo uwielbiam:)
mama szatkuje małą kapustę, nasala ją i zostawia,żeby puściła soki. Wyciska ze soku, dodaje pokrojony koperek, startą marchewkę i śmietane do połączenia surówki. Pychotka!!:)
ja znów robię ze startej marchewki jabłka cebuli i majonezu
albo
seler, jabłko, czerwona cebula, cytryna, natka piertuszki
11 lipca 2012, 10:57
Ja ostatnio zrobiłam tak
Sałata, pomidor, kurczak grillowany + sos czosnkowy. Uwielbiam:) Możesz to zawinąć w jakąś tortille, albo jeść jako sałatkę, możesz również dodać więcej warzyw :)
- Dołączył: 2009-10-20
- Miasto: -
- Liczba postów: 3619
11 lipca 2012, 10:59
Tarta marchew z sokiem cytrynowym, pieprzem i chrzanem - "wyraźna" i pyszna!
Seler (korzeń) z jabłkiem i jogurtem naturalnym - bardzo mało kaloryczna (jedna duża porcja ma ok. 50 kcal).
Kalafior (lekko podgotowany) i pomidor z ziołami - mocno schłodzona bardzo orzeźwia obiad.
Zielona: sałata lodowa, szczypiorki cebuli razem z dymkami, ogórek zielony, zielona papryka z winegretem - można nią zastąpić mizerię.
Jeszcze mi się przypomniała brokułowa z fetą i słonecznikiem - super do młodych ziemniaczków i jajka sadzonego
Edytowany przez studentka1986 11 lipca 2012, 11:01
- Dołączył: 2012-02-24
- Miasto: Wieliczka
- Liczba postów: 12
11 lipca 2012, 11:15
Ja bardzo lubię urozmaicać sobie surówki i sałatki do obiadu, często jem:
-kapustę kiszoną, do tego starte jabłko, marchew, pokrojona cebulka i trochę oleju
-mizeria z pomidorów, ogórków, cebulki i jogurtu naturalnego
-zielony ogórek z jogurtem naturalnym i koperkiem
-sałatka z sałaty zielonej, pomidorów, ogórków, sosu vinegret
-marchewka z jabłkiem, selerem i jogurtem
-gotowany kalafiorek czy brokuł
-gotowana młoda kapustka z koperkiem
-gotowane buraczki z kefirem
-cukinia/kabaczek/bakłażan/dynia duszone z przyprawami
- Dołączył: 2011-12-26
- Miasto:
- Liczba postów: 307
11 lipca 2012, 11:15
kapusta pekinska, starta marchewka, por w plasterki, kukurydza i majonez, a zeby bylo lzej to majonez i jogurt naturalny wymieszac :) troche soku z cytryny sol pieprz i na[rawde bardzo dobra:)
11 lipca 2012, 12:17
jest teraz sezon na młode ziemniaki i kapustę, więc polecam taką duszoną kapustę z koperkiem (bardzo prosto się przyrządza, znajdziesz w google przepis) do młodych ziemniaczków i np. jajka sadzonego.