Temat: przetwory na zimowe wieczory

Witam wszystkich serdecznie.
Dziś zaprawiając ogórki do słoików na zimę pomyślałam sobie że może któraś z was ma jakieś ciekawe przepisy na zimowe zaprawy i nie chodzi mi tu tylko o ogórki kiszone czy na occie korniszony,ale może któraś ma jakieś przepisy na sałatki do słoiczków na zimową porę.
Wiadomo że ja z racji diety nie będę ich jadła ale przecież mam męża i dziecko którzy ze smakiem zjedzą coś nowego,pysznego.
Zapraszam do dzielenia się przepisami....


ja w tym roku robię taka http://www.wielkiezarcie.com/recipe34803.html









































Pasek wagi
Polecam ogórki w masztardowej zalewie, ogórki z curry, ogórki z kurkumą, ogórki czosnkowe... Mnóstwo tego jest i wszystkie są równie pyszne. U mnie zaczęły schodzić ogórasy i mama już narobiła słoiczków z zalewą musztardową:)))
A z sałatek polecam sałatkę paprykowo-cukiniową w zalewie słodko kwaśnej :) Smakuje idealnie np z kurczakiem i ryżem - pycha!!!
mnie chodzi o sprawdzone przepisy a nie polecam takie ogórki co z tego że piszesz o ogórkach czosnkowa zalewa jak ja nie mam przepisu tak samo z sałatką paprykowo cukiniową nie mam przepisu.
a dlaczegho z racji diety nie możesz ich jesc? przecież z reguły to warzywa marynujemy
hmmm bo jest w zalewie dużo cukru a ja jestem na dukanie
ja robię takie: http://wegetarianka.blox.pl/2009/08/OGORKI-CURRY.html tylko zamiast kroić ogórki w paski to szatkuję je na szatkowniku do kapusty. A, i nie żałuj gorczycy :)
a robiłaś może takie sosy chutney
ja bardzo le lubię i stosujemy je do mięsa, warzyw, ryżu, makaronów, jako dodatek :)
polecam taki łatwy i smaczny

przepis mam z bloga pani Tereski i przeklejam w całości z opisem :)

3 łyżki pestek z dyni

600 g młodej cukinii

1 puszka mandarynek

800 g brzoskwiń (bez skórki i pestek)

2 Żelfixy 3:1 Dr. Oetkera

3 łyżki octu winnego

3 łyżki cukru

½ łyżeczki suszonej bazylii

Pierwsza rzecz, którą robię to prażę pestki z dyni (na suchej patelni). Następnie mogę się zająć przygotowaniem cukinii, czyli umyciem, obraniem, wypestkowaniem i pokrojeniem w kostkę. Potrzebuję tylko 600 g cukinii, więc muszę odważyć sobie dokładnie taką właśnie ilość. Teraz muszę odcedzić mandarynki. Sok z puszki przelewam do garnka, dokładam cukinię i gotuję wszystko tak długo, aż cukinia będzie miękka. W międzyczasie myję brzoskwinie, obieram ze skórki, usuwam pestki i kroję w kostkę. Kiedy cukinia jest już miękka, dokładam do garnka przygotowane brzoskwinie, Żelfix i ocet winny, całość dokładnie mieszam i gotuję jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie dodaję mandarynki i pestki z dyni. Całość doprawiam do smaku cukrem i suszoną bazylią i gotuję jeszcze przez 2 minuty. Pozostaje mi już tylko przełożyć jeszcze gorący chutney do wyparzonych słoiczków, które po napełnieniu odkładam do góry dnem na jakieś 5 minut.

Pasek wagi
Superowy ten przepis...koniecznie muszę go wypróbować....dziękuję

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.