- Dołączył: 2012-02-26
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 6702
9 lipca 2012, 16:12
Witam wszystkich serdecznie.
Dziś zaprawiając ogórki do słoików na zimę pomyślałam sobie że może któraś z was ma jakieś ciekawe przepisy na zimowe zaprawy i nie chodzi mi tu tylko o ogórki kiszone czy na occie korniszony,ale może któraś ma jakieś przepisy na sałatki do słoiczków na zimową porę.
Wiadomo że ja z racji diety nie będę ich jadła ale przecież mam męża i dziecko którzy ze smakiem zjedzą coś nowego,pysznego.
Zapraszam do dzielenia się przepisami....
- Dołączył: 2011-08-05
- Miasto: Radziejów
- Liczba postów: 1165
9 lipca 2012, 16:50
ja w tym roku robię taka http://www.wielkiezarcie.com/recipe34803.html
Edytowany przez agula200801 9 lipca 2012, 16:51
9 lipca 2012, 16:56
Polecam ogórki w masztardowej zalewie, ogórki z curry, ogórki z kurkumą, ogórki czosnkowe... Mnóstwo tego jest i wszystkie są równie pyszne. U mnie zaczęły schodzić ogórasy i mama już narobiła słoiczków z zalewą musztardową:)))
9 lipca 2012, 16:57
A z sałatek polecam sałatkę paprykowo-cukiniową w zalewie słodko kwaśnej :) Smakuje idealnie np z kurczakiem i ryżem - pycha!!!
- Dołączył: 2012-02-26
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 6702
9 lipca 2012, 17:47
mnie chodzi o sprawdzone przepisy a nie polecam takie ogórki co z tego że piszesz o ogórkach czosnkowa zalewa jak ja nie mam przepisu
![]()
tak samo z sałatką paprykowo cukiniową nie mam przepisu.
- Dołączył: 2011-03-01
- Miasto:
- Liczba postów: 504
9 lipca 2012, 20:45
a dlaczegho z racji diety nie możesz ich jesc? przecież z reguły to warzywa marynujemy
- Dołączył: 2012-02-26
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 6702
9 lipca 2012, 22:49
hmmm bo jest w zalewie dużo cukru a ja jestem na dukanie
- Dołączył: 2010-08-13
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 1209
13 lipca 2012, 10:22
ja robię takie: http://wegetarianka.blox.pl/2009/08/OGORKI-CURRY.html tylko zamiast kroić ogórki w paski to szatkuję je na szatkowniku do kapusty. A, i nie żałuj gorczycy :)
- Dołączył: 2008-03-03
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 341
18 lipca 2012, 14:06
a robiłaś może takie sosy chutney
ja bardzo le lubię i stosujemy je do mięsa, warzyw, ryżu, makaronów, jako dodatek :)
polecam taki łatwy i smaczny
przepis mam z bloga pani Tereski i przeklejam w całości z opisem :)
3 łyżki pestek z dyni
600 g młodej cukinii
1 puszka mandarynek
800 g brzoskwiń (bez skórki i pestek)
2 Żelfixy 3:1 Dr. Oetkera
3 łyżki octu winnego
3 łyżki cukru
½ łyżeczki suszonej bazylii
Pierwsza
rzecz, którą robię to prażę pestki z dyni (na suchej patelni).
Następnie mogę się zająć przygotowaniem cukinii, czyli umyciem,
obraniem, wypestkowaniem i pokrojeniem w kostkę. Potrzebuję tylko 600 g
cukinii, więc muszę odważyć sobie dokładnie taką właśnie ilość. Teraz
muszę odcedzić mandarynki. Sok z puszki przelewam do garnka, dokładam
cukinię i gotuję wszystko tak długo, aż cukinia będzie miękka. W
międzyczasie myję brzoskwinie, obieram ze skórki, usuwam pestki i kroję w
kostkę. Kiedy cukinia jest już miękka, dokładam do garnka przygotowane
brzoskwinie, Żelfix i ocet winny, całość dokładnie mieszam i gotuję
jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie dodaję mandarynki i pestki z dyni.
Całość doprawiam do smaku cukrem i suszoną bazylią i gotuję jeszcze
przez 2 minuty. Pozostaje mi już tylko przełożyć jeszcze gorący chutney do
wyparzonych słoiczków, które po napełnieniu odkładam do góry dnem na
jakieś 5 minut.
- Dołączył: 2012-02-26
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 6702
19 lipca 2012, 09:55
Superowy ten przepis...koniecznie muszę go wypróbować....dziękuję