Temat: Ogórki małosolne PRZEPIS

Witam ma ktoś sprawdzony przepis na ogórki małosolne . zamierzam zrobić w butelce 5l po wodzie bo moja ciocia zachwalała.
wiem ze trzeba ogórki 3-4 kg, chrzan , koper sól czosnek . ale nie wiem ile czego . i wodą mam zalać zimną, letnią czy gorącą.

a może autorka chciała informacji z pierwszej ręki??? sama już się kilka razy przekonałam, że nie wszystkie przepisy znalezione na przypadkowych stronach przez google są dobre.

Klaudia121444 napisał(a):

Witam ma ktoś sprawdzony przepis na ogórki małosolne . zamierzam zrobić w butelce 5l po wodzie bo moja ciocia zachwalała.wiem ze trzeba ogórki 3-4 kg, chrzan , koper sól czosnek . ale nie wiem ile czego . i wodą mam zalać zimną, letnią czy gorącą.
Po pierwsze zagotuj wodę z solą w proporcji 1 płaska łyżka na 0,5 l wody 
Do naczynia (butelka , słój , garnek) włóż wymyte ogórki dodaj przyprawy ( ja daję koper, czosnek , chrzan , liść laurowy , kilka ziaren angielskiego ziela ) 
Jeśli chcesz szybko ukisić to zalewasz wrzątkiem , na trzeci dzień są gotowe :)
Jeśli robisz to w butelce to oczywiście wrzątek odpada :(
Pasek wagi
Jeśli chcesz zakisić czerwony barszcz kroisz obrane buraki w plastry , dodajesz czosnek , liść laurowy , angielskie ziele i podobnie jak ogórki zalewasz solanką 1 płaska łyżka na 0, 5 l wody 
Solanka w przypadku buraków musi być zimna (wystarczy pokojowa temp )
Buraki kiszą się dłużej od ogórków 
Pasek wagi

Ja robię tak: umyte ogórki, mała laska chrzanu, kilka ząbków czosnku, koper (nie koperek ) .Przekładam na przemian w naczyniu zalewam zimną wodą - w takim upale i tak szybko ukisną - Zalewam wodą z solą w proporcji na 1 litr wody niecała łyżka stołowa soli. Do tego dodaję kromke chleba i przykrywam.

Pasek wagi

dam.rade.1958 napisał(a):

artosis napisał(a):

dalabym sobie reke uciac ze jak wpiszesz w google wyskoczy ci milion stron z przepisami  na ogorki malosolne...
czytam Twoje posty i zastanawiam sie po co odpisujesz, w większości jesteś uszczypliwa

jakbys miałą twarz jak ona tez byś była uszczypliwa hehe :) a na serio tez sie zgadzam że są uszczypliwe

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.