Temat: Dobry i sprawdzony przepis na ciasteczka owsiane ?

Jak wyżej ?Ale dobry i sprawdzony krok po kroku

Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka ziaren słonecznika
1 kostka miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, aż będą jasnozłote. Masło zmiksować z cukrem,
cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodać ostudzone ziarna, płatki owsiane, szczyptę
soli, wymieszać. Wsypać mąkę i zagnieść ciasto - ma być miękkie i tłuste.
Z ciasta lepić kulki wielkości małego orzecha włoskiego(ja porobiłam dosyć dorodne), kłaść na blaszce (ja wyłożyłam papierem,ale niepotrzebnie - ciasto raczej nie przywiera), można lekko
spłaszczyć.
Piec w temperaturze 175 stopni przez około 15 minut, na złoto. Zdejmować z blaszki po
wystygnięciu.

Pasek wagi
http://mojewypieki.blox.pl/2009/10/Chrupiace-owsiane-ciasteczka.html
też bym prosiła, ale jednak bez masła ;p
Pasek wagi
Bez masła też robiłam, ale w smaku to nie to samo - twarde, takie wióry:) Jak już mam grzeszyć ciastkami to wolę takie z prawdziwego zdarzenia.
A do tego linka co podałam to radzę dać właśnie trochę mniej tego masła, będą lepsze.

2szlkanki płatków owsianyche, tarte jabłko, suszona żurawina, jajko+5białkek z jajka, poł szklanki soku jabłkowego mieszasz razem na pergamin i do piekarnika :)
Pasek wagi
ja robię tak: około szkl płatków owsianych, łyżka jakiejkolwiek mąki pełnoziarnistej, jajko, łyżeczka proszku do pieczenia, dwie-trzy łyżki jogurtu (żeby było lepkie), coś do słodzenia (cukier trzcinowy/miód/słodzik, jak słodzik, to mniej jogurtu ciutkę,bo słodzik ma mniejszą objętość niż cukry). Formowac mokrymi łapkami (zwilżyć wodą), kłaść na papierze do pieczenia i piec do zrumienienia. Można dodać jakieś płatki (takie słodsze, oblepione czymś, nie kulki dla dzieci) lub suszone owocki/orzechy. Wbrew pozorom są pyszne

Anowela napisał(a):

2szlkanki płatków owsianyche, tarte jabłko, suszona żurawina, jajko+5białkek z jajka, poł szklanki soku jabłkowego mieszasz razem na pergamin i do piekarnika :)


sporo tu ciekłych rzeczy, nie są zbyt lejące, żeby je formować?
zwykle robie na oko i wykladam łyżką na pergamin, duzo mokrych żeczy ale płatki dobrze przecież "chłoną" wode a dzięki jabłku są bez masła a nie są takie suche i jest sporo białka dzięki czemu się trzymają. Znalazłam jakiś podobny dokładny przepis polecam wszystkim co wątpią w ten pierwszy przepis :) 
Składniki:
- 200g płatków owsianych (owsiane, pszenne, żytnie itp)
- 4 łyżki otrębów
- 4 łyżki mąki orkiszowej
- 1 duże jabłko
- 100g suszonych moreli
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko

* Do płatków owsianych, otrębów i mąki wbijamy jedno jajko i cukier trzcinowy - mieszamy. Następnie jabłko trzemy na tarce, a morele kroimy w cieniutkie plasterki i dodajemy je do masy. Kiedy wszystkie składniki połączymy dodajemy miód i ponownie mieszamy.
* Nakładamy masę łyżką na papier do pieczenia. Kształt ciasteczek zależy od naszych potrzeb :) Mi najłatwiej było zrobić standardowe, owalne ciasteczka. 
* Wsadzamy ciasteczka do nagrzanego piekarnika na 180stopni na około 20 minut.
Pasek wagi
Ja mam fajny przepis na ciasteczka bez jajek bez mąki i bez tłuszczu a moim zdanie te ciasteczka są świetne i dobrze oczyszczają organizm ;) No więc tak:
-500g płatków owsianych (ja kupuje je w Lidlu za około 2,30zł)
-około 4 łyżki wielokwiatowego miodu
-pół szklanki zimnej wody
-garść rodzynek, suszonych moreli (pokrojonych), śliwek i ogólnie różne bakalie (jak kto lubi)
Co dalej?
Miód z wodą łączę w rondelku i podgrzewam aż to się połączy. Wszystko inne wsypuje do miski i mieszam ze sobą. Potem dolewam ciepłą zawartość rondelka i mieszam całość. Miesza się tą masę dosyć ciężko, ale powinna być plastyczna tak aby dało się to formować. Jeśli będzie za mało wilgotne można dać więcej miodu i/lub wody.
Po wyrobieniu formować w małe placuszki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec aż się zezłoci ok. 20min w 180 stopniach

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.