Temat: Obiad

Dziewczyny, natchnijcie mnie. Ostatnio kompletnie nie mam pomysłu na obiad i myślenie, co by tutaj zrobić, żeby pasowało i mi i mojemu narzeczonemu zajmuje mi z godzinę. -,- wymyśliłam, że dziś zrobię naleśniki razowe z pieczarkami i sosem czosnkowym, ale jutro znów będę miała dylemat.
Co jecie dziś na obiad? Jakie są wasze ulubione potrawy obiadowe?
PS. Magdą Gessler nie jestem, chodzi mi raczej o łatwiejsze przepisy.. :P
pieczona pierś z kurczaka z ryżem pieczonym PYCHA kocham i przyprawy a do tego sałatka z kapusty pekińsiej......
znowu o jedzeniu- wykończę się.....
kurczak pieczony w musztardzie
mielone z pieczarkami , otrębami i płatkami owsianymi
warzywa na patelni z makaronem i odrobina sera pleśniowego
zapiekanka z makaronu i warzyw

Pasek wagi
ja dziś zjem jajko sadzone, ziemniaki, fasolkę szparagową :) zrób może coś podobnego. fileta z kurczaka możesz też dorzucić :)
ja mam barszcz czerwony ;-) mniam 
Pasek wagi
Upiecz kurczaka w rękawie:) Pyszny i niemal dietetyczny.
Kupujesz kawałki kuraka (odka, podudzia, ćwiartki, co tam wolicie), ziemniaki i rękaw foliowy do pieczenie (jest w większości supermarketów, ew. w Rossmanie). Myjesz kurczaka, przyprawiasz (najlepiej trochę wcześniej, żeby nabrał smaku) wrzucasz do rękawa razem z pokrojonymi ziemniakami, rękaw zawiązujesz z dwóch stron. Wstawiasz do piekarnika i pieczesz, aż się zrumieni. Danie jest pycha, bo chociaż nie dodajesz żadnego tłuszczu, to kurczak jest soczysty:D I ziemniaki jak sobie popływają w tym, co się z kuraka wytopi też mają świetny smak. Do tego zazwyczaj robię surówkę z kapusty pekińskiej, pomarańczy, jabłka in rodzynek/suszonej żurawiny ;) U mnie w domu smakuje wszystkim (a poza rodzicami mam trójkę rodzeństwa:D)
Smacznego^^

Dorzucam kolejny przepis, też kurczak:D Może ktoś skorzysta, bo też zdrowy i smaczny:)

Dzień wcześniej kupujemy pierś z kurczaka. Myjemy, kroimy w paski i wrzucamy do marynaty: duży jogurt przelewamy do miseczki, dodajemy sól, dużo pieprzu, bazylię, estragon, tymianek, rozmaryn, ew. zioła prowansalskie -co kto lubi. Dodajemy tego sporo, żeby jogurt miał mocno intensywny smak. Marynatę z kurczakiem wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia, bez żadnego opłukiwania obtaczamy kurczaka w krakersach/płatkach kukurydzianych/otrębach (najlepsze krakersy, ale kaloryczność się podbija) kładziemy na blachę delikatnie posmarowaną olejem ew. innym tłuszczem, coby się nie przyklejało, piekarnik na jakieś 220, włączamy termoobieg i wrzucamy naszą kurę na jakieś 20-25 minut. W międzyczasie gotujemy ryż i robimy surówkę z kapusty pekińskiej. Do kurczaka super pasują wszelkie sosy: np: jogurt/majonez +ketchup, jagurt+majonez+czosnek, sojowy, wszelkie chińskie etc.
Wychodzi w dechę:D

boże, jak ja kocham gotować:D
 

Pasek wagi
dzisiaj jem makaron z twarogiem na słodko <3
Dziękuję za konkret Nyasu ;)
ja dziś robię: pierś z kurczaka trochę zbitą w przyprawach(sól, pieprz, chili) i w sezamie smażona na małej ilości tłuszczu/ ryż/ cukinia i bakłażan w kostkę w curry krótko duszony na patelni
wczoraj miałam: makaron z jogurtem greckim i jagodami z lasku niedaleko ;)
przedwczoraj: pizzę razową z warzywami
a jeszcze wcześniej: zupę tajską z ryżem :))
a jeszcze wcześniej wcześniej ;)): chili con carne z kaszą jęczmienną
całe mnóstwo inspiracji w internecie :)
Pasek wagi

Klaudia121444 napisał(a):

pieczona pierś z kurczaka z ryżem pieczonym PYCHA kocham i przyprawy a do tego sałatka z kapusty pekińsiej......
u mnie udko, ale z ryżem... kocham!
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=12620 wg tego przepisu, mogłabym jeść to codziennie<3

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.