Temat: jagody

byłam dziś w lesie na jagodach zebrałam koło 5 litrów i tak sie zastanawiam co można z nich zrobić jak je wykorzystać, znacie jakieś ciekawe przepisy??
same... podduszone w rondelku... brzmi ciekawie:)
Używaj jako dodatek:)Do omleta,musli,jogurtu i wgl -zazdroszczę Ci!:)

lilia1989 napisał(a):

same... podduszone w rondelku... brzmi ciekawie:)

i naprawdę pysznie :)))

tylko nie wychodź z domu wtedy :)) nabiera się uroczej barwy :)

Pasek wagi


Masa serowa:

1 kg zmielonego twarogu*
300 g białej czekolady
około 1/3 szklanki cukru (lub do smaku)
2 duże białka jaja
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 x 150 g jagód

Spód:

200 g ciasteczek czekoladowych
1 pełna łyżka kakao
70 g masła
50 g ciemnej czekolady



* może być dowolny, np. zmielony w maszynce bardziej gęsty twaróg lub gotowy zmielony już ser sernikowy - bardziej rzadki i chudszy. W zależności od tego jakiego sera użyjemy taką konsystencję będzie miał nasz sernik. Do tego sernika użyłam gotowego zmielonego twarogu President o zawartości tłuszczu około 4%.

** najlepsze będą delikatne, sypkie i kruche ciasteczka "z dziurką", użyłam takich.

Przygotowanie:
  • Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Ciasteczka dokładnie pokruszyć, dodać kakao oraz masło roztopione z czekoladą, wymieszać. Masą wyłożyć dno i boki formy mocno dociskając. Wstawić do zamrażarki lub lodówki na czas przygotowania masy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Jagody szybko opłukać i dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach. Ser wymieszać łyżką z roztopioną czekoladą, cukrem, białkami i mąką ziemniaczaną. Wyłożyć na przygotowany spód, na wierzch wysypać połowę (150 g)jagód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 65 - 70 minut aż masa będzie zastygnięta. Sernik od razu wyjąć z piekarnika i dokładnie ostudzić a następnie schłodzić (bez przykrycia i bez obręczy). Najlepszy jest następnego dnia. Przed podaniem posypać resztą jagód. Czytaj więcej w

:) Jagody ze śmietaną i cukrem :) pychota



serniczek z jagodami to bym zjadła i jeszcze ta czekolada:)
ja dzisiaj jadłam pierożki z jagodami :D pychoootka!

Ja z mamą przez dwa dni teraz zebrałyśmy aż ... 16 kg jagód! Wszystkie prawie sprzedalam. Robię z nich domowe lody na jogurcie naturalnym, dodaję do jogurtu-maślanki-kefiru-twarogu (+makaron razowy), ostatnio upiekłam bułeczki 100% razowe z jagodami.

Zamrozić możesz. Upiec przepyszne ciasta, sernik z jagodami, bułeczki drożdżowe, placuszki, naleśniki, piergi, pancakesy, koktajle, mnóstwo kombinacji.

Najlepiej zajadać same - pycha !

Pasek wagi
możesz zrobić cisto, dżem, koktajl albo zjeść z jogurtem naturalnym i cukrem<mniam>

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.