- Dołączył: 2010-11-05
- Miasto:
- Liczba postów: 1518
26 czerwca 2012, 18:18
byłam dziś w lesie na jagodach zebrałam koło 5 litrów i tak sie zastanawiam co można z nich zrobić jak je wykorzystać, znacie jakieś ciekawe przepisy??
- Dołączył: 2010-11-05
- Miasto:
- Liczba postów: 1518
26 czerwca 2012, 18:32
same... podduszone w rondelku... brzmi ciekawie:)
26 czerwca 2012, 18:36
Używaj jako dodatek:)Do omleta,musli,jogurtu i wgl -zazdroszczę Ci!:)
- Dołączył: 2009-11-15
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 4367
26 czerwca 2012, 18:41
lilia1989 napisał(a):
same... podduszone w rondelku... brzmi ciekawie:)
i naprawdę pysznie :)))
tylko nie wychodź z domu wtedy :)) nabiera się uroczej barwy :)
- Dołączył: 2012-06-18
- Miasto: Puck
- Liczba postów: 28
26 czerwca 2012, 19:19
Masa serowa: • 1 kg zmielonego twarogu*
• 300 g białej czekolady
• około 1/3 szklanki cukru (lub do smaku)
• 2 duże białka jaja
• 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
• 2 x 150 g jagód
Spód: • 200 g ciasteczek czekoladowych
• 1 pełna łyżka kakao
• 70 g masła
• 50 g ciemnej czekolady
*
może być dowolny, np. zmielony w maszynce bardziej gęsty twaróg lub
gotowy zmielony już ser sernikowy - bardziej rzadki i chudszy. W
zależności od tego jakiego sera użyjemy taką konsystencję będzie miał
nasz sernik. Do tego sernika użyłam gotowego zmielonego twarogu
President o zawartości tłuszczu około 4%.
**
najlepsze będą delikatne, sypkie i kruche ciasteczka "z dziurką", użyłam takich.
Przygotowanie:
- Dno
tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia.
Ciasteczka dokładnie pokruszyć, dodać kakao oraz masło roztopione z
czekoladą, wymieszać. Masą wyłożyć dno i boki formy mocno dociskając.
Wstawić do zamrażarki lub lodówki na czas przygotowania masy. Piekarnik
nagrzać do 180 stopni.
- Jagody szybko opłukać i
dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach. Ser wymieszać łyżką z
roztopioną czekoladą, cukrem, białkami i mąką ziemniaczaną. Wyłożyć na
przygotowany spód, na wierzch wysypać połowę (150 g)jagód. Wstawić do
nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec
przez 65 - 70 minut aż masa będzie zastygnięta. Sernik od razu wyjąć z
piekarnika i dokładnie ostudzić a następnie schłodzić (bez przykrycia i bez obręczy). Najlepszy jest następnego dnia. Przed podaniem posypać resztą jagód. Czytaj więcej w
:) Jagody ze śmietaną i cukrem :) pychota
Edytowany przez JanekKaszub 26 czerwca 2012, 19:20
- Dołączył: 2010-11-05
- Miasto:
- Liczba postów: 1518
26 czerwca 2012, 19:27
serniczek z jagodami to bym zjadła i jeszcze ta czekolada:)
- Dołączył: 2010-08-13
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 1209
26 czerwca 2012, 20:42
ja dzisiaj jadłam pierożki z jagodami :D pychoootka!
- Dołączył: 2011-09-19
- Miasto: Lesica
- Liczba postów: 1332
2 lipca 2012, 06:17
Ja z mamą przez dwa dni teraz zebrałyśmy aż ... 16 kg jagód! Wszystkie prawie sprzedalam. Robię z nich domowe lody na jogurcie naturalnym, dodaję do jogurtu-maślanki-kefiru-twarogu (+makaron razowy), ostatnio upiekłam bułeczki 100% razowe z jagodami.
Zamrozić możesz. Upiec przepyszne ciasta, sernik z jagodami, bułeczki drożdżowe, placuszki, naleśniki, piergi, pancakesy, koktajle, mnóstwo kombinacji.
Najlepiej zajadać same - pycha !
- Dołączył: 2009-05-23
- Miasto: Opole
- Liczba postów: 1149
2 lipca 2012, 16:43
możesz zrobić cisto, dżem, koktajl albo zjeść z jogurtem naturalnym i cukrem<mniam>