Temat: Kasza manna. Sprawdzone przepisy.

W jaki sposób ją przygotowujecie ? Dopiero zaczynam swoją przygodę z gotowaniem, więc byłabym wdzięczna gdyby mi ktoś napisał jak ją przygotować krok po kroku. Czy ona jest wskazana na diecie ? Jeśli tak, to lepiej ją zjeść rano, na podwieczorek czy wieczorem ? Kupuję w sklepie czasami taką kaszkę coś w rodzaju gorącego kubka, ale stwierdziłam, że chyba będzie taniej jesli zrobię ją sama w domu ( porcja na jeden kubek kosztuje 1,69 zł - życie studenckie jest ubogie:-) ).
masz na opakowaniu kaszy napisane
grzejesz mleko, sypiesz kaszę  mieszasz aż zgęstnieje
jak dasz więcej będziesz miała gęstszą i na odwrót
możesz posłodzić... raczej musisz, nie dobra niesłodka
ja lubię budyń gotować pół na pół z kaszą manną
lubię na zimno z sokiem albo z dżemem, ale na ciepło też z masełkiem
pierwsze lub drugie śniadanie chyba
Pasek wagi
nie powiem Ci bo raz mi mama zrobiła to mi nie smakowało, mi smakuje tylko taka z kubka ; )
ps: złe tot woje postanowienie: bez kolacji ; )
Pasek wagi
Najpierw gotuję 0,5l mleka, gotuję, w tym czasie to filiżanki wsypuję 4 łyżki manny, słodzę mleko i jak zaczyna się gotować to sypię powoli cały czas mieszając. Uwielbiam ją! Może nie wskazana, ale na pewno można. Cena jak cena, ale co za badziew! a taka duża manna kosztuj ile... 3 zł, 4? więc duużo bardziej się opłaca, bo sporo porcji jest z niej
po co słodzić manne? jeżeli ktoś jest odzwyczajony od cukru w herbacie czy ogólnie od słodzenia to taka manna z owocami bez cukru jest sama w sobie słodka chociazby z mleka.

adveenture napisał(a):

po co słodzić manne? jeżeli ktoś jest odzwyczajony od cukru w herbacie czy ogólnie od słodzenia to taka manna z owocami bez cukru jest sama w sobie słodka chociazby z mleka.

Dokładnie, z mleka jest wystarczająco słodka. Chyba, że ktoś słodzi różne rzeczy lub "słodzikuje" to wtedy wiadomo smak inny. Ja np.  robię na wodzie, potem dodaje trochę mleka sojowego (mam lekką nietolerancję laktozy). Na wodzie też jest bardzo dobra :)
Rzadko jednak jem samą kaszę, zazwyczaj stosuję ją jako ,,zagęstnik" do owsianki (orkiszanki;)), żeby taka fajna pacia wyszła :D
na ukrainie jadłam mannę na słono z fetą, ale w domu nigdy nie próbowałam
zagotowuję szklankę mleka, wsypuję 3 łyżki kaszy do innej szklanki i powoli wsypuję do rondelka z gotującym się mlekiem cały czas mieszając. Gotuję przez chwilę aż będzie gęsta (ja lubię taką dobrze gęstą) i wylewam na talerz.  Następnie dodaję łyżeczkę miodu/dżemu czy na co tam mam ochotę, mieszam i jem :)
Zamiast cukru można dodać jakiś owoc jako dodatek:)

Ale mi zrobiliście ochoty!

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.