Temat: zapiekany ser biały

Dziewczyny znacie jakis przepis na zapiekany ser biały w piekarniku badz na grillu/tosterze ?? Mam ochote na ser biały i chce go skonsumowac na kolacje ale dlka odmiany chcialabym w innej postaci najlepiej na słodko :D Jak macie to pochwalcie sie :D
Zapiekany?:D Nigdy o takim nie słyszałam,sama chętnie się dowiem. W sumie spróbowałabym z miodem i rodzynkami:)
ooo, ja też nie słyszałem:D
jedynie o camembercie;)
Ja zapiekam sobie serek wiejski w tostach, ale o zwykłym białym serze nie słyszałam. Chociaż w sumie robi się czasami makaron z patelni z pokruszonym białym serem i on się roi taki gumowaty i lekko ciągnący:)

Możesz zrobić coś a'la sernik - zmienić twaróg np. blenderem na gładką masę, zmiksować z żółtkiem, ziarenkami wanilii i odrobiną cukru, ewentualnie odrobiną proszku budyniowego czy skrobi, połączyć z ubitym na sztywno białkiem i upiec w małej foremce. Będzie taki mini-sernik:)
Ja się kiedyś natknęłam na gruszki lub jabłka zapiekane z twarogiem + do tego rodzynki, ale co i jak dokładnie to Ci nie powiem :)
szpinak z cebulką i czosnkiem smażysz, jak już bedzie gotowe dodajesz pokruszony ser biały, ciągnie się jak żółty :D przyprawy to sól,pieprz,oregano bazylia lub tymianek
ojjj dziękuje :D sprobowalam dzis z rodznkami cynamonem i jabłkiem + soda i c.waniliowy + zołtko :) Wyszło Mega :D
buuuu a ze szpinakiem takie pyszne ;( :*
margaretka a ten ser podczas smażenia na patelni nie puści wody? Czy to się dodaje już po ściągnięciu z gazu?
Próbowałam kiedyś zrobić jajecznicę z serkiem wiejskim, odsączyłam go, ale i tak wyszła taka paćka...

Lka.20 napisał(a):

margaretka a ten ser podczas smażenia na patelni nie puści wody? Czy to się dodaje już po ściągnięciu z gazu?Próbowałam kiedyś zrobić jajecznicę z serkiem wiejskim, odsączyłam go, ale i tak wyszła taka paćka...


jak dodasz po wyłaczeniu gazu to nie powinno

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.