- Dołączył: 2009-11-29
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 4223
20 czerwca 2012, 17:56
Mam pytanko. Czy jest jakaś tajemnica gotowania soczewicy? Mam w domu zieloną i oczywiście na opakowaniu jest instrukcja jak gotować, ale może są jakieś "sztuczki" żeby się zawsze udała.
No i ile soczewicy się gotuje dla 2 osób? Czy ona mocno pęcznieje? wiem, że to zależy od tego ile kto pomieści, ale chodzi mi o taką zdroworozsądkową ilość.
- Dołączył: 2012-06-01
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5355
20 czerwca 2012, 21:34
Ja gotuję normalnie w wodzie, trochę solę (przedtem oczywiście płuczę). Wody leję nie za dużo, tak żeby się wchłonęła (dolewam jak coś). Jeśli masz zieloną soczewicę, to dobrze jest ją najpierw namoczyć, nie trzeba tylko w przeciwnym razie będzie się dłużej gotowała. Czerwonej się nie moczy.
Ciężko mi powiedzieć ile soczewicy dla 2 osób, bo nie wiem, co jeszcze będzie składnikiem posiłku. Soczewica (zielona, nie wiem jak czerwona) pęcznieje tak max. 2-krotnie (tak na moje oko)
- Dołączył: 2009-11-29
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 4223
20 czerwca 2012, 21:59
dzięki, oddzielnie zeszkliłam cebulę, dorzuciłam pieczarki i pomidory z puszki. W połączeniu z soczewicą to mój jutrzejszy obiad.