- Dołączył: 2009-01-24
- Miasto: Radom
- Liczba postów: 8559
17 czerwca 2012, 14:41
Jak gotujecie bób żeby był miękki? Właśnie ugotowałam sobie bób i pomimo że gotowałam go 80 min to i tak większość jest twarda. Każdy przepis na necie mówi żeby gotować od 15 do 30 min, a ja się pytam jak to się może ugotować w 15 min jak mój po ponad godzinie nadal jest twardy ? Może ja nie wiem o czymś , jakiejś zasadzie czy czym w tym stylu ?
17 czerwca 2012, 14:44
troszkę soli i masełka. Ja gotuję średnio ok 30-45min :) jest mięciutki. Może gotujesz na malutkim ogniu? ja często zalewam wrzątkiem wtedy gotuje się krócej :)
Ale mi smaka narobiłaś!!!!!
- Dołączył: 2011-09-04
- Miasto: Jaworzno
- Liczba postów: 2213
17 czerwca 2012, 15:00
Mmm, bób! Pyszności! Szkoda, że jest jeszcze taki drogi:(( Ja w ubiegłym roku gotowałam krótko. Jak zacznie pachnieć (niektórym śmierdzieć) to zazwyczaj jest już dobry. Trzeba próbować. Ale mi zrobiłaś smaka!
- Dołączył: 2010-03-13
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5191
17 czerwca 2012, 15:00
o jaaaa tez bym zjadla:) dziwny bob ja zawsze dodaje łyżeczke soli i cukru i gotuję 30 min max wtedy jest idealny
- Dołączył: 2006-07-04
- Miasto: Lolin
- Liczba postów: 14781
17 czerwca 2012, 15:45
No po 80 minutach to nic dziwnego że twardy... A może na zimnej płycie się gotował, hehehehe.
Młody bób wrzucony na wrzątek to jest 15-20 minut - zależy ile go jest w garze, na koniec sezonu może się zdarzyć że trzeba 25-30 ale naprawdę nie wiem jakim cudem ponad godzine może spędzić na ogniu i być twardy. Ogień średni, ja wiem, jak na ziemniaki, na płycie ze skalą 1-9 gotuję na 4-5 zależy czy duży czy mały garnek.
- Dołączył: 2009-01-24
- Miasto: Radom
- Liczba postów: 8559
17 czerwca 2012, 16:23
Normalnie na gazie gotowałam i zawsze tak gotuje i o dziw często jest właśnie twardy. Ale teraz koleżanka mi podpowiedziała że może przegotowuje i żebym spróbowała właśnie po 20 min bo potem możliwe ze twardnieje więc następnym razem będę kontrolować i zobacze co wyjdzie .
- Dołączył: 2012-06-20
- Miasto: Koszalin
- Liczba postów: 2
20 czerwca 2012, 15:36
Witam .Wystarczy kilka minut przed odstawieniem z gazu osolić jest miękki co do ziarnka
Edytowany przez maria1990 21 czerwca 2012, 22:21