Temat: Jak gotować bób?

Jak gotujecie bób żeby był miękki? Właśnie ugotowałam sobie bób i pomimo że gotowałam go 80 min to i tak większość jest twarda. Każdy przepis na necie mówi żeby gotować od 15 do 30 min, a ja się pytam jak to się może ugotować w 15 min jak mój po ponad godzinie nadal jest twardy ? Może ja nie wiem o czymś , jakiejś zasadzie czy czym w tym stylu ?
troszkę soli i masełka. Ja gotuję średnio ok 30-45min :) jest mięciutki. Może gotujesz na malutkim ogniu? ja często zalewam wrzątkiem wtedy gotuje się krócej :)
Ale mi smaka narobiłaś!!!!!
Mmm, bób! Pyszności! Szkoda, że jest jeszcze taki drogi:(( Ja w ubiegłym roku gotowałam krótko. Jak zacznie pachnieć (niektórym śmierdzieć) to zazwyczaj jest już dobry. Trzeba próbować. Ale mi zrobiłaś smaka!
o jaaaa tez bym zjadla:) dziwny bob ja zawsze dodaje łyżeczke soli i cukru i gotuję 30 min max wtedy jest idealny
Pasek wagi
No po 80 minutach to nic dziwnego że twardy... A może na zimnej płycie się gotował, hehehehe.

Młody bób wrzucony na wrzątek to jest 15-20 minut - zależy ile go jest w garze, na koniec sezonu może się zdarzyć że trzeba 25-30 ale naprawdę nie wiem jakim cudem ponad godzine może spędzić na ogniu i być twardy. Ogień średni, ja wiem, jak na ziemniaki, na płycie ze skalą 1-9 gotuję na 4-5 zależy czy duży czy mały garnek.
Pasek wagi
Normalnie na gazie gotowałam i zawsze tak gotuje i o dziw często jest właśnie twardy. Ale teraz koleżanka mi podpowiedziała że może przegotowuje i żebym spróbowała właśnie po 20 min bo potem możliwe ze twardnieje więc następnym razem będę kontrolować i zobacze co wyjdzie . 
Witam .Wystarczy kilka minut przed odstawieniem z gazu osolić jest miękki co do ziarnka 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.