- Dołączył: 2012-06-14
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 18
15 czerwca 2012, 20:32
Witajcie!
Z miłości do jedzenia , z chęci bycia zdrowszą i szczuplejszą dotarłam dzięki uprzejmości przyjaciela do wspaniałego przepisu i już się dzielę!
Wodę doprowadzić do wrzenia w rondlu średniej wielkości. Dodaj posiekaną trawę cytrynową, imbir, kolendrę (opcjonalnie liści lipy) i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 2 minuty. Można dołożyć ząbek czosnku , małą szarotkę i grzyby(100g) tj. pieczarki lub boczniaki. Dalej dodać krewetki (300g), sos lub bulion rybny, ostrą papryczkę i sok z limonki, następnie doprowadzić do wrzenia. Gotować przez ok.5 min aż krewetki będą różowe. Sól i pieprz wg uznania :) Zostaje nałożyć, udekorować listkami kolendry i podawać.
Trawę cytrynową można zastąpić startą skórką z cytryny lub suszoną.
SMACZNEGO !
15 czerwca 2012, 20:41
Uwielbiam tego typu kombinacje więc dzięki wielkie za przepis. Na pewno wypróbuję.
15 czerwca 2012, 20:42
Chodziło o szalotkę pewnie ;p
15 czerwca 2012, 20:48
wiem wiem, po prostu stałam się ostatnio zbyt czepliwa. bulion rybny niestety do mnie nie przemawia, ale przepis ciekawy, na urozmaicenie diety.