Temat: Tajski rosół po polsku :)


Witajcie!

Z miłości do jedzenia , z chęci bycia zdrowszą i szczuplejszą dotarłam dzięki uprzejmości przyjaciela do wspaniałego przepisu i już się dzielę!

Wodę doprowadzić
do wrzenia w rondlu średniej wielkości. Dodaj posiekaną trawę cytrynową, imbir, kolendrę (opcjonalnie liści lipy) i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 2 minuty. Można dołożyć ząbek czosnku , małą szarotkę i grzyby(100g) tj. pieczarki lub boczniaki. Dalej dodać krewetki (300g), sos lub bulion rybny, ostrą papryczkę  i sok z limonki, następnie doprowadzić do wrzenia. 
Gotować przez ok.5 min aż krewetki będą różowe. Sól i pieprz wg uznania :) Zostaje nałożyć, udekorować listkami kolendry i podawać.
Trawę cytrynową można zastąpić startą skórką z cytryny lub suszoną.

SMACZNEGO !
Pasek wagi
Uwielbiam tego typu kombinacje więc dzięki wielkie za przepis. Na pewno wypróbuję. 
szarotkę?
Chodziło o szalotkę pewnie ;p 
wiem wiem, po prostu stałam się ostatnio zbyt czepliwa. bulion rybny niestety do mnie nie przemawia, ale przepis ciekawy, na urozmaicenie diety.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.