13 czerwca 2012, 01:44
Wiem, że wiekszośc z was zaraz odeśle mnie do wujka google ale jakoś wolę wasze sprawdzone pyszne dietetyczne przepisiki :) Mam wiec w lodówce: miesko mielone, pomidory, pieczarki, ryż. Istnieje oczywiscie opcja dokupienia tego i owego <z tym ze niestety mój wiejski sklepik nie wyczerpuje wszystkich potrzeb:( > macie jakieś ciekawe propozycje? Z tym że obiadem powinien najeśc się też mój brat i tato:P
13 czerwca 2012, 01:45
rissoto z gotowanym mięsem??
13 czerwca 2012, 01:51
Chyba takie coś jak spaghetti tyle, że mięso gotujesz a nie smażysz a zamiast makaronu idzie ryż + dodajesz co tam masz
13 czerwca 2012, 08:25
Ja wczoraj upichciłam sobie pulpety w sosie pieczarkowym i są genialne:)
SKŁADNIKI:
kostka rosołowa
duża cebula
250 g pieczarek
300 g śmietany
2 łyżki mąki
pół szklanki mleka (opcjonalnie:) )
Jak zrobić pulpety pewnie wiesz, a jak nie wiesz to zapewne znajdziesz milion wspaniałych przepisów na necie.
Co do sosu sprawa przedstawia się banalnie. W rondelku gotujesz wodę z kostką rosołową (wody tyle żeby zakrywała cebulę) DOrzucasz do niej pokrojoną w grubą kostkę cebulę i starte na grubym oczku pieczarki ( po wrzuceniu pieczarek powinna zrobić się z tego prawie taka "papka"). Gdy warzywa będą miękkie odlewasz nieco sosu i mieszasz z nim śmietanę, a następnie "zabielasz" tym sos. Do szklanki wlewasz mleko/wodę (w przypadku wody 1/4 szklanki, w przypadku mleka 1/2 szklanki), dodajesz mąkę i po otrzymaniu jednolitej masy wlewasz do sosu. Gotowe:)
Ja zawsze oddzielnie gotuję pulpety żeby się z nich tłuszczyk wytopił :)
- Dołączył: 2010-05-11
- Miasto: X
- Liczba postów: 4491
13 czerwca 2012, 08:33
Swanie91 narobiłaś mi smaka na pulpety! Do tego buraczki- mniam! :)
13 czerwca 2012, 08:35
xJuliette za mną też już długo chodziły pulpeciki :) Ja sobie dzisiaj upichcę je z puree z kalafiora <3 mniaam!:D
- Dołączył: 2008-09-04
- Miasto: Mombasa
- Liczba postów: 9211
13 czerwca 2012, 09:06
ja dziś robię:
- schab 350 gr (ale możesz mieć te mielone)
- cebula
- 2-3 zabki czosnku
- 300 gr pieczarek
- 1 duża papryka
- 2 lyżki pasty pomidorowej
- łyżka mąki
- gałka muszkatalowa
- jogurt
bulion 300 ml
podsmaż mięsko z cebulą i czosnkiem przez 2-3 min, dodaj mąkę, pastę pomidorową, paprykę w kostkę, bulion, zagotuj.
Dodaj pokrojone pieczarki i duś do miękkości mięsa. Przypraw solą, pieprzem, gałką. Na koniec zdejmij z ognia, dodaj jogurt do zabielenia :D
Podawaj z ryżem posypanym pietruszką
13 czerwca 2012, 14:22
dzisiaj zrobilam pyszne risotto;) Ale pulpety napewno wypróbuję! PRzepis brzmi strasznie smacznie:)
- Dołączył: 2008-03-20
- Miasto: Olsztyn
- Liczba postów: 7287
13 czerwca 2012, 22:58
Ja robię tak:
-mięso mielone podduszam/ podsmażam na patelni z czosnkiem, solą, pieprzem... reszta przypraw według uznania
- w garnku duszę pieczarki, cebulę, pomidory , kukurydze z puszki (połowę) jak jest pod ręka, paprykę
- dodaje do tego mięso z patelni z własnym sosem , duszę wszystko razem
- gotuję ryż, moja "zapaciaja" na ryż i paluchy lizać
![]()