Temat: ciasto filo

W pośpiechu kupiliśmy z chłopakiem zamiast mrożonego ciasta francuskiego... mrożone CIASTO FILO 

Czy znacie jakieś dietetyczne przepisy z wykorzystaniem tego ciasta?

Oczywiście słynna baklava odpada (Baklava ---> http://en.wikipedia.org/wiki/Baklava), 
spanakopita (---> http://atinabc.blox.pl/2008/10/Spanakopita.html) też jakoś do mnie nie przemawia ze względu na połączenie fety ze szpinakiem.

Co przygotować z tego ciasta? Najlepiej z dodatkiem warzyw lub owoców i z małą ilością sera, bo nie przepadam.
Pasek wagi
Trochę jest utrudniona sprawa z tym ciastem. Chodzi o to, że tam jest kilkanaście arkuszy ciasta zwiniętych razem i chyba nie można sobie wziąć kilka gdy ciasto jest zamrożone. Dokładnie nie pamiętam.Możesz zrobić gulasz np. drobiowy z warzywami i nałożyć zamiast pokrywki ciasto na naczyniu żaroodpornym i tak zapiec. Potem tylko od góry nabierać z kawałkiem zapieczonego ciasta. Niestety ciasto nie nalezy do dietetycznych bo chyba każdy arkusz trzeba smarować tłuszczem. Nie wiem, może  pierożki czy jakieś roladki?
Pasek wagi
hmmm to smarowanie tłuszczem każdego arkusza faktycznie odstrasza :/

chyba zostawię to ciasto w zamrażarce i wykorzystam jak przyjdą do nas goście haha 

Ale może ktoś ma jakiś pomysł na coś dietetycznego? HELP
Pasek wagi
No właśnie. Dla gości można spróbować zrobić strudel z jabłkami. Podobno rewelacja. Jest sporo przepisów na necie. Sama niestety nie robiłam :)
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.