Temat: Omlet - co i jak?

Jak zrobić smaczny omlet na słodko i nie słodko? Miałam dwa podejścia ale nie wyszły mi. Chodzi mi o to aby np. ten na słodko bylo czuć, że slodki (np czy da sie zrobic go z truskawkami?) bo raz robiłam to czuć jajka, a własnie nie chce żeby tak było. Bo chce zeby to był bardziej placek dietetyczny a nie jajecznica. Proszę o jakieś rady, jak to zrobić.
daj jedno zoltko i kilka bialek ubij troche dodaj odrobine slodzika lub cukru pudru  i masz na slodko dodasz truskawki jak bedzie gotowy , na slono dokladnie tak samo bez slodzika ,podsmazasz szynke i co chesz i zalewasz zmieszanym jajkiem po jakims czasie obracasz i chwile smazysz -gotowe !
Mój ulubiony omlet nie na słodko to taki:

Do podsmażonej polędwicy sopockiej i pieczarek (pokrojonych oczywiście ;) ) dodaję 2-3 jajka rozbełtane wcześniej z oregano i bazylią.

Smażymy z jednej strony, aż spód się przyrumieni - wtedy łatwo można obrócić i jeszcze chwilkę posmażyć.
Pycha!

Do omleta na słodko dodaję trochę cukru wanilinowego.
2 jajka, 1 lyzka mąki, 2 łyzki mleka, troche cukru, proszek do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodac reszte skladników, zmiksować, na patelnie i pieczemy :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.