- Dołączył: 2012-04-14
- Miasto: Adamstown
- Liczba postów: 112
3 czerwca 2012, 23:49
Może ktoś zna jakieś? W mojej diecie kontroluję zawartość białka. W chudym twarogu jest go bardzo dużo, więc często muszę go jeść, nawet gdy nie mam na niego ochoty. Nie chcę, żeby odchudzanie naruszyło moje białko mięśniowe.
Jem ten twaróg z solą, pieprzem, suszoną papryką, suszoną pietruszką, suszoną bazylią, przyprawą śródziemnomorską Kucharek, przyprawą do grillowanych warzyw Vegeta. Dodaję do twarogu pokrojoną cebulę, pokrojony w kostkę ogórek kiszony. Czasem dodaję trochę szczypioru. Zamierzam wypróbować przyprawę do sosu tzatziki.
Jak jeszcze można jeść twaróg? Może da się zrobić z niego coś smacznego?
4 czerwca 2012, 08:04
twaróg zwykle mieszam z jogurtem i dodaję cynamon lub gorzkie kakao, można troszkę dosłodzić :) lub ze szczypiorkiem, rzodkiewka i sałatą
4 czerwca 2012, 08:13
Edytowany przez smerfetka90 24 sierpnia 2014, 16:25
4 czerwca 2012, 08:47
Moja babcia robi takie kluseczki- twagó mielisz z 2 ugotowanymi [w łupinie] ziemniakami [obranymi oczywiście], do tego przesmażona cebulka, sól, pieprz. Wygniatasz ciasto, rolujesz wałeczki i tniesz na romby. Możesz piec albo gotować :) Pyszne z sosem czosnkowym!!
- Dołączył: 2009-11-29
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 4223
4 czerwca 2012, 09:03
adveenture napisał(a):
jesz chudy twaróg.. i co z tego, skoro połowa a raczej praktycznie wszystkie skladniki się z niego nie przyswajają?
A możesz rozwinąć swoją myśl? Czemu się nie przyswajają? Nie każdy ma taką obszerną wiedzę, podziel się z nami.
- Dołączył: 2009-01-08
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 4271
4 czerwca 2012, 09:36
smażone twarożki wg dukana :
mieszamy: jajko, otręby, słodzik, wg gustu aromat ( ja lubię waniliowy), kroimy twaróg w plastry, maczamy we wcześniej wymienionej mieszance i fru na patelnie ;) pyszne !
- Dołączył: 2012-04-14
- Miasto: Adamstown
- Liczba postów: 112
4 czerwca 2012, 10:13
adveenture napisał(a):
jesz chudy twaróg.. i co z tego, skoro połowa a raczej praktycznie wszystkie skladniki się z niego nie przyswajają?
Ekh, sprzedajesz odżywki czy masz inny cel w demotywowaniu innych plotkami (plotka - niesprawdzona lub kłamliwa wiadomość powtarzana z ust do ust, najczęściej szkodząca czyjejś opinii)?
BV - biological value - miara absorpcji z pożywienia białka, które jest wbudowywane w białka organizmu.
PDCAAS -
protein digestibility corrected amino acid score - ocena jakości białka oparta zarówno na zapotrzebowaniu ludzkiego organizmu na aminokwasy jak i na jego możliwości trawienia tego białka (skala 0-1, 1 jest najwyższą wartością).
BV twarogu: 84%,
PDCAAS twarogu: 1, co oznacza: "bardzo dobrze przyswajalne białko".
__________________________________________________________________________
Dzięki za przepisy twarogowe.
![]()
Znalazłam jeszcze trochę przepisów w internecie:
1 - 33 przepisy na dietetyczne dania z twarogu,
2 - dietetyczny chleb z twarogu,
3 - pasty twarogowe do chleba (wątek na forum kulinarnym),
4 - pasta twarogowa prowansalska
,
5 - pasta twarogowa z wędzoną makrelą i fetą,
6 - kulki z twarogu.
Spróbuję też upiec twaróg w piekarniku z ziołami i poszukam chudego twarogu mielonego (zawsze mi smakował taki świeżo zmielony do sernika).
4 czerwca 2012, 11:01
Co do tego sporu o twaróg to moja wiedza jest bardzo ograniczona, ale z tego co wiem to białko najlepiej się wchłania z tłuszczami więc chudy twaróg tutaj słabo spełnia swoją rolę a poza tym ma najmniej witaminy A
- Dołączył: 2012-04-14
- Miasto: Adamstown
- Liczba postów: 112
4 czerwca 2012, 11:38
Ale to żaden spór, tu nie ma o czym dyskutować. To, co mówię, ma oparcie w opiniach ekspertów i podręcznikach.
Z wywiadu ze specjalistą :
What’s the best dairy-protein food?
GD: Whey concentrate, lowfat cottage cheese, ricotta cheese.GD -
Gerard Dente, founder of MHP (Maximum Human Performance) and an expert in sports nutrition and product formulations)
lowfat cottage cheese - chudy twaróg kolejny artykuł specjalisty poparty bibliografią i zawierający tabelę z podanymi przeze mnie wartościami BV i PDCAAS dla twarogu - Dołączył: 2011-09-19
- Miasto: Lesica
- Liczba postów: 1332
12 czerwca 2012, 09:16
Ja najczęściej jem twaróg chudy lub półtłusty z dodatkiem owoców: gruszki, kiwi, truskawki, jabłka, pomarańcze, ananas (świeży!), malinki, jagody (razem lub osobno); z warzywami: najczęściej ze świeżym szczypiorkiem (pycha!), papryką, rzodkiewką, koperkiem, ogórkiem (i/lub z dodatkiem ząbków czosnku - coś pod deseń sosu tzatziki), pomidorkiem; często dolewam jogurt naturalny lub maślankę, miód naturalny lub gorzkie kakao bez cukru (i już nie słodzę!); cynamon; czasem kawę...
Napewno z wędzoną makrelą jest pyszny - jako sałatka; z gotowanym jajkiem; kiełkami.
Polecam też makaron (np. razowy, al'dente) + duuużo twarogu wymieszanego z odrobiną jogurtu (dla uzyskania lepszej konsystencji) + owocki lub ewentualnie warzywa.
Istnieje bardzo dużo kombinacji, bo ser twarogowy jest taki uniwersalny.
I na kanapki, i na serniczek się nadaje:)
Ja często serwuję sobie też na kolację całą kostkę (250g) bez dodatków, wtedy tak fajnie się kroi po kawałeczku widelcem i niesamowicie nasyca.
I wiadomo, białko na noc zrobi swoje ;D
- Dołączył: 2009-03-25
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 3410
12 czerwca 2012, 10:50
Aliszia91 napisał(a):
Co do tego sporu o twaróg to moja wiedza jest bardzo ograniczona, ale z tego co wiem to białko najlepiej się wchłania z tłuszczami więc chudy twaróg tutaj słabo spełnia swoją rolę a poza tym ma najmniej witaminy A
czasem czytam i mnie to osłabia. Nie chce mi się już tłumaczyć, poprawiać kłócić. Owszem do wchlaniania białka potrzebny jest tłuszcz, jeśli mamy twaró 0% to nic nam po nim. Ale duża ilość tłuszczu też znacznie ogranicza wchłanianie. 2-3% już to robi. Zalecana ilość tłuszczu to 0,5 %. Tak wiem ciężko w to uwierzyć skoro w Pani domu pisało inaczej (to samo tyczy sie poradników sportowych gdzie chcemy nabrać mase). Jesli sie odchudzamy i dbamy o zdrowie 0,5% jest optymalne