Temat: przepis Dorsz

hey dziewczyny podrzućcie jakiś prosty i szybki przepis na dorsza, moze być smażony, pieczony. Z góry dzięki:*
Pasek wagi
ja dorsza skrapiam cytryna, smaruje chrzanem i przyprawiam, do piekarnika na 15 min i gotowe :)
z chrzanem, pierwsze słyszę ;)

ja lubię dorsza zapiekanego pod pomidorami (z puszki, przyprawione oregano, pieprzem, oliwą z oliwek)
Pasek wagi
Proszę zwracaj uwagę w jakim dziale zakładasz temat :-)


dorsz z pieczarkami
Na patelni przysmażam cebulę (pokrojona w półplasterki),osobno przysmażam pieczarki.
Posypuję rybę solę i pieprzem.Obtaczam w jajku i mące -smaże. W naczyniu żaroodpornej układam rybę,na to cebulę i na koniec pieczarki. Zapiekam 10-15 minut by smaki się przegryzły.

pulpeciki
30 dkg fileta z dorsza
łyżka kaszki kukurydzianej
2 łyżki bułki tartej
jajko
sól
pieprz czarny mielony
pokrojona natka pietruszki / kilka gałązek

Dorsza myjemy i osuszamy z namiaru wody.Przepuszczamy go przez maszynkę do mielenia mięsa.Dodajemy pozostałe składniki.
Wyrabiamy na jednolitą masę doprawiając do smaku.Formujemy małe pulpeciki po czym każdego każdy obtaczamy w mące.
Smażymy na oliwie.
Można też zrobić sos np koperkowy lub pomidorowy.


dorsz z gremolatą cytrynową
Gremolata:
1 duzy pęczek natki pietruszki,
   starta skórka z 1 cytryny,
1 czerwona chili,
1 mała cebula,
   oliwa,
   sól morska, pieprz.

Natkę pietruszki umyć, osuszyć, pokroić i wrzucić do miski rozdrabniacza. Chili umyć, usunąć pestki, pokroić na małe kawałki i dodać do natki. Cebulę obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do reszty,Wyjąć nóż i dodać do całości skórkę z cytryny, a następnie oliwę w takiej ilości, aby otrzymać gęsty sos. Doprawić solą i pieprzem wg uznania.
   Dorsza opłukać i osuszyć,pokroić na kawałki/Na patelni rozgrzac masło i oliwę. Gdy masło zacznie się pienić dodać rybę - najpierw stroną od skóry do dołu (jeśli mamy ze skórą)
   Rybę rozłożyć na talerzach stroną od skóry do dołu i z wierzchu posmarować gremolatą.



© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.