- Dołączył: 2012-01-27
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 3790
2 czerwca 2012, 11:17
hey dziewczyny podrzućcie jakiś prosty i szybki przepis na dorsza, moze być smażony, pieczony. Z góry dzięki:*
2 czerwca 2012, 11:21
ja dorsza skrapiam cytryna, smaruje chrzanem i przyprawiam, do piekarnika na 15 min i gotowe :)
- Dołączył: 2010-05-10
- Miasto: Paradera
- Liczba postów: 2365
2 czerwca 2012, 11:37
z chrzanem, pierwsze słyszę ;)
ja lubię dorsza zapiekanego pod pomidorami (z puszki, przyprawione oregano, pieprzem, oliwą z oliwek)
- Dołączył: 2010-11-24
- Miasto: Dolina Słoni
- Liczba postów: 14535
2 czerwca 2012, 12:09
Proszę zwracaj uwagę w jakim dziale zakładasz temat :-)
dorsz z pieczarkami
Na patelni przysmażam cebulę (pokrojona w półplasterki),osobno przysmażam pieczarki.
Posypuję rybę solę i pieprzem.Obtaczam w jajku i mące -smaże. W naczyniu żaroodpornej układam rybę,na to cebulę i na koniec pieczarki. Zapiekam 10-15 minut by smaki się przegryzły.
pulpeciki
30 dkg fileta z dorsza
łyżka kaszki kukurydzianej
2 łyżki bułki tartej
jajko
sól
pieprz czarny mielony
pokrojona natka pietruszki / kilka gałązek
Dorsza myjemy i osuszamy z namiaru wody.Przepuszczamy go przez maszynkę do mielenia mięsa.Dodajemy pozostałe składniki.
Wyrabiamy na jednolitą masę doprawiając do smaku.Formujemy małe pulpeciki po czym każdego każdy obtaczamy w mące.
Smażymy na oliwie.
Można też zrobić sos np koperkowy lub pomidorowy.
dorsz z gremolatą cytrynową
Gremolata:
1 duzy pęczek natki pietruszki,
starta skórka z 1 cytryny,
1 czerwona chili,
1 mała cebula,
oliwa,
sól morska, pieprz.
Natkę pietruszki umyć, osuszyć, pokroić i wrzucić do miski
rozdrabniacza. Chili umyć, usunąć pestki, pokroić na małe kawałki i
dodać do natki. Cebulę obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki i
dodać do reszty,Wyjąć nóż i dodać do całości skórkę z cytryny, a
następnie oliwę w takiej ilości, aby otrzymać gęsty sos. Doprawić solą i
pieprzem wg uznania.
Dorsza opłukać i osuszyć,pokroić na kawałki/Na patelni rozgrzac masło i oliwę. Gdy masło zacznie się
pienić dodać rybę - najpierw stroną od skóry do dołu (jeśli mamy ze skórą)
Rybę rozłożyć na
talerzach stroną od skóry do dołu i z wierzchu posmarować gremolatą.