- Dołączył: 2012-05-08
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 4215
27 maja 2012, 21:21
pawiooka napisał(a):
nie bede zbyt oryginalna i skomplikowana ale wszyscy faceci jakich znam uwielbiaja kopiec kreta:P nie raz narobie sie przy ciastach kilku warstwowych, skomplikowanych, ze trzeba kilka roznych blatow i kilka mas ale jednak to kopiecma najwieksze wziecie i znika najszybciej
Dokładnie. Wszyscy! Nie wiem, o co chodzi z tym kopcem kreta.
A może klasyczny tort? Ja swojemu robiłam czekoladowo-truskawkowy. Normalnie biszkopt, przekładany masą truskawkową (z prawdziwymi truskawkami) i czekoladową, z wierzchu także masa czekoladowa i pokrojone truskawki. Bardzo dobre!
27 maja 2012, 21:21
sativka napisał(a):
ja robię tartę bez pieczenia - jest pyszna, w sam raz na lato i wygląda super !! spód robi się z pokruszonych herbatników digestive z roztopionym masłem - masą wykładasz spód i boki np tortownicy. to na pół godzinki do lodówki. Jak zastygnie nakładasz dowolny krem - jaki lubisz najbardziej. i na wierzch duuużo dużo owoców! :D pycha! http://www.kwestiasmaku.com/desery/tarty/tarta_kajmakowa/przepis.html - spód polecam z tego przepisu (bez czekolady tez wychodzi)
Wypróbowałam tę tartę i jest pyszna. Również polecam :)
- Dołączył: 2010-09-20
- Miasto: B
- Liczba postów: 4650
27 maja 2012, 21:36
ja robie mamie rainbow tort ;) Polecam również Tobie, ponieważ jest bardzo efektowny i zachwyci każdego, a krem możesz zrobić np ajerkoniakowy
27 maja 2012, 21:39
tort z kremem z mascarpone i bitej śmietany, z prawdziwą wanilią i mnóstwem truskawek
- Dołączył: 2012-03-30
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 1862
27 maja 2012, 21:43
Ja bym proponowała zwykłą bitą śmietanę, do tego możesz wymyślić, owoce, dżemy, bakalie, do zwykłej śmietany możesz dodać wszystko! Ja ostatnio zrobiłam biszkopt, posmarowałam konfiturą truskawkową, bita śmietana, kolejny biszkopt, śmietana wymieszana z pokrojonymi truskawkami, biszkopt, dżem bita śmietana i dekoracja z truskawek.
Był taki lekki i pyszny! Nie tak jak te torty w których kremy są na bazie masła czy margaryny
- Dołączył: 2012-02-29
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 596
27 maja 2012, 21:52
A ja polecam upiec zwykly biszkopt(jesli ma byc jako tort to w okraglej tortownicy i przekroic w poprzek ) + ubita smietane kremowke 30 lub 36%(3 opakowania a nawet 4) i do tego cale opakowanie cappucino( obojetnie jaki smak)= świetny kawowy smak!!!
Druga propozycja: oczywiscie biszkopt+ masa wymieszana mikserem opakowanie serka mascarpone i kajmak= wychodzi masa toffi;)
Ewentualnie jeśli takie smaki nie odpowiadaja to ubita smietana i do tego rozmieszana owocowa galaretka w połowie szklanki goracej wody( oczywiscie aby to połaczyc musi byc wystudzona;))
- Dołączył: 2007-08-13
- Miasto: Cocococo
- Liczba postów: 1250
1 czerwca 2012, 20:54
dokładnie!!! mój tez uwielbia kopiec kreta !!!
![]()
nie wiem o co chodzi....??
nie raz się narobię... jakieś fiku miku na patyku... a ten: noooo dobreee dobree, ale wolę kopiec kreta!! nosz... ręce opadają. że woli te ciasto z torebki niż moje wychuchane domowe ciasto...
- Dołączył: 2010-05-10
- Miasto: Paradera
- Liczba postów: 2365
1 czerwca 2012, 23:12
mój uwielbia ciasto tortowe 3bit (bez pieczenia). bomba kaloryczna i w ogóle potępiam, ale jak tak lubi to czasami zrobię ;)
ważne żeby kupić miękkie herbatniki (bebe są za twarde) i nakładać warstwy zaczynając od dołu: krem budyniowy, masa krówkowa, bita śmietana. w przepisach zazwyczaj masa krówkowa jest na dole i później źle się kroi.
- Dołączył: 2008-01-08
- Miasto: Ndżamena
- Liczba postów: 3142
4 czerwca 2012, 08:38
pawiooka napisał(a):
nie bede zbyt oryginalna i skomplikowana ale wszyscy faceci jakich znam uwielbiaja kopiec kreta:P nie raz narobie sie przy ciastach kilku warstwowych, skomplikowanych, ze trzeba kilka roznych blatow i kilka mas ale jednak to kopiecma najwieksze wziecie i znika najszybciej
do-kła-dnie. jeszcze karpatka i coś z owocami. żadne masy, nie daj boże maślane, nie wchodzą w grę. mój ojciec czasami skusił się na tort, ale jeśli być maało słodki, z bitą smietaną i owocami.