Temat: Niskokaloryczne przekąski

Chciałabym Was prosić o jakieś przepisy na niskokaloryczne ciasteczka, domowej roboty batoniki musli, czy coś w tym stylu, coś do czego mogę zastosować otręby. Przeglądałam internet, ale tam są przepisy wyglądające bardziej na wysokokaloryczne niż nisko:D 

A może znacie jakieś strony z takimi przepisami. Albo uchylcie rąbka tajemnicy na wasze własne przepisy :)

Składniki [na 24 batoniki, 1 batonik tylko 92 kcal]:

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich niebłyskawicznych (wybieram najzwyklejsze, takie, których czas gotowania wynosi nawet 7-8 minut) - 235g

  • 100 g suszonej żurawiny (1 szklanka) albo innych, niesiarkowanych suszonych owoców

  • 2 łyżki słodu ryżowego lub innego neutralnego (może być syrop z agawy czy miód)

  • 1/2 kg słodkich jabłek (ja dałam 550 g przez obraniem - 3 małe szt.)

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1 płaska łyżeczka soli

  • szklanka uprażonych ziaren: pestki dyni, słonecznik, sezam, płatki migdałów (dałam po 40 g słonecznika i płatków migdałów - po niecałe pół szklanki i 1 łyżkę czarnego sezamu)


    Wykonanie:

    Jabłka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach - razem ze skórką, która po pierwsze zawiera sporo błonnika, a poza tym tuż pod nią znajduje się zwykle najwięcej witamin. Żurawinę namoczyć w wodzie przez około 5 minut. Odcedzić ją i drobno posiekać - tak by słodka żurawina była w każdym kęsie gotowego batonika. Jabłka, żurawinę, sól, płatki owsiane, miód i sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Miskę przykryć i wstawić na noc do lodówki.

    Następnego dnia dodać uprażone ziarna słonecznika, płatki migdałów i sezam (prażę na wspólnej patelni dorzucając ziarna od najgrubszego: najpierw słonecznik, po minucie płatki migdałów, na końcu sezam), dokładnie wymieszać. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę (wystarczyło na 2/3 blachy), docisnąć mocno - zwilżoną ręką. Piec w piekarniku nagrzanym do około 200 st. C przez około 30 min. Zostawić jeszcze na 10- 15 minut w piekarniku. Kroić ostrym nożem na porcje jeszcze w formie, na razie bez wyciągania i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Potem można przełożyć np. do zamykanego słoika, bo z czasem smakują coraz lepiej :)

    Kaloryczność:

    Całość: 884 kcal (płatki owsiane 235 g) + 308 kcal (szklanka żurawiny 100g) + 280 kcal (jabłka 550g) + 190 (miód, 2,5 łyżki - to ok. 60g) + 16 kcal (sok z cytryny) + 239 kcal (40 g ziaren słonecznika) + 236 kcal (40 g płatków migdałowych) + 63 kcal (1 płaska łyżka czarnego sezamu) = 2216 kcal

    1 porcja: 92 kcal

u mnie na profilu mam przepis ;D zdrowe i dietetyczne bez margaryny ani masła i z małą ilością mąki lub w ogóle można nie dawać ;DD i są pyszne ;D
Niezbyt kaloryczne ale zdrowe i pyszne 
Miod, sezam, bakalie wszystko mieszam i zajadam 
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.