Temat: Potrawy z parowara?

Witam, czy macie może jakieś ciekawe przepisy na potrawy z parowara? Zwykłe mięsko z przyprawami troche się z nudzilo;) 
Ja moge polecic: rozbita pierś z kurczaka lekko rzyptawiona na to plasterek szynki i na to cebulka kawalek 
 Ogorka kiszonego- wszystko zawijamy i gotujemy okolo 30 min- pycha, polecam!
Witam, polecam wątróbkę z parowara. Wątróbkę przypraw majerankiem, posyp pokrojoną w paseczki cebulą i na parowanko :) Oczywiście całość przyrządzasz w pojemniczku do parowania,a nie na sitku- tak duszona smakuje nieziemsko :) Pozdrawiam!

Edit: znalazłam jeszcze 2 przepisy. Ściągnęłam je z jakichś stron z internetu (nie pamiętam jakich). Banany wypróbowane i godne polecenia, zapiekanki jeszcze nie robiłam :)
Oprócz nich polecam jeszcze przepis na jabłka z parowaru: bierzemy jabłko, odkrawamy "pokrywkę", wydrążamy środek, wlewamy łyżkę miodu, posypujemy cynamonem, można dodać kilka rodzynek do środka i na 20-25 do parowara. Pychotka :)

Zapiekanka z sera Edam i ziemniaków

- 800g ziemniaków
- 150g surowej szynki
- 150g startego sera Edam
- 100 ml śmietanki
- 3 jajka
- sól i pieprz
Obrać, wytrzeć i pociąć ziemniaki w plasterki. Pociąć szynkę w kostki. Wymieszać ziemniaki, szynkę, ser, sól i pieprz. Włożyć do wysmarowanej masłem formy.
Wymieszać jajka ze śmietanką polać ziemniaki. Przykryć folią do pieczenia i gotować w parowarze przez 40 minut. Podawać w miseczce.

 

Bananowa niespodzianka
4 duże banany
- 75 g rodzynków
- 2 łyżki likieru Grand Marnier
- 1 pomarańcza
- 30 g cukru
Drobno zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć sok. Banany obrać, przekroić na pół i położyć w naczyniu.
Dodać cukier, skórkę i sok z pomarańczy, Grand Marnier i rodzynki. Zostawić w marynacie na 1 godzinę. Oblać banany marynatą.
4 prostokątne kawałki folii posmarować masłem. Na każdym położyć jednego banana. Każdy banan polać sokiem i posypać rodzynkami.
Z folii z bananami zrobić paczki. Włożyć je do środkowej i górnej miski. Z folii z bananami zrobić paczki. Włożyć je do środkowej i górnej miski. Przykryć pokrywą i gotować przez 15 minut.

 Sorry za chaotyczny wpis, ale ostatnio ostro się wkręciłam w gotowanie na parowarze i mam 6 mln myśli na minute z tym związanych ;D

Pozdrawiam i smacznego :)


Pasek wagi

Ja polecam rybkę z parowara, na przykład łosoś, z plasterkiem cytryny i do tego warzywa na patelnię.

Ooo te banany to jest masakra jakaś :D muszę to zjeść!
Fajnie że powstał taki temat, ja od czerwca będę 'parować' i właśnie się zastanawiam nad przepisami :). Podobno w parowarze można nawet ciasto zrobić ;).
Jeśli chodzi o przepis na banany, to cukier zastąpiłam miodem, a alkohol olejkiem rumowym ( żeby mi się córcia nie spiła ;) ) i też wyszły pyszne
Pasek wagi
Przepis na bananki i zapiekanke bardzo ciekawe;) mi sie jeszcze przypomnialy klopskiki( receptura taka sams jak zwykłe) tylko ze zamiast smazyc czy gotowac po orostu uklada sie je na sitku ;) do tego osobno lekki sosik;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.