- Dołączył: 2010-09-22
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 637
26 maja 2012, 07:47
0,5 kg maki (typ 550 lub razowa puszysta)
1,5 - 2 szklanki mleka (nie prosto z lodówki;) )
30 -40 g drożdży
2-3 łyżki cukru
1 łyżka miodu (opcjonalnie)
20ml oliwy
drożdże wymieszać z cukrem następnie dodać mleko, oliwę miód i wymieszać razem:D dodać mąkę i ugniatać ciasto jak na pizze :)
rozwałkowane
pozostawić trochę do wyrośnięcia (na ok. 0,5h) zrobić drożdżówki wedle
uznania kształty i nadzienie (serek biały, budyń, owoce, dżem trzeba
pamiętać by dobrze połączyć ciasto by nadzienie nie wypłynęło w trakcie
pieczenia) po zrobieniu zostawić tez na chwilkę by wyrosły jeszcze
troszkę (odpoczęły ;))
przed włożeniem do piekarnika można jeszcze posmarować ciastka na gorze białkiem z jajka by ładnie się przyrumieniły:)
piekarniki
nastawić na 250 stopni z termoobiegiem drożdżówki włożyć do nagrzanego
piekarnika. Cale pieczenie trwa ok. 8-10min. po upieczeniu
wyłożyć na czysta ściereczkę i posypać cukrem pudrem :)
są pycha nawet na 3 dzień:)
26 maja 2012, 08:56
koniecznie będę musiała kiedyś zrobić, dzięki za przepis :)
- Dołączył: 2012-02-13
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 13239
26 maja 2012, 16:13
A ile maja kalorii w 100 gramach