Temat: drożdzóweczki

0,5 kg maki (typ 550 lub razowa puszysta)
1,5 - 2 szklanki mleka (nie prosto z lodówki;) )
30 -40 g drożdży
2-3 łyżki cukru
1 łyżka miodu (opcjonalnie)
20ml oliwy


drożdże wymieszać z cukrem następnie dodać mleko, oliwę miód i wymieszać razem:D dodać mąkę i ugniatać ciasto jak na pizze :)
rozwałkowane pozostawić trochę do wyrośnięcia (na ok. 0,5h) zrobić drożdżówki  wedle uznania kształty i nadzienie (serek biały, budyń, owoce, dżem trzeba pamiętać by dobrze połączyć ciasto by nadzienie nie wypłynęło w trakcie pieczenia)  po zrobieniu zostawić tez na chwilkę by wyrosły jeszcze troszkę (odpoczęły ;))
przed włożeniem do piekarnika można jeszcze posmarować ciastka na gorze białkiem z jajka by ładnie się przyrumieniły:)

piekarniki nastawić na 250 stopni z termoobiegiem drożdżówki włożyć do nagrzanego piekarnika. Cale pieczenie trwa ok. 8-10min. po upieczeniu
wyłożyć na czysta ściereczkę i posypać cukrem pudrem :)

są pycha nawet na 3 dzień:)
koniecznie będę musiała kiedyś zrobić, dzięki za przepis :)
A ile maja kalorii w 100 gramach
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.