Temat: Gołąbki z młodej kapusty

Mała główka kapusty
ryż brązowy 100g
pierś z kurczaka zmielona 260g
cebula 30g
czosnek 5g
przecier pomidorowy 3 łyżeczki
zioła(bazylia,kolendra,oregano)


1. Ryż ugotować.. Odstawić do wystudzenia.
2. Z kapusty wyciąć głąba, usunąć wierzchnie liście, a następnie wsadzić do dużego garnka z wrzącą wodą.
3. Parzyć kapustę we wrzątku, gdy wierzchnie liście zmiękną ostrożnie oddzielić je od kapusty i wyjąć na talerz przy pomocy 2 widelców (z pozostałymi liśćmi zrobić to samo).
4. Na patelni w odrobiną oliwy podsmażam cebulę i czosnek, dodaję mięso z kurczaka po 5 minutach łączę z ryżem i przyprawami (świeże zioła bazylia, kolendra i oregano).
5. Z przestudzonych liści należy częściowo usunąć gruby nerw główny.
6.Na każdym liściu ułożyć porcję farszu, zawinąć
7. Ułożyć w garnku najmniejsze liście na nich powstałe gołąbki. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i 3 łyżeczki przecieru pomidorowego.
8. Dusimy 15 min

Przepis ma zaledwie 729 kcal
SMACZNEGO

uwielbiam golabki

ale  z lenistwa zawsze robie tzw golaski :) 

nie zawijam w kapustke tylko mieszam ( posiekana ) kapustke z mieskiem i ryzem itp itp itp :)

Pasek wagi
Nigdy nie robiłam w takiej wersji. Muszę spróbować ;)
O fajny pomysl ja trochę zmodyfikuje i zrobię wegetarianskie golabki
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.