- Dołączył: 2008-03-02
- Miasto: Węgliniec
- Liczba postów: 9
24 maja 2012, 14:57
Mała główka kapusty
ryż brązowy 100g
pierś z kurczaka zmielona 260g
cebula 30g
czosnek 5g
przecier pomidorowy 3 łyżeczki
zioła(bazylia,kolendra,oregano)
1. Ryż ugotować.. Odstawić do wystudzenia.
2. Z kapusty wyciąć głąba, usunąć wierzchnie liście, a następnie wsadzić do dużego garnka z wrzącą wodą.
3. Parzyć kapustę we wrzątku, gdy wierzchnie liście zmiękną ostrożnie
oddzielić je od kapusty i wyjąć na talerz przy pomocy 2 widelców (z
pozostałymi liśćmi zrobić to samo).
4. Na patelni w odrobiną oliwy podsmażam cebulę i czosnek, dodaję mięso z kurczaka po 5 minutach łączę z ryżem i przyprawami (świeże zioła bazylia, kolendra i oregano).
5. Z przestudzonych liści należy częściowo usunąć gruby nerw główny.
6.Na każdym liściu ułożyć porcję farszu, zawinąć
7. Ułożyć w garnku najmniejsze liście na nich powstałe gołąbki. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i 3 łyżeczki przecieru pomidorowego.
8. Dusimy 15 min
Przepis ma zaledwie 729 kcal
SMACZNEGO
Edytowany przez kati1984 24 maja 2012, 14:59
- Dołączył: 2009-05-27
- Miasto: Raj
- Liczba postów: 11725
24 maja 2012, 15:33
uwielbiam golabki
ale z lenistwa zawsze robie tzw golaski :)
nie zawijam w kapustke tylko mieszam ( posiekana ) kapustke z mieskiem i ryzem itp itp itp :)
- Dołączył: 2008-03-02
- Miasto: Węgliniec
- Liczba postów: 9
24 maja 2012, 19:06
Nigdy nie robiłam w takiej wersji. Muszę spróbować ;)
- Dołączył: 2012-02-13
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 13239
24 maja 2012, 19:55
O fajny pomysl ja trochę zmodyfikuje i zrobię wegetarianskie golabki