Temat: Dania z kapusty

Mama kupiła kapustę (zwykłą) i tak mnie naszła na nią ochotę - chciałabym przyrządzić sobie coś na obiad z jej dodatkiem, ale kompletnie nie mam pojęcia co mogłoby to być. Zalezy mi, by było to mało kaloryczne, bo wczoraj pochłonełam dużą ilość jedzenia (impreza rodzinna), więc dziś się ograniczam ;-)  Polecicie mi coś ? :) 
surówka z kapusty: pokrój kapustę skrop sokiem z cytryny i odrobinką oliwy
lekki bigos: pokrój kapustę i uduś z marchewką, koperkiem i chudym mięsem (np kurczaka, bez skóry!) - można też bezmięsnie :)

Trochę czasochłonne, ale wg mnie warte wysiłku :) Już to pisałam gdzieś na forum, więc przekopiuję tylko :P Robiłam z pekinki ale zwykła też będzie dobra :)

A co do sposobu przyrządzenia, to:
Najpierw przez ok 15 min gotuję poszatkowaną pekinkę (woda z odrobiną soli, ja zrobiłam z połowy kapusty), w tym samym czasie gotuję też ryż, kapusta po ugotowaniu na sitko, ryż do wystudzenia (niekoniecznie).
na patelni podsmażam pieczarki (wedle uznania i ile kto lubi) z cebulką, po paru minutach dodaję mielone z indyka/kurczaka i 2 ząbki czosnku. Kiedy mięso jest już trochę przesmażone, doprawiam (sól, pieprz, odrobina papryki i kebab-gyros) i dokładam kapustę, ryż i pomidory z puszki (dziś były z Podravki z czosnkiem). Wszystko jeszcze chwilę trzymam na patelni. Potem przekladam do naczynia żaroodpornego i zalewam sosem (jogurt 1 mały+jajo+koperek).
Do piekarnika na ok 40 minut w 180 stopniach.
Po ok pół godz. pieczenia odkrywam przykrywkę naczynia, bo od kapusty zbiera się na wierzchu trochę wody, wtedy szybciej wyparuje
No i gotowe, chyba o niczym nie zapomniałam :)
EDIT: mielone 400 dag, wyszło tego całe naczynie żaroodporne, więc chyba będę to jeść do końca tygodnia :P
AAa no i ryżu wystarczy tak 1/3 torebki :D
Ja lubię Gotowana 
Pasek wagi

 zrobię coś podobnego co napisałaś, turniczanko, tylko pomidorki będą świeże i bez pieczarek ;-)

Dziekuję ! :) 

Ja lubię tak : 
- drobno poszatkować
- w garnku rozgrzać łyżeczke oliwy; najpierw podsmażyć przyprawy - słodka papryka, kurkuma, trochę ziaren gorczycy i  jakies dwie łyżki orzechów arachidowych lekko rozdrobnionych
- dodać drobno posiekaną cebulę, podsmażyć wszystko razem
- wrzucić kapustę , wymieszać ,dać jej chwilę ,aby tylko się lekko podgrzała 
- dodać sosu sojowego do smaku

Wychodzi taka lekko ciepła surówka/ sałatka . Kapusta pozostaje krucha a całość pachnie i smakuje jak chińszczyzna :P

tirumtirum123 następnym razem spróbuję na pewno przyrządzić kapustę według Twojego przepisu, tymczasem czekam na swoją kapustkę, która jest zapiekana, jeszcze pół godziny musi siedzieć w piekarniku - umrę z głodu :D

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.