19 maja 2012, 14:22
Mama kupiła kapustę (zwykłą) i tak mnie naszła na nią ochotę - chciałabym przyrządzić sobie coś na obiad z jej dodatkiem, ale kompletnie nie mam pojęcia co mogłoby to być. Zalezy mi, by było to mało kaloryczne, bo wczoraj pochłonełam dużą ilość jedzenia (impreza rodzinna), więc dziś się ograniczam ;-) Polecicie mi coś ? :)
19 maja 2012, 14:26
surówka z kapusty: pokrój kapustę skrop sokiem z cytryny i odrobinką oliwy
lekki bigos: pokrój kapustę i uduś z marchewką, koperkiem i chudym mięsem (np kurczaka, bez skóry!) - można też bezmięsnie :)
- Dołączył: 2012-04-15
- Miasto: Toruń
- Liczba postów: 653
19 maja 2012, 14:34
Trochę czasochłonne, ale wg mnie warte wysiłku :) Już to pisałam gdzieś na forum, więc przekopiuję tylko :P Robiłam z pekinki ale zwykła też będzie dobra :)
A co do sposobu przyrządzenia, to:
Najpierw przez ok 15 min gotuję
poszatkowaną pekinkę (woda z odrobiną soli, ja zrobiłam z połowy
kapusty), w tym samym czasie gotuję też ryż, kapusta po ugotowaniu na
sitko, ryż do wystudzenia (niekoniecznie).
na patelni podsmażam
pieczarki (wedle uznania i ile kto lubi) z cebulką, po paru minutach
dodaję mielone z indyka/kurczaka i 2 ząbki czosnku. Kiedy mięso jest już
trochę przesmażone, doprawiam (sól, pieprz, odrobina papryki i
kebab-gyros) i dokładam kapustę, ryż i pomidory z puszki (dziś były z
Podravki z czosnkiem). Wszystko jeszcze chwilę trzymam na patelni. Potem
przekladam do naczynia żaroodpornego i zalewam sosem (jogurt 1
mały+jajo+koperek).
Do piekarnika na ok 40 minut w 180 stopniach.
Po
ok pół godz. pieczenia odkrywam przykrywkę naczynia, bo od kapusty
zbiera się na wierzchu trochę wody, wtedy szybciej wyparuje
No i gotowe, chyba o niczym nie zapomniałam :)
EDIT: mielone 400 dag, wyszło tego całe naczynie żaroodporne, więc chyba będę to jeść do końca tygodnia :P
- Dołączył: 2012-04-15
- Miasto: Toruń
- Liczba postów: 653
19 maja 2012, 14:35
AAa no i ryżu wystarczy tak 1/3 torebki :D
19 maja 2012, 14:49
zrobię coś podobnego co napisałaś, turniczanko, tylko pomidorki będą świeże i bez pieczarek ;-)
Dziekuję ! :)
Edytowany przez 19 maja 2012, 14:49
19 maja 2012, 14:54
Ja lubię tak :
- drobno poszatkować
- w garnku rozgrzać łyżeczke oliwy; najpierw podsmażyć przyprawy - słodka papryka, kurkuma, trochę ziaren gorczycy i jakies dwie łyżki orzechów arachidowych lekko rozdrobnionych
- dodać drobno posiekaną cebulę, podsmażyć wszystko razem
- wrzucić kapustę , wymieszać ,dać jej chwilę ,aby tylko się lekko podgrzała
- dodać sosu sojowego do smaku
Wychodzi taka lekko ciepła surówka/ sałatka . Kapusta pozostaje krucha a całość pachnie i smakuje jak chińszczyzna :P
19 maja 2012, 16:03
tirumtirum123 następnym razem spróbuję na pewno przyrządzić kapustę według Twojego przepisu, tymczasem czekam na swoją kapustkę, która jest zapiekana, jeszcze pół godziny musi siedzieć w piekarniku - umrę z głodu :D