Temat: SOSY

Jak robicie dietetyczny sos? ja zawsze zaklepuje maka i dodoaje smietny, ALE to dla meza ja poprostu przestalam jesc sosy dawno temu ,ale czasami mam chec polac czym ziemniaka, macie jakies przepisy na sosy dietetyczne?
http://smak-zdrowia.blogspot.com/2011/10/pulpety.html 
tu sa fajne sosy  :P ale z tego co widze trzeba zrobic je z wody po  klopsach :D
ale te klopsy sa niskokaloryczne wiec i je mozesz robic :)
Pasek wagi
Ja robię sosy z torebki. Mają ok 30kcal/100g, bo to praktycznie sama woda. Możesz do nich dodać warzywa, mięso, przyprawy..Co chcesz.
Ja lubię jogurt naturalny z czosnkiem/szczypiore/cebula 
Pasek wagi
Zamiast śmietany można dodać jogurt. Najlepiej grecki albo bałkański, ale ze zwyczajnym naturalnym też wychodzi. Tylko trzeba go zahartować, żeby się nie zważył.
Polecam też sos pomidorowy robiony samodzielnie z pomidorów, albo przecieru. Też jest niskokaloryczny i smaczny.
Pasek wagi
ja zazwyczaj przygotowuję takie sosiki:

- do sałaty: winegret (oliwa, musztarda, sok z cytryny/ ocet balsamiczny, miód, czosnek, sól) lub śmietanowy (1 łyżka śmietany 18% na porcję dla jednej osoby + sok z cytryny + koperek + szczypta cukru i soli

- do mięs / ryb/ makaronów: pomidorowy (pomidory z puszki, seler naciowy, cebula, kapary, oliwki, szczypta cukru, sól, pieprz, czosnek, oregano, chilli) lub tak zwany sos własny ;p czyli jeżeli duszę mięso z cebulą to po wyjęciu mięsa redukuję sos, cebula się rozpada i naturalnie sos staje się gęstszy bez dodatkowej mąki... do tego czosnek, gałka muszkatołowa, pieprz, czasami musztarda/ chrzan, do kurczaka: sos z mleka kokosowego (mleko kokosowe, papryka zielona, cebula, płatki chilli, sól ew. wersja z pieprzem cytrynowym)
Pasek wagi
2-3 łyżki jogurtu, 1 ząbek czosnku, oregano, sól, pieprz. pyyyycha  do pieczonych ziemniaków i do gotowanych  również
ja robie np z serka granulowanego wiejskiego + ogórek zielony + czosnek. wszystko razem miksuje i pyycha np. do makaronu bezmiesnego :)
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.