Temat: pomysły na szpinak

słuchajcie mam pół zamrażalnika szpinaku (sama nie wiem skąd to się wzięło;) dajcie jakies przepisy na jego wykorzystanie(ale dietetyczne, więc wszelkie tarty na maśle, czy smażone naleśniki odpadają..)Coś niskokalorycznego co można zjeść na obiad albo kolację.

Ja uwielbiam szpinak solo. Tzn podgrzewam i dodaję czosnek. Ale są różne wariacje...czasem przyprawiam różnie i jem z makaronem żytnim...Sama jestem ciekawa innych przepisów bo kocham szpinak :>
Ja wczoraj robiłam zupę - pychota
1. pyszne są piersi kurczaka nadziewane szpinakiem i fetą - można je potem poddusić w sosie beszamelowym z odrobiną białego wina;

2. dip szpinakowy z sera feta, jogurtu naturalnego, czosnku i przypraw

3. pierogi/naleśniki z farszem ze szpinaku i mozarelli z czosnkiem


to akurat moje ulubione przepisy na szpinak:) najlepiej wg mnie szpinak łączyć z serem feta lub mozarella
Pasek wagi
pierogi ze szpinakiem mmmmmmm
moje niezawodne połączenie: szpinak + czosnek + pieczarki + jogurt + feta :)
W moim wykonaniu jest to zawsze farsz do naleśnika ale skoro nie chcesz naleśników to możesz do zjeść albo do mięsa do obiadu albo solo na jakiś inny posiłek :)
http://vitalia.pl/index.php/mid/49/fid/341/diety/odchudzanie/w_id/5335661
Ja ostatnio zrobiłam sobie kurczaka w sosie jogurtowo szpinakowym i był pyszny:)
Przygotowanie banalne! Kurczaka przyprawiasz i podsmażasz. Gdy już się zarumieni dodajesz szpinak i go dusisz (też przyprawiasz). Jak już będzie mięciutki to dodajesz jogurt naturalny (ile dusza zapragnie, w zależności jak kremowy sos chcesz uzyskać) i VOILA:)
szpinak z fetą zapiekany w cieście francuskim :)
ja uwielbiam dodać czosnek, zioła prowansalskie i podawać z makaronem (oczywiście razowym). albo z piersią kurczaka. smaczny też jest jako farsz do ciasta francuskiego.
O, prawda, o koktajlu zapomniałam - ale lepszy do niego byłby świeży szpinak, niż mrożony, z mrożonym jeszcze nie próbowałam. A oprócz banana dobrze dodać też jabłko i jakiś kefir albo jogurt naturalny.... A ostatnio robiłam bez banana, za to z jabłkiem i kiwi.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.