17 maja 2012, 09:07
słuchajcie mam pół zamrażalnika szpinaku (sama nie wiem skąd to się wzięło;) dajcie jakies przepisy na jego wykorzystanie(ale dietetyczne, więc wszelkie tarty na maśle, czy smażone naleśniki odpadają..)Coś niskokalorycznego co można zjeść na obiad albo kolację.
- Dołączył: 2012-03-29
- Miasto: Świdnik
- Liczba postów: 1499
17 maja 2012, 09:09
Ja uwielbiam szpinak solo. Tzn podgrzewam i dodaję czosnek. Ale są różne wariacje...czasem przyprawiam różnie i jem z makaronem żytnim...Sama jestem ciekawa innych przepisów bo kocham szpinak :>
17 maja 2012, 09:17
Ja wczoraj robiłam zupę - pychota
- Dołączył: 2006-04-22
- Miasto: Ny
- Liczba postów: 3493
17 maja 2012, 09:22
1. pyszne są piersi kurczaka nadziewane szpinakiem i fetą - można je potem poddusić w sosie beszamelowym z odrobiną białego wina;
2. dip szpinakowy z sera feta, jogurtu naturalnego, czosnku i przypraw
3. pierogi/naleśniki z farszem ze szpinaku i mozarelli z czosnkiem
to akurat moje ulubione przepisy na szpinak:) najlepiej wg mnie szpinak łączyć z serem feta lub mozarella
17 maja 2012, 09:27
pierogi ze szpinakiem mmmmmmm
- Dołączył: 2012-04-15
- Miasto: Toruń
- Liczba postów: 653
17 maja 2012, 09:31
moje niezawodne połączenie: szpinak + czosnek + pieczarki + jogurt + feta :)
W moim wykonaniu jest to zawsze farsz do naleśnika ale skoro nie chcesz naleśników to możesz do zjeść albo do mięsa do obiadu albo solo na jakiś inny posiłek :)
17 maja 2012, 09:31
http://vitalia.pl/index.php/mid/49/fid/341/diety/odchudzanie/w_id/5335661
Ja ostatnio zrobiłam sobie kurczaka w sosie jogurtowo szpinakowym i był pyszny:)
Przygotowanie banalne! Kurczaka przyprawiasz i podsmażasz. Gdy już się zarumieni dodajesz szpinak i go dusisz (też przyprawiasz). Jak już będzie mięciutki to dodajesz jogurt naturalny (ile dusza zapragnie, w zależności jak kremowy sos chcesz uzyskać) i VOILA:)
- Dołączył: 2012-03-07
- Miasto: Starogard Gdański
- Liczba postów: 4779
17 maja 2012, 09:50
szpinak z fetą zapiekany w cieście francuskim :)
17 maja 2012, 09:51
ja uwielbiam dodać czosnek, zioła prowansalskie i podawać z makaronem (oczywiście razowym). albo z piersią kurczaka. smaczny też jest jako farsz do ciasta francuskiego.
17 maja 2012, 10:07
O, prawda, o koktajlu zapomniałam - ale lepszy do niego byłby świeży szpinak, niż mrożony, z mrożonym jeszcze nie próbowałam. A oprócz banana dobrze dodać też jabłko i jakiś kefir albo jogurt naturalny.... A ostatnio robiłam bez banana, za to z jabłkiem i kiwi.