Temat: Jak zrobić taką pizzę? Proszę o rady!

Hey kochane,
Wiem że nie jest to dietetyczne, ale chciałabym zrobić chłopakowi niespodziankę. Siedzi całymi dniami nad Diablo 3, nie winię go za to, tyle czekał ;) Chcę mu jakoś uprzyjemnić ten czas, robiąc taką pizzę:

Chciałam zapytać się z was - jak ją zrobić? Rozumiem, że ten środek to normalna pizza, ale z jakiego ciasta  i jak zrobić te boki z serem? Jak są tutaj jakieś dobre kucharki, to proszę o poradę :) I jakbyście jeszcze mogły ocenić, ile zużyłabym mąki, sera, sosu pomidorowego itd na jedną pizzę - byłabym bardzo wdzięczna! :* 
yyyyyyyyyyyyy wyglada niezle ale nie mam pojecia jak to zostalo zrobione
"boki z serem" zrobisz nacinając ciasto co kawalek i zawijając w nie ser, wygląda mi to na nacięcia bardziej po skosie niż proste choc mogę się mylić, a ilość składników zależy od wielkości...
pizza-hut :)
co to za pizza??????
ciasto takie jak na rogaliki z powidłami tylko że je posól i tarram ot co taka pizza

Na moje doświadczone "pizzowe oko" robisz normalną pizzę, na brzegi kładziesz ser żółty np tarty lub w paseczki potem zawijasz brzegi do środka,

nacinasz nożem te zawinięte brzegi jak na zdjęciu i gotowe :P

wiem co to znaczy swoją drogą, to Diablo III to jakaś plaga teraz :P

Składniki:

CIASTO:

- mąka – 3 szklanki

- drożdże – pół kostki

- olej lub oliwa z oliwek – 2 lub 3 łyżki stołowe (wg.uznania)

- woda – 1 szklanka

- szczypta soli i cukru (ok. pół małej łyżeczki, płaskiej!)

 

Mąkę przesiać, dodać sól i cukier, dodać olej lub oliwę, wkruszyć drożdże, wymieszać i dodać wodę. Zagniatać ok 10 min., im dłużej tym ciasto lepsze. Po wyrobieniu ciasta włączyć piekarnik, a ciasto ma się nie lepić do rąk, możma je podsypywać mąką w czasie wyrabiania, ciasto należy rozciągnąć do formy (starcza na blachę od piekarnika) i ułożyć na posypanej mąką blasze, niech sobie kilka minut rośnie jak chce. Ja je tak trzymam aż piekarnik ma 200 stopni (ma mieć 250) i dopiero wtedy smaruję brzegi jajkiem (wtedy nie wysycha i ma rumiana skórkę) oraz smaruję wierzch sosem. Na to kładę to co akurat mam w lodówce.

Jak zrobić rożki? Po prostu ponacinać dookoła, lekko rowałkować, włożyć ser i zawinąć.

Ot cała filizofia :) Smacznego :)

Pasek wagi
Proponuję nie nacinać ciasta tylko ułożyć zółty ser (bądź białą mozarelle ( całkiem fajna będzie taka w małych kulkach )) w kilku cm odstępach i przestrzenie gdzie nie ma sera zwinąć do środka(pizzy), tak aby każdy kawałek sera był zakryty i oddzielony od innych.
W domowym piekarniku nie osiągniesz tak wysokiej temp jaak w piecu, ktory znajduje sie w pizzeri i ser szybko się roztopi a później zacznie przypalać...  Nie jestem znawcą, tak mi się tylko wydaje ;)

JeVeuxTeVoir napisał(a):

Proponuję nie nacinać ciasta tylko ułożyć zółty ser (bądź białą mozarelle ( całkiem fajna będzie taka w małych kulkach )) w kilku cm odstępach i przestrzenie gdzie nie ma sera zwinąć do środka(pizzy), tak aby każdy kawałek sera był zakryty i oddzielony od innych.W domowym piekarniku nie osiągniesz tak wysokiej temp jaak w piecu, ktory znajduje sie w pizzeri i ser szybko się roztopi a później zacznie przypalać...  Nie jestem znawcą, tak mi się tylko wydaje ;)

Wydaje Ci się :)
Jestem mistrzynią w robieniu pizzy :) Wystarczy przekręcić temperaturę na maksa i włożyć pizze, kiedy jest maksymalnie nagrzany. Pieczemy 11-14 minut i jest idealna :)
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.