- Dołączył: 2012-05-09
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 91
16 maja 2012, 11:31
Poszukuje przepisów na obiad małokalorycznych ale jednocześnie sycących.
Co polecacie?
- Dołączył: 2010-07-29
- Miasto: Bielsko-Biała
- Liczba postów: 5563
16 maja 2012, 11:33
np doprawiony filet z kurczaka pieczony pod startymi pieczarkami i np plasterkiem żółtego sera, do tego sałatka ze świeżych warzyw
warzywa na patelnie
ryby pieczone czarniak bardzo syty jak dla mnie dużo ma mięsa
Edytowany przez dorotuniaa 16 maja 2012, 11:34
- Dołączył: 2012-02-06
- Miasto: Chełm
- Liczba postów: 9990
16 maja 2012, 11:35
Sosy w torebkach mają b. mało kcal, ok 30/100g. Możesz dodać do takiego sosu np. podsmazona piers z kurczaka, pieczarki, papryke, cebulke lub co chcesz. No i podawac np z ziemniakami i warzywami.
- Dołączył: 2012-01-17
- Miasto: Toruń
- Liczba postów: 2924
16 maja 2012, 11:49
Udko gotowane + warzywa na patelnie + 2 ziemniaki pokrychane :P
- Dołączył: 2007-07-06
- Miasto: Avalon
- Liczba postów: 3508
16 maja 2012, 11:53
minutka3 napisał(a):
Sosy w torebkach mają b. mało kcal, ok 30/100g. Możesz dodać do takiego sosu np. podsmazona piers z kurczaka, pieczarki, papryke, cebulke lub co chcesz. No i podawac np z ziemniakami i warzywami.
Mało kalorii, za to mnóstwo chemii :P
Jeden z moich ulubionych ostatnio, mało-kalorycznych obiadów - faszerowany bakłażan, do którego potrzebujesz: bakłażanów, czosnku, cebuli, oliwy, mięsa mielonego z indyka, pulpy pomidorowej/koncentratu, jakiejś fajnej masali, np. garam, plus chili, sos sojowy, pieprz oaz ew. odrobina sera żółtego na wierzch :)
Najpierw smażysz na oliwie czosnek i cebulę, dodajesz do mięsa razem z przyprawami, koncentratem pomidorowym, sosem sojowym - dokładnie wszystko mieszasz, ale nie smażysz mięsa. Rozgrzewasz piekarnik do 200 st. Celsjusza. Następnie rozkrawasz bakłażana na pół, wydrążasz łyżeczką miąższ zostawiając ścianki o grubości ok. 1 cm. Lekko przyprószasz solą i pieprzem. Nakładasz mięso, lekko smarujesz całość oliwą i zapiekasz w piekarniku ok. 20 minut. Pod koniec możesz nałożyć ciut sera żółtego, coby się rozpuścił i cudownie ciągnął. Pyszota!
- Dołączył: 2012-02-13
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 13239
16 maja 2012, 12:08
Ryż z surowka i ryba/piersią z kurczaka Gotowana na parze
Surowka z rybka/piersią z kurczaka i warzywami na patelnie
16 maja 2012, 12:19
piers z kurczaka ze szpinakiem lub warzywami
- Dołączył: 2011-02-18
- Miasto: Wejherowo
- Liczba postów: 279
16 maja 2012, 12:23
Cukinia w każdej postaci- faszerowana, z grilla.
Cukinia faszerowana tuńczykiem, albo warzywami.
16 maja 2012, 15:24
Jeśli mowa o cukini..
Filet z kurczaka pokrojony i podsmażony, dodać startą cukinię i startą marchewkę dodać płaską łyżeczkę masła do smaku, posolić . Podusić . Podawać z ryżem