Temat: Obiad

Poszukuje przepisów  na obiad małokalorycznych ale jednocześnie sycących.
Co polecacie?
np doprawiony filet z kurczaka pieczony pod startymi pieczarkami i np plasterkiem żółtego sera, do tego sałatka ze świeżych warzyw 
warzywa na patelnie
ryby pieczone czarniak bardzo syty jak dla mnie dużo ma mięsa 
Pasek wagi
Sosy w torebkach mają b. mało kcal, ok 30/100g. Możesz dodać do takiego sosu np. podsmazona piers z kurczaka, pieczarki, papryke, cebulke lub co chcesz. No i podawac np z ziemniakami i warzywami. 
Udko gotowane + warzywa na patelnie + 2 ziemniaki pokrychane :P

minutka3 napisał(a):

Sosy w torebkach mają b. mało kcal, ok 30/100g. Możesz dodać do takiego sosu np. podsmazona piers z kurczaka, pieczarki, papryke, cebulke lub co chcesz. No i podawac np z ziemniakami i warzywami. 


Mało kalorii, za to mnóstwo chemii :P

Jeden z moich ulubionych ostatnio, mało-kalorycznych obiadów -  faszerowany bakłażan, do którego potrzebujesz: bakłażanów, czosnku, cebuli, oliwy, mięsa mielonego z indyka, pulpy pomidorowej/koncentratu, jakiejś fajnej masali, np. garam, plus chili, sos sojowy, pieprz oaz ew. odrobina sera żółtego na wierzch :)
Najpierw smażysz na oliwie czosnek i cebulę, dodajesz do mięsa razem z przyprawami, koncentratem pomidorowym, sosem sojowym - dokładnie wszystko mieszasz, ale nie smażysz mięsa. Rozgrzewasz piekarnik do 200 st. Celsjusza. Następnie rozkrawasz bakłażana na pół, wydrążasz łyżeczką miąższ zostawiając ścianki o grubości ok. 1 cm. Lekko przyprószasz solą  i pieprzem. Nakładasz mięso, lekko smarujesz całość oliwą i zapiekasz w piekarniku ok. 20 minut. Pod koniec możesz nałożyć ciut sera żółtego, coby się rozpuścił i cudownie ciągnął. Pyszota!
Pasek wagi
Ryż z surowka i ryba/piersią z kurczaka Gotowana na parze
Surowka z rybka/piersią z kurczaka i warzywami na patelnie
Pasek wagi
piers z kurczaka ze szpinakiem lub warzywami
Cukinia w każdej postaci- faszerowana, z grilla.
Cukinia faszerowana tuńczykiem, albo warzywami.
Jeśli mowa o cukini..
Filet z kurczaka pokrojony i podsmażony, dodać startą cukinię i startą marchewkę dodać płaską  łyżeczkę masła do smaku, posolić . Podusić . Podawać z ryżem

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.