15 maja 2012, 12:23
byłam dziś na "rozmowie kwafilifikacyjnej" w restauracji i "na 99% zostałam przyjęta", ale jutro muszę zrobić im najpyszniejszego na swecie gofra.
w czym problem? ja nigdy nie robiłam gofrów....
błagam Was... pomocy!
dajcie mi jakiś sprawdzony przepis (nie z neta, bo im nie ufam) na to jak zrobić tego nieszczesnego gofra.
moze jakies rady, jak sie nie zbłaźnić przed "szanowna komisja" ?

pomóżcie, bo baaardzo mi zalezy na tej pracy :(
trzymajcie kciuki !
Edytowany przez sghmjgosia 15 maja 2012, 13:17
15 maja 2012, 12:30
Hej, ja mogę podpowiedzieć proporcje na (moim zdaniem) dobre ciasto. Jednak sukcesem jest dobra gofrownica - bo musi mieć "dużą" moc. W innym wypadku cisto zawsze będzie kluskowate. Ja robię je tak:
2 szk mąki
1,5 szk mleka
0,5 szk wody
2 jajka
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
troszke oleju
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Resztę składników dokładnie połączyć - na koniec oczywiście dodać pianę i delikatnie wymieszać. Ciasto gotowe do wlewania do gofrownicy (samą gofrownicę warto lekko naoliwić - papierem lub pędzelkiem) :) Smacznego i powodzenia!!!
- Dołączył: 2011-01-31
- Miasto: Manhattan
- Liczba postów: 2736
15 maja 2012, 12:35
1 szklanka mąki
odrobina oleju - łyżka plaska
1 szkl mleka (daj najpierw pół i dolewaj by ciasto mialo dobrą konsystencję)
0,5 szk piwa! (może tak 1/3)
1 jajko + jedno żółtko lub 2 jaja
szczypta soli
1 łyż proszku
a na górę może bita smietana + owoce i jakiś sos ajerkoniakowy?:)
- Dołączył: 2011-05-23
- Miasto: Bahamy
- Liczba postów: 5170
15 maja 2012, 12:43
Edytowany przez anniaa88 23 maja 2014, 14:03
- Dołączył: 2012-02-13
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 13239
15 maja 2012, 12:47
Poszukaj przepisu na wielkiezarcie.pl dobre tam są przepisy
15 maja 2012, 13:02
zedytuj swój post i usuń capslock ( regulamin) - nie krzyczymy na forum
15 maja 2012, 13:59
dziekuje pieknie! :* restauracja wygladala przepieknie, niczym u magdy gessler :D wiec licze na to, ze maja dobry sprzet.
- Dołączył: 2010-05-10
- Miasto: Paradera
- Liczba postów: 2365
15 maja 2012, 14:31
skorzystaj z bloga mojewypieki, wszystko czego próbowałam z tamtych przepisów się udalo :)