Temat: Nalesniki z mąki żytniej razowej

Witam wszystkich
Słuchajcie, czy ktoś z Was próbował może robić naleśniki z mąki żytniej razowej?? Jak tak to
a)czy bardzo różnią się w smaku od tych zwykłych?
b)są z nimi jakieś kłopoty, chodzi mi tu o smażenie, czy się rozwalają na patelni czy wszystko elegancko idzie?
c)czy macie jakiś sprawdzony przepis na naleśniki?
d)czy pół szklanki mleka 3,2% starczy? (do uzyskania konsystencji dodaje wody niegazowanej)
Dzięki z góry za odp ;)
a) Nie, są tylko trochę twardsze.
b) TAK! Ogromne problemy, mi zawsze przylepiają się do patelki, podczas gdy z białej mąki idzie jak po maśle. Żeby tego uniknąć polecam dosypać łyżkę białej mąki i powinno lepiej schodzić.
c) :D Mąka + mleko + jajko + cukier waniliowy. Bardzo typowo.
d) Ale do jakiej porcji? Ja mieszam wszystko na oko, po czym dolewam mleka (1,5%) jeśli jest za gęste.
a. Moim zdaniem smakują inaczej.
b. Elegancko.
c. jajko,mąka,mleko,troche wody,troche oliwy,cukier.
d. nie wiem,zalezy ile maki ,dla ilu osob itp. ja daje na oko zawsze.
są pyszne... :) Moim zdaniem zdecydowanie lepsze od zwykłych :)
Muszę kiedyś spróbować takie zrobić. Ostatnio robiłam z kukurydzianej i były całkiem smaczne i żółte :)
Dzięki wielkie dziewczyny ;)
Chyba w najbliższym czasie spróbuję upichcić takie naleśniczki
Robię.
Ale z dodatkiem mąki pszennej. Naleśniki zrobione z samej mąki żytniej razowej wychodziły mi grubsze i sztywne (ciężko było je złożyć).
Pasek wagi
U mnie półtora roku minęło, zanim wyszły mi idealne razowe naleśniki... Ciężko jest znaleźć odpowiednie proporcje, ale z białej mąki zrezygnowałam w ogóle i nie zamierzam wracać :) Ważne, żeby ciasto było odpowiednio lejące się, nie za gęste (wyjdą placki), ale też nie za płynne (będzie się gotować, a nie smażyć). Jeśli nie zaczniesz robić, to nigdy nie uda Ci się odpowiedniej konsystencji odnaleźć :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.