- Dołączył: 2010-01-18
- Miasto: Raj
- Liczba postów: 3883
12 maja 2012, 13:20
Robie dzisiaj obiad dla rodziny - kawałki piersi z kurczaka w marynacie kebab z ryżem i sałatką. Teraz smaży mi sie kurczak, ale widze, że zostanie mi z niego dużo oleju z przyprawami na patelni. Dlatego chce później podsmażyć na niej ryż, żeby tez nabrał jakiegoś aromatu. Mam ryż w torebkach, więc nie wiem ile powinnam go gotować, bo nie chce żeby był ugotowany do miękkości. Ile tak mnie więcej powinnam go gotować? z 5 minut mniej niż podane na opakowaniu?
- Dołączył: 2011-03-14
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 8533
12 maja 2012, 13:22
ja bym tego ryzu nie smazyla..ryz smazony to raczej wg mnie nie za dobra kombinacja :/
- Dołączył: 2012-02-13
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 13239
12 maja 2012, 13:22
Gotuj ok 5 min a będzie al dente
- Dołączył: 2011-02-05
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 1536
12 maja 2012, 13:26
jejuś ale jak jeszcze ryż podsmażysz to to będzie ociekać tłuszczem....
- Dołączył: 2009-07-30
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 1387
12 maja 2012, 13:26
Ja jak chcę jeszcze podsmażyć ryż to gotuję go jakieś 2 minuty krócej, bo na patelni i tak długo nie siedzi, tylko, żeby wymieszał się z tym olejem i przyprawami.
- Dołączył: 2010-01-18
- Miasto: Raj
- Liczba postów: 3883
12 maja 2012, 13:30
No włąśnie o to mi chodzi, żeby naszedł przyprawami :) potrzymam go na patelni z minute. Poza tym ja nie bede tego jadła, a moja rodzina nie zwraca uwagi na kcal ani ilość tłuszczu :)
12 maja 2012, 13:40
często podsmażam ryż z kurczakiem i warzywami, ale nie na oleju od kurczaka, bo jest go za dużo. Dodaję tylko trochę. A ryż w torebkach gotuję około 12 minut.
- Dołączył: 2012-05-12
- Miasto:
- Liczba postów: 6
12 maja 2012, 14:15
artosis napisał(a):
ja bym tego ryzu nie smazyla..ryz smazony to raczej wg mnie nie za dobra kombinacja :/
to jest twoj gust jedynie