Temat: Ile gotować ryż jesli chce go później podsmażyć?

Robie dzisiaj obiad dla rodziny - kawałki piersi z kurczaka w marynacie kebab z ryżem i sałatką. Teraz smaży mi sie kurczak, ale widze, że zostanie mi z niego dużo oleju z przyprawami na patelni. Dlatego chce później podsmażyć na niej ryż, żeby tez nabrał jakiegoś aromatu. Mam ryż w torebkach, więc nie wiem ile powinnam go gotować, bo nie chce żeby był ugotowany do miękkości. Ile tak mnie więcej powinnam go gotować? z 5 minut mniej niż podane na opakowaniu?
Pasek wagi
ja bym tego ryzu nie smazyla..ryz  smazony to raczej wg mnie nie za dobra kombinacja :/
Gotuj ok 5 min a będzie al dente 
Pasek wagi
jejuś ale jak jeszcze ryż podsmażysz to to będzie ociekać tłuszczem....
Ja jak chcę jeszcze podsmażyć ryż to gotuję go jakieś 2 minuty krócej, bo na patelni i tak długo nie siedzi, tylko, żeby wymieszał się z tym olejem i przyprawami.
No włąśnie o to mi chodzi, żeby naszedł przyprawami :) potrzymam go na patelni z minute. Poza tym ja nie bede tego jadła, a moja rodzina nie zwraca uwagi na kcal ani ilość tłuszczu :)
Pasek wagi
często podsmażam ryż z kurczakiem i warzywami, ale nie na oleju od kurczaka, bo jest go za dużo. Dodaję tylko trochę. A ryż w torebkach gotuję około 12 minut. 

artosis napisał(a):

ja bym tego ryzu nie smazyla..ryz  smazony to raczej wg mnie nie za dobra kombinacja :/
to jest twoj gust jedynie

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.