- Dołączył: 2012-02-08
- Miasto: Wałbrzych
- Liczba postów: 1290
10 maja 2012, 14:50
Witajcie. Dzisiaj w nocy tak sobie wymyśliłam co zjem na kolacje i wymyśliłam. Chcę obrać marchewki, pokroić je w plastry i wrzucić na patelnie. I mam problem. Z czym mogłabym to jeszcze zrobić? Dodać jakiejś przyprawy? Ile mniej więcej będzie kalorii w 100g ?
- Dołączył: 2012-02-13
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 13239
10 maja 2012, 14:51
Dodaj takie przyprawy jakie lubisz.
10 maja 2012, 14:53
no to faktycznie wymyśliłaś....
- Dołączył: 2012-05-09
- Miasto: Miasto
- Liczba postów: 155
10 maja 2012, 14:59
Marchewka z patelni będzie miała tyle samo co ta surowa. Ale nie usmażysz surowej, woda by Ci się przydała :D
Zresztą, tragedia.
- Dołączył: 2012-04-20
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 3531
10 maja 2012, 15:06
Lepiej zrób sobie warzywa na parze. Moja mama bardzo lubi marchew i groszek i dość często to przyrządza. Z tym, że ona je to jako dodatek do obiadu, a nie na kolację. Nie wyobrażam sobie smażonej marchewki, ale okej.
10 maja 2012, 15:08
a może żydowski cymes?
Przygotować:
½ kg marchwi, 200 g rodzynek, 4 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki soku z cytryny, 2 łyżeczki cynamonu
Marchew obrać, pokroić w grubą kostkę, wrzucić do garnka i gotować przez 10 minut w ½ l wody. Następnie dodać rodzynki i gotować przez następne 5 minut, a na koniec dodać cukier, cynamon, sok z cytryny i gotować też przez 5 minut. Odlać resztki wody. Cymes gotowy, wyłożyć go do szklanej miski.
- Dołączył: 2012-02-08
- Miasto: Wałbrzych
- Liczba postów: 1290
10 maja 2012, 15:13
Misiosoft napisał(a):
a może żydowski cymes?Przygotować: ? kg marchwi, 200 g rodzynek, 4 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki soku z cytryny, 2 łyżeczki cynamonuMarchew obrać, pokroić w grubą kostkę, wrzucić do garnka i gotować przez 10 minut w ? l wody. Następnie dodać rodzynki i gotować przez następne 5 minut, a na koniec dodać cukier, cynamon, sok z cytryny i gotować też przez 5 minut. Odlać resztki wody. Cymes gotowy, wyłożyć go do szklanej miski.
dziękuję za ten przepis, dzisiaj zrobię to :)
- Dołączył: 2012-05-06
- Miasto: Dobrze Mi Tam
- Liczba postów: 1188
10 maja 2012, 15:34
taki przepis, że szkoda gadać