Temat: Szparagi- Jak wybrać- Jak przygotować???

Od niedawna mieszkam w Poznaniu, to ponoć szparagowa stolica polski. Kupiłam więc pęczek, obrałam grupo, odkroiłam końcówkę( te twardą) i na parę wszystko ładnie, pięknie. Tylko wyszły mi strasznie gorzkie, nie do jedzenia. TO był mój pierwszy raz. 

Co zrobiłam źle??

kupuję szparagi cienkie nie grube i gotuję w wodzie lekko osolonej, jeszcze nie zdarzyło mi się aby wyszły gorzkie.
Moim zdaniem zrobiłaś dobrze, może po prostu trafiłaś na kiepskiej jakości szparagi
na parze nie gotuję.
Moje były grube, białe. Podejrzewam, że mogły być stare. 
ja czesto kupuje sredniej grubosci.. i gotuje w wodzie... zle trafilas po prostu... a stare nei byly ;) one czasami maja taki smak...

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.