Temat: Mango-przepis

Zakupiłam mango z myślą zrobienia koktajlu, jednak jako, że znawcą nie jestem xD kupiłam jakieś chyba nie do końca dojrzałe i jest twarde, więc nie dam rady go zblendować. Może macie jakieś sprawdzone smaczne przepisy? Wiadomo, że w internecie sporo ale chodzi mi bardziej o coś co możecie polecić.
ja nie jestem pewna ale czasem twarde jest po porstu stare... jest lykowate czy twarde twarde ? jesli jest twarde to nic z nim nie zrobisz niestety.Ja kupuje zawsze mango juz pokrojone na kawalki bo musi byc dojrzale niestety tez kilka razy trafilam na twarde i wyladowalo w koszu
mango czasami musi poleżeć z 2,3 dni i zrobi się miękkie :)
Niech polezy to dojrzeje. Fajne przepisy są na wielkie zarcie 
Pasek wagi
lepiej ze kupilas twarde, przynajmniej masz pewnosc ze nie lezalo 2lata w sklepie i nie bedzie w srodku zepsute- owin je w gazete i zostaw na 2-3 dni niech dojrzeje, w temp pokojowej, na parapecie okna (nie chowaj do lodowki) podobnie robie gdy kupie niezbyt dojrzale banany, twarde awokado czy papaje
Pasek wagi

Nie jest łykowate a twarde bardziej stawiałabym, że niedojrzałe bo tam w środku przy pestce bardziej miękkie było xD. Wybrałam takie najmniej zielone jakie było. No cóż xD Mówi się trudno ;)

 

jesli nie jest lykowate to ok :) ja czasem kupuje i w polowie jest miekkie a druga polowa lyko wtedy juz nie ma mowy zeby dojrzalo ale twoje chyba jest jednak jeszcze niedojrzale

Bardzo fajnym użyciem mango jest używanie go zamiast masła np w musie czekoladowym:


Rozpuszczasz gorzką czekoladę, mango blenderujesz na gładko, dodajesz do tego czekoladę ( albo kakao, jednak czekolada ma pełniejszy smak)  ubijasz białko ( najlepiej przed tym je sparzyć wrzątkiem, bo będzie spożywane na surowo)  mieszasz delikatnie masę mangową z białkiem. Podajesz w szklance. 

355 kcal w porcji. 

musi sobie polezakowac :D

a z mango polecam Lasii
jogurt + mango.. jesli za malo slodkie, dodac miodek, stewie ew slodzik, blenderek wlonczyc i hmmmmmm ahhhhh... mozna tez to zamrozic i masz lody :P 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.