- Dołączył: 2012-03-10
- Miasto:
- Liczba postów: 10
8 maja 2012, 17:08
Zakupiłam mango z myślą zrobienia koktajlu, jednak jako, że znawcą nie jestem xD kupiłam jakieś chyba nie do końca dojrzałe i jest twarde, więc nie dam rady go zblendować. Może macie jakieś sprawdzone smaczne przepisy? Wiadomo, że w internecie sporo ale chodzi mi bardziej o coś co możecie polecić.
- Dołączył: 2011-03-14
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 8533
8 maja 2012, 17:10
ja nie jestem pewna ale czasem twarde jest po porstu stare... jest lykowate czy twarde twarde ? jesli jest twarde to nic z nim nie zrobisz niestety.Ja kupuje zawsze mango juz pokrojone na kawalki bo musi byc dojrzale niestety tez kilka razy trafilam na twarde i wyladowalo w koszu
- Dołączył: 2008-10-13
- Miasto: Pariis
- Liczba postów: 1423
8 maja 2012, 17:11
mango czasami musi poleżeć z 2,3 dni i zrobi się miękkie :)
- Dołączył: 2012-02-13
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 13239
8 maja 2012, 17:12
Niech polezy to dojrzeje. Fajne przepisy są na wielkie zarcie
- Dołączył: 2009-11-15
- Miasto: Madrid
- Liczba postów: 2546
8 maja 2012, 17:13
lepiej ze kupilas twarde, przynajmniej masz pewnosc ze nie lezalo 2lata w sklepie i nie bedzie w srodku zepsute- owin je w gazete i zostaw na 2-3 dni niech dojrzeje, w temp pokojowej, na parapecie okna (nie chowaj do lodowki) podobnie robie gdy kupie niezbyt dojrzale banany, twarde awokado czy papaje
- Dołączył: 2012-03-10
- Miasto:
- Liczba postów: 10
8 maja 2012, 17:13
Nie jest łykowate a twarde bardziej stawiałabym, że niedojrzałe bo tam w środku przy pestce bardziej miękkie było xD. Wybrałam takie najmniej zielone jakie było. No cóż xD Mówi się trudno ;)
Edytowany przez bones. 8 maja 2012, 17:14
- Dołączył: 2011-03-14
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 8533
8 maja 2012, 17:20
jesli nie jest lykowate to ok :) ja czasem kupuje i w polowie jest miekkie a druga polowa lyko wtedy juz nie ma mowy zeby dojrzalo ale twoje chyba jest jednak jeszcze niedojrzale
- Dołączył: 2011-03-06
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 170
8 maja 2012, 22:25
Bardzo fajnym użyciem mango jest używanie go zamiast masła np w musie czekoladowym:
Rozpuszczasz gorzką czekoladę, mango blenderujesz na gładko, dodajesz do tego czekoladę ( albo kakao, jednak czekolada ma pełniejszy smak) ubijasz białko ( najlepiej przed tym je sparzyć wrzątkiem, bo będzie spożywane na surowo) mieszasz delikatnie masę mangową z białkiem. Podajesz w szklance.
355 kcal w porcji.
- Dołączył: 2006-02-21
- Miasto: Jeddah
- Liczba postów: 147
9 maja 2012, 09:34
musi sobie polezakowac :D
a z mango polecam Lasii
jogurt + mango.. jesli za malo slodkie, dodac miodek, stewie ew slodzik, blenderek wlonczyc i hmmmmmm ahhhhh... mozna tez to zamrozic i masz lody :P