Temat: sałatka z serem

na obiad zjem sałatkę (mam fajną bazę: sałata, pomidorki koktailowe, ogórek, papryka, cebulka czerwona i ew. różne pestki/orzechy) - chciałbym zrobić ją z jakimś serem, ale nie jadłam ich od tak dawna, że nie mam pomysłu z jakim poeksperymentować.
chciałabym by był raczej twardy i miał wyrazisty smak.
co mi polecicie?

PS jak przechowywać sery? (jestem sama i nie lubię jak coś się marnuje)
Feta, oscypek, gorgonzola 
Do orzechów/ pestek jak dla mnie najlepiej jakiś pleśniowy. Jeśli chcesz twardy, to proponuje Rokpol Blue.

Jak przechowywać? Ja mam zawsze w plastikowym pojemniczku, szczelnie zamkniętym
Pasek wagi
do takiego zestawu najfajniejszy byłby camembert lub feta

do przechowywania wędlin, serów czy nadkrojonych warzyw najlepsze są takie zasysające się pudełka - to co do niego włożysz jest świeże o wiele dłużej i nie wysycha
Feta ok. Ale niezależnie od tego, jaki dodasz ser do sałatki, radziłabym Ci posypać nim sałatkę bezpośrednio przed spożyciem. Przechowywanie gotowej sałatki z serem spowoduje, że z warzyw wyciekną wszystkie "soki", sałatka zwiędnie i będzie pływać.
dodałabym fete i sos z jogurtu naturalnego greckiego.. do tego przyprawy wg uznania.. ja kupiłam ostatnio w biedronce przyprawy do sosu czosnkowo-jogurtowego i pycha wyszło..:)
Feta?Jeśli sałatka ma być z orzechami, to feta zabije ich smak

Pasek wagi
Feta?Jeśli sałatka ma być z orzechami, to feta zabije ich smak

Pasek wagi
dodaj fetę i wyjdzie sałatka idealna :) mniam !
Pasek wagi
równie dobrze można do takiej sałatki użyć płatków parmezanu. Ma wyrazisty smak, a takie ścinane np. obieraczką do jabłek płatki maja małą masę i wydaje się , że jest go więcej niż w rzeczywistości :P

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.