8 maja 2012, 09:23
na obiad zjem sałatkę (mam fajną bazę: sałata, pomidorki koktailowe, ogórek, papryka, cebulka czerwona i ew. różne pestki/orzechy) - chciałbym zrobić ją z jakimś serem, ale nie jadłam ich od tak dawna, że nie mam pomysłu z jakim poeksperymentować.
chciałabym by był raczej twardy i miał wyrazisty smak.
co mi polecicie?
PS jak przechowywać sery? (jestem sama i nie lubię jak coś się marnuje)
- Dołączył: 2012-05-06
- Miasto: Dobrze Mi Tam
- Liczba postów: 1188
8 maja 2012, 09:28
Feta, oscypek, gorgonzola
- Dołączył: 2010-11-03
- Miasto: Ibiza
- Liczba postów: 15698
8 maja 2012, 09:30
Do orzechów/ pestek jak dla mnie najlepiej jakiś pleśniowy. Jeśli chcesz twardy, to proponuje Rokpol Blue.
Jak przechowywać? Ja mam zawsze w plastikowym pojemniczku, szczelnie zamkniętym
- Dołączył: 2008-01-03
- Miasto: Za Trzecim Krzakiem W Lewo
- Liczba postów: 6578
8 maja 2012, 09:47
do takiego zestawu najfajniejszy byłby camembert lub feta
do przechowywania wędlin, serów czy nadkrojonych warzyw najlepsze są takie zasysające się pudełka - to co do niego włożysz jest świeże o wiele dłużej i nie wysycha
Edytowany przez sayonara 8 maja 2012, 09:50
- Dołączył: 2011-10-28
- Miasto: Niue
- Liczba postów: 8484
8 maja 2012, 09:51
Feta ok. Ale niezależnie od tego, jaki dodasz ser do sałatki, radziłabym Ci posypać nim sałatkę bezpośrednio przed spożyciem. Przechowywanie gotowej sałatki z serem spowoduje, że z warzyw wyciekną wszystkie "soki", sałatka zwiędnie i będzie pływać.
- Dołączył: 2012-03-07
- Miasto: Starogard Gdański
- Liczba postów: 4779
8 maja 2012, 09:53
dodałabym fete i sos z jogurtu naturalnego greckiego.. do tego przyprawy wg uznania.. ja kupiłam ostatnio w biedronce przyprawy do sosu czosnkowo-jogurtowego i pycha wyszło..:)
- Dołączył: 2010-11-03
- Miasto: Ibiza
- Liczba postów: 15698
8 maja 2012, 09:59
Feta?Jeśli sałatka ma być z orzechami, to feta zabije ich smak
- Dołączył: 2010-11-03
- Miasto: Ibiza
- Liczba postów: 15698
8 maja 2012, 09:59
Feta?Jeśli sałatka ma być z orzechami, to feta zabije ich smak
- Dołączył: 2012-04-22
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 568
8 maja 2012, 10:09
dodaj fetę i wyjdzie sałatka idealna :) mniam !
8 maja 2012, 10:15
równie dobrze można do takiej sałatki użyć płatków parmezanu. Ma wyrazisty smak, a takie ścinane np. obieraczką do jabłek płatki maja małą masę i wydaje się , że jest go więcej niż w rzeczywistości :P